-3 °C Budapest

A világörökségi területeken is bezáratnák a boltokat vasárnaponként

Pénzcentrum
2015. február 26. 09:02

A világörökségi területeken is bezáratná a boltokat a kormány, a március 15-én életbe lépő, vasárnapi boltbezárásról szóló új szabályozás további szigorításával, a Népszabadság információi szerint. Ez óriási pofon lehet a turizmusnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a lapnak megerősítette, hogy a kormányzat támogatna egy olyan módosító javaslatot, mely a világörökségi területeket kivenné a vasárnapi boltbezárás alóli kivételek köréből. Ehhez ugyan törvénymódosításra van szükség, de a minisztérium támogatása miatt, ez nem jelent majd nagy akadályt.

A vasárnapi boltbezárást illetően korábban még kiszivárgott rendelet-tervezet szerint az NGM jelentősen puhított volna a szigoron, bizonyos körben az éjjel-nappalis és főszezonban a nagy turistaforgalmú nyaralóhelyeken a megszokott boltok is nyitva maradhattak volna. Így az üzleteket nagy arculcsapásként érte, hogy pár napja a kormányszóvivő közlése szerint, mégsem bővítik a kivételek körét.

A most belengetett szigorítás még egy újabb pofont adhat a kereskedelmi és a turisztikai szektornak. A világörökségi területek és azok pufferzónáinak kivételezett helyzete miatt például jó eséllyel éledhetett volna újra a budapesti belváros, ahol a Duna-part, a királyi vár, az Andrássy út, és a Váci utca egy része is a kivételek közé tartozik a jelenleg még érvényben lévő szabályozás alapján. De ez jó lehetőség lehetett volna a Petőfi Sándor utca, Kossuth Lajos utca vagy akár a Várkertbazár számára is.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm