11 °C Budapest
Rengeteg fiatal vállalkozó vár hónapok óta a TÁMOP-pénzekre

Rengeteg fiatal vállalkozó vár hónapok óta a TÁMOP-pénzekre

2014. augusztus 25. 17:04

Több mint 1600 fiatal vállalkozó vár hetek, sőt hónapok óta országszerte arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Irányító Hatósága eldöntse: pontosan mely projekteket támogatja abban a TÁMOP-pályázatban, amely a fiatalok új vállalkozások alapítására ösztönzését célozta - írja a hvg.hu.

A 3-6 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatással járó pályázók azután kerültek bizonytalanságba, hogy például a dél-alföldi régióban május 8-án nyílt meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kiírt pályázat. Az összesen 4,9 milliárd forintos keretre a 18-35 közötti, illetve kisgyermeket nevelő 18-40 év közötti fiatalok jelentkezhettek, akik ezt megelőzően már kaptak egy 100 órás képzést, majd ki kellett dolgozniuk az üzleti tervüket, amit külön elbíráltak.

Ennek a szakasznak a lebonyolításában vett részt - a lehetőséget szintén pályázaton elnyerve - a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), a Közép-Dunántúlon a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA), illetve a dél-alföldi régióban a Budapesti Politechnikum Alapítvány. Ezen szervezetek feladata az első szakasz zárása után a vállalkozások mentorálása lesz. A FIVOSZ Vállalkozz Itthon! programja keretében négy régióban vett részt a program szervezésében és előkészítésében, amely program egyébként már 2012 óta folyik.

Százak várnak a fiatal vállalkozóknak szóló pályázati döntésre Egyes fiatal vállalkozók, illetve a hvg.hu lényegében ugyanazt a választ kapta a pályázati eredmények elbírálásával kapcsolatos kérésre: egyelőre nem lehet tudni a döntés időpontját, és türelmet kér az Emmi. A Miniszterelnökség hivatalos pályázati rendszere (EMIR) adatai alapján a TÁMOP 2.3.6.A, illetve 2.3.6.B kódszámmal kezdődő pályázatokra eredetileg 1500 beadványra számítottak, de eddig már 1643-an jelentkeztek, ráadásul a közép-dunántúli régióban még ki se tűzték a beadási határidőt.

Amennyiben napokon belül meg is születik a döntés, az ügyintézési menetrend alapján akár még további 50 nap is kellhet, mire a szerződések megkötésre kerülnek és hozzájuthatnak majd a fiatalok a várt támogatáshoz. A FIVOSZ projektfelelőse, Rutai Gábor, a lapnak úgy fogalmazott: "Nagyon várjuk a döntést, aggódunk mi is, hiszen vállaltuk az induló vállalkozások mentorálását, támogatását".

Megjegyzése szerint többen nem várták meg a döntést, saját felelősségükre elindították a vállalkozásukat, igaz, ezt csak azok engedhették meg maguknak, akiknek volt valamennyi saját tőkéjük a 10 százalékos önrészen felül.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentebb említett közel 1650 pályázat közül a legtöbbet az észak- és a dél-alföldi régióban nyújtották be: rendre 450-et, illetve 386-ot és a munkanélküli statisztikákat elnézve éppen ezekben a konvergencia régiókban lenne a legnagyobb szükség a fiatal vállalkozások jelentette lendületre és gazdasági aktivitásra. Előbbi régióban a legmagasabb, 13%-os, utóbbiban pedig a harmadik legmagasabb, 9%-os volt 2014 második negyedévében a munkanélküliségi ráta, illetve a pályakezdők aránya a két régióba tartozó megyékben 13-15 százalék körül mozog.

A TÁMOP-kiírások szerint az Észak-Alföldön 1,1 milliárd forintot, Dél-Alföldön 889 millió forintot terveztek szétosztani a fiatal induló vállalkozások körében.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?