15 °C Budapest

Te se dobj ki havonta százezreket: ezek a legnagyobb cégcsapdák

Pénzcentrum
2014. április 17. 11:01

Egyre több cég ellen indul csődeljárás országszerte. A kudarcot elkerülendő érdemes több erőt és energiát fektetni a válságkezelésbe. Precíz pénzügyi tervezéssel és piackutatással azonban elkerülhető, illetve csökkenthető a kockázat. A megfelelő munkatársak kiválasztása is segíthet: sok felesleges teher lekerülhet a vállunkról.

A magyarországi kis- és középvállalkozásoknak számos nehézséggel kell szembenézniük nap mint nap. Sikerük azon múlik, hogyan tudják legyőzni a külső (például nem várt környezeti vészhelyzet), vagy belső (adminisztrációs, vagy munkaerő gondok, stb.) problémákat.

Mi jelenthet igazán nagy veszélyt?

Egy tavalyi kutatás szerint inkább ezek a belső tényezők jelentenek igazán nagy veszélyt a vállalkozásokra. A megkérdezettek szerint az értékesítésből és a vállalatirányításból fakadó problémák a legnehezebben kezelhetőek. Az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 2013-as kutatásából az is kiderül, hogy sokan a gazdasági válság óta úgy érzik, nehezebb egy saját vállalkozást vezetni a pénzügyi lehetőségek megváltozása miatt.

A nem megfelelő válságkezelés könnyen a vállalkozás végét jelentheti. Az Opten Informatikai Kft. adatai szerint igen magas a felszámolási eljárásokat lezáró cégtörlések száma. Az elmúlt évben nőtt a felszámolások, illetve a kényszertörlések száma is, sőt az elmúlt tizenkét hónap a valaha volt legtöbb megszűnést hozó időszaknak számít.
Nem ritka ezek szerint, hogy egy cég nem tudja leküzdeni nehézségeit. Az Opten-beszámoló szerint a magyarországi cégek üzletpolitikai és stratégiai felkészültsége hiányos, és egyebek mellett ez is hozzájárul a magas felszámolási arányokhoz. A frissen alapított cégek várható élettartama alig 8-9 év, az aktív működési idő pedig ennek csak töredéke.

Nincs nyereség, mi az oka?

Persze ahány cég, annyi probléma merülhet fel, azonban vannak olyan problémacsoportok, amik általában visszatérő "vendégek" a legtöbb vállalkozónál. Ilyen például, hogy túl kevés a nyereség, kicsi a forgalom, nem érkezik elég vevő. A nyereség hiánya több mindenen is múlhat, például lehet, hogy ugyan nagy a forgalom és az árrés is megfelelő, de a kiadások nagyok, így a nyereség alacsony lesz. Vagy akkor is lehetünk veszteségesek, ha ugyan nagy a forgalmunk, kicsik a működési költségeink, de alacsony az árrés is, amivel dolgozunk.

Kellő részletességű tervezéssel, precíz költségvetéssel valószínűleg sok efféle gond kiiktatható. Szigorú ellenőrzés alá kell vonni a pénzügyeket, a forgalmat és a beszerzést. Az értékesítést, az árakat és az árréseket úgy kell kalkulálni, hogy termékünk eladható legyen, és egyben megfelelő mennyiségű nyereséget is termeljen. Érdemes felmérni a piacot, tanulmányozni a hasonló szolgáltatást vagy terméket kínálókat, és hozzájuk mérten belőni az árakat. Emellett ha a költségvetés engedi, hosszú távon valószínűleg kifizetődő lehet egy marketingstratégia kidolgozása is. A túl kicsi forgalom fakadhat a termék nem megfelelő eladási stratégiájából is. Egy értékesítési szakember hatékonyabbá teheti az eladást is.

A legfontosabb: a pénzügyek rendezése

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Igen nehéz feladat a pénzügyi stabilitás kialakítása is. Ehhez megfelelő ellenőrzésre van szükség, megbízható pénzintézetre, pontos adatokra a pénzmozgásokat illetően, a kiadások és bevételek összegzésére. A vállalkozások jelentős hányada például többet fizet a banki szolgáltatásokért, mint kellene, ezért érdemes megkeresni a cég cash-flow-jához (pénzáramlásához), illetve utalási szokásaihoz illő legjobb konstrukciót. Elérhetők ma már például testreszabott megoldások, amelyeknél a számlacsomaghoz több kedvezményelem is tartozik, amelyből az ügyfél választhatja ki a cége aktuális igényeihez a legmegfelelőbb verziót (ilyenek például az UniCredit A la Carte és A la Carte Plusz csomagjai). Akik pedig már túlnőttek azokon a kereteken, hogy ezt figyelemmel kísérjék, és az a fontos, hogy az egyre növekvő forgalmuk után egyre kedvezőbb díjakkal utaljanak, azoknak is van már megfelelő alternatívájuk. Így egy lépéssel közelebb kerülünk a pénzügyi tudatosság kialakításához, tudjuk majd, mi mennyibe kerül, és könnyebben felmérjük majd, min tudunk spórolni, melyik az a kiadás, amiről le tudunk mondani.

Ha pénzügyi gondok adódnak, érdemes kivizsgálni, hogyan lehetne a költségeket csökkenteni. Az esetleges adósságok átütemezésével haladékot kaphatunk. A felesleges eszközök eladásával átmenetileg pénzhez juthatunk, és ugyanígy azzal is, ha kintlevőségeinket, azokat az összegeket, amikkel nekünk tartoznak, behajtjuk. Ezek mellett a felesleges munkaerőtől is meg kell válni, sőt érdemes személyi és szervezeti változásokat eszközölni annak érdekében, hogy kevesebb kiadásunk és kisebb munkaerő-igényünk legyen. Az is gondot okozhat, ha egy cégvezető nélkülözhetetlenné válik a vállalkozásában. Ha nincsenek meg a megfelelő megbízható emberei, akkor úgy érzi jobb, ha minden feladatot ő végez el. De ez nem mehet így a végtelenségig, mert először is fizikai képtelenség mindig ott lenni, másodszor pedig senkinek nem jó, ha éjjel-nappal dolgozik, nincs szabadsága, nem pihen. Ez előbb vagy utóbb a kreativitás, a problémamegoldó készség és a gyors döntéshozatal rovására fog menni.

A témában várjuk olvasóink kérdéseit is! Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm