12 °C Budapest

Ki kaphat a szuperolcsó hitelből? A szakértő válaszol

Pénzcentrum
2014. március 26. 11:34

A Növekedési Hitelprogrammal (ismertebb nevén NHP) foglalkozó cikksorozatunk előző, "Sok magyar cég nem is gondol erre, pedig nagyon olcsó", illetve "Szuperolcsó hitelt akarsz? Tippek, trükkök az igényléshez" c. cikkeiben lehetőséget biztosítottunk olvasóinknak arra, hogy ügyes-bajos kérdéseiket feltegyék e témában. Íme a legérdekesebb olvasói kérdések, és az FHB Bank szakértőinek válaszai.

A legkisebbek is elkezdhetik témakörben szeretnék érdeklődni. Őstermelőként 3000 négyzetméter területen művelek szőlőt. Ha a szomszédos 6000 négyzetméteres szőlőt is megvenném, arra is kapnék támogatást? Ez nagyjából 5 millió forint lenne. Vonatkozhat-e ez olyan szőlőre is, amin présház is áll? Mi a hitelfelvétel menete? Milyen dokumentumokra van szükség?

Termőföld, így például szántóföld, szőlő és gyümölcsös vásárlására is igénybe vehető a Növekedési Hitelprogram. Jelen esetben az összeg is magasabb a kiírásban szereplő minimum 3 millió forintnál. Az ingatlanokra vonatkozóan az a megkötése a Magyar Nemzeti Banknak, hogy fő rendeltetési jellege szerint nem lehet lakó, vagy üdülő ingatlan. Első sorban a tulajdoni lapot kell megnézni, hogy a felépítmény külön helyrajzi számon áll-e, illetve, hogy mi a rendeltetése. Ha régi az épület, van rá esély, hogy lakóházként szerepeltették, ezt módosítani kell a Földhivatalnál a valós rendeltetési jellégére, de még a hitel folyósítása előtt.

Őstermelők és termőföld vásárlásához kapcsolódóan a bankok várhatóan bekérik az őstermelő elmúlt két évre vonatkozó SZJA bevallását, hogy lássák a "pénztermelő" képességét, ebből tudják megállapítani a finanszírozási arányt is. A termőföld értékelése is ugyanúgy zajlik mint egy ingatlan értékbecslés.

KATTINTS! Sok magyar cég nem is gondol erre, pedig nagyon olcsó

KATTINTS! Szuperolcsó hitelt akarsz? Tippek, trükkök az igényléshez

Folyószámlánkat vezető bankunknál érdeklődtem a növekedési hitelről. Mi 2 fős mikró vállalkozás vagyunk, éves bevételünk 5-6 millió forint. 5 millió forintot szerettem volna kérni, ingatlan (műhely ) vásárlásra egy ipari parkban. A bank elutasított, azt mondta, hogy havi 1,5 millió forint havi bevétel kellene a kedvező elbíráláshoz, vagy ingatlan fedezet, vagy egy 13 százalékos ingatlan hitelt ajánlanak. Az egyetlen otthonomat nem akarom egy jelzálog hitellel terhelni. Kérdésem hogy a megvásárolandó ingatlan, nem lehet a hitel fedezete?

Természetesen, amennyiben a műhely becsült értéke megfelelő, akkor lehet a megvásárolandó ingatlan a hitel fedezete. Fontos tudni, hogy a Növekedési Hitelprogramban a Magyar Nemzeti Bank olcsó forrást biztosít a kereskedelmi bankoknak, de a visszafizetés kockázata a kereskedelmi bankoknál van, ezért azok saját szabályaik szerint végzik el a kockázat bírálatát és hozzák meg a döntésüket.

Társaságunk meglévő hitelét (forgóeszköz hitel) szeretné kedvezményes kamatozású hitelre cserélni. Sajnos az elmúlt két évben (2011, 2012-ben) veszteségesek voltunk, törzstőkénk felét elveszítettük. Kérdésem, hogy részt vehetünk-e a programban?

A Növekedési Hitelprogram Terméktájékoztatója nem tartalmaz pénzügyi mutatókkal kapcsolatos előírást, így nem tiltja a veszteséges működés finanszírozását, erről minden esetben a kockázatot futó kereskedelmi bank dönt. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank nem támogatja azon ügyletek kiváltását, amelyek 2014. február 28-t követően átstrukturáláson (azaz a fizetésképtelenség elkerülése érdekében történt módosításon) estek át, vagy 90 napos késedelemben vannak.

Élnék a lehetőséggel és szeretnék tájékoztatást kapni egy nagyvonalakban felvázolt vállalkozás pénzügyi támogatásáról:

  • A beruházás költségvetése 300 millió.
  • 22 szobás apartmannak felépítése, üzembe helyezése, elindítása.
  • 50 millióért vásárolunk kertes házat amelyet lebontunk, majd 200 millióért építjük meg az apartmanokat.
  • 15 milliót költünk ingóságokra.
  • 15 millió a beindulási ktg., engedélyeztetés, reklám stb.
  • 20 millió a nem várt kiadások.

Mekkora kedvezményes hitelt vehetek fel? Mikor várható a folyósítás időpontja? Mekkora lesz a törlesztő részlet, későbbi fizetés, számlavezetési díj? Az önerőre 15 miliós ház nyújt fedezetet, és ez mekkora. Vannak kisseb ingatlanok (üzlethelyiségek, irodák) amelyeknek az értéke nem beszámítható bár nem tudom mekkora most az értékhatár, ezt is szeretném tudni.

Apartmanház felépítése abban az esetben finanszírozható a program keretében, ha a cég tevékenysége szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely üzemeltetése (részletesebb leírást a 239/2009. (X.20.) Kormány rendelet 2.§ c)-g) pontjai adnak), illetve rendelkezik szálláshely-üzemeltetés végzéséhez szükséges hatósági engedéllyel, amelyet igazolni kell a kereskedelmi bank felé, építés esetében pedig azt a hitel utolsó részletének folyósításától számított 1 éven belül meg kell szerezni és be kell mutatnia a kereskedelmi bank számára.

A kedvezményes hitel mértékét minden esetben az adott kereskedelmi bank határozza meg. Két dologra érdemes felkészülni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 1) az igényelt hitel futamidejére (ami maximum 10 év) pontos és részletes üzleti és pénzügyi tervet kell készíteni (várható vendégéjszakák száma, ebből származó bevétel, marketing eszközök, stb.)
  • 2) a fő biztosíték itt a felépítmény lesz, ezért egy bank által kijelölt műszaki ellenőr fogja felügyelni a kivitelezési munkálatokat; emellett további biztosítékok nyújtása vagy egy magasabb készenléti fok önerőből történő elérését is előírhatják a kereskedelmi bankok. Amennyiben a cégnek a telek megvásárlására és a bontásra van önereje, úgy további biztosítékok bevonásán kell elgondolkodni (pl: egyéb ingatlanok)

Egyéni vállalkozó vagyok, és számlavezető pénzintézetembe azzal a céllal mentem, hogy az NHP programhoz csatlakozzak. Ott azt a felvilágosítást kaptam, hogy évi 10 millió forint alatti árbevételű vállalkozások ezt nem tudják igénybe venni, és 3 millió forintnál kisebb összeget sem lehet igényelni. (Éves árbevételem 1-1,5 millió forint) Igaz ez? Akkor én új eszközökre nem ruházhatok be???

A növekedési hitel minimális összeghatára 3 millió forint, ez pedig összefüggésben áll azzal, hogy mekkora árbevételű cégek felelhetnek meg a banki elvárásoknak a programban biztosított forrásért.

Kezdő taxi vállalkozó is igénybe veheti autó vásárlásra ezt a hitelt?

2014. február 28. előtt alapított cégek vehetik igénybe a Növekedési Hitelprogramot, személygépkocsi vásárlásra csak akkor, ha szintén 2014. február 28. előtt folyamatosan személyszállítás volt a cég főtevékenysége.

Érdeklődöm, hogy a jelenleg meglévő CHF alapú szabad felhasználású céges jelzálog hitel kiváltására is szóba jöhet a 2,5 százalékos hitel. Korábban ezt a vállalkozás tulajdonában lévő üzletre vettük fel, hogy beruházást és fejlesztést tudjunk eszközölni. A hitelünk húsz éves, több mint 5 éve pontosan fizetjük.

Igénybe vehető. Devizahitel kiváltása esetén az eredeti hitelcélt nem vizsgálja a bank (azaz szabad felhasználású devizahitel kiváltható, de egy szabad felhasználású forint hitel esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet). Ami még előírás a devizahitelekkel kapcsolatosan, hogy a hitel folyósítása 2013. március 31. előtti legyen és ezen időpont óta folyamatosan devizában álljon fenn. A hitelkiváltáskor ügyelni kell arra, hogy az NHP keretében maximum 10 éves hitel folyósítható, így a futamidő rövidebb és nagy valószínűséggel az egy periódusra (hónap/negyedév) eső teher magasabb lesz.

A növekedési hitellel kapcsolatban van egy kérdésem. A témával foglalkozó cikkek sehol nem szólnak az önrészről, azaz hogy a tervezett beruházás milyen részben finanszírozható. Mivel a hivatalos feltételek sem térnek ki erre a kérdésre, így felteszem, hogy elvben akár 100 százalék is finanszírozható lenne. De milyen feltételeket támasztanak a bankok?

A feltételeket nem a Magyar Nemzeti Bank, hanem a hitelt folyósító egyes kereskedelmi bankok szabják a saját hitelezési politikájukhoz illeszkedve, azaz a finanszírozás aránya és az esetleges plusz biztosítékok köre nagy eltérést mutathat. Ilyen esetben egy, a beruházási hitel teljes futamidejét (ami max. 10 év lehet) felölelő részletes üzleti és pénzügyi tervet érdemes készíteni, mert a finanszírozás arányát a bankok ez alapján, valamint a biztosítéki értékek alapján tudják eldönteni.

Mezőgazdasági termelő vagyok, növénytermesztési tevékenységünkhöz szeretnénk gépet vásárolni a növekedési hitelből. Tehetjük ezt?

Igen természetesen, ilyen típusú beruházási tevékenység finanszírozható. A szükséges önerő az adott kereskedelmi bank hitelképességi vizsgálat szerint kerül meghatározásra. A futamidő legfeljebb 10 év lehet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem