17 °C Budapest

Melyik banknál tudjuk a legtöbb pénzt megfogni? Ez a számla segíthet

Pénzcentrum
2014. április 15. 10:59

A kis- és középvállalkozások (KKV) banki költségei a tavasz folyamán több lépcsőben emelkedtek, és további emelkedés is várható. Ez a bankok növekedő terhei miatt jellemző a vállalati számlavezetés szinte minden szegmensére. Cikkünkben körüljártuk, hogy melyik bankoknál tudjuk költségeinket alacsonyan tartani. Tanulság: főleg a devizaszámlákon lehet spórolni.

A tavaly augusztusban megemelt tranzakciós illeték áthárítását a lakosságra szigorúan megtiltotta a jegybank, aki ezt megszegte, arra korábban nem látott méretű bírságot szabott ki. A pénzintézeteknek így nincs sok választásuk, kénytelenek a költségeiket részben a vállalati ügyfelekre hárítani. Ennek köszönhetően ennek a szegmensnek a pénzügyi kiadásai jelentős mértékben növekedtek az elmúlt időszakban.

A bankszámlacsomag felülvizsgálatakor érdemes szem előtt tartani, hogy sok bank kínál kifejezetten adott iparág számára kedvező bankszámlacsomagot (például gyógyszertáraknak, ügyvédi irodáknak, stb.), ilyen esetben valószínűleg ezt érdemes választani. Cikkünkben az általános vállalkozói ajánlatokat vesszük szemügyre. Öt kategóriát állítottunk fel, hogy megkönnyítsük a csomagok közötti böngészést:

  • Devizaszámlák,
  • Újonnan induló vállalkozás,
  • Mikrovállalkozás,
  • Kisvállalkozás,
  • Középvállalkozás.

A kalkulációnk az éves költségekkel számol, a netbank használatát alapul véve, a kedvező, gyors ügyintézés érdekében. A számokhoz átlagos használatot vettünk alapul, ezért érdemes egyedi kalkulációt készíteni, a saját bankolási szokásokkal számolva.

Mennyit spórolhatunk a devizaszámlán?

Érdekes pontja a KKV számláknak a devizaszámla, amely szintén jelentős költségváltozásokon ment keresztül, és még a forintszámláknál is nagyobb különbségek találhatók a költségekben. Nem minden vállalatnak van szüksége ilyen számlára, azonban az importtal vagy exporttal foglalkozó vállalkozások éves szinten akár több százezer forintot is spórolhatnak a költségeiken, ha jól választják ki a számlacsomagjukat. A számításaink során 120 ezer euró éves árbevétellel, havi 10 ezer euró elutalásával, netbank használattal, és 310 forintos euró árfolyammal számoltunk. Lényeges, hogy az árfolyamingadozásnak köszönhetően a díjak eltérhetnek, de nagyságrendi eltérés nem keletkezik ekkor sem.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!


A forintszámlák díjai nyilvánvalóan eltérnek a devizaszámlák költségeitől. Úgy érdemes kiválasztani a forintszámlát, hogy a két számlacsomagot ugyan annál az intézménynél vezessük, mivel így a számlák közötti tranzakciók esetén kedvező, sok esetben ingyenes átvezetési költségekkel számolhatunk.

Melyik banknál találom a legkedvezőbb forintszámlát?

Ezt a kérdést négy táblázatban válaszoljuk meg, amiből kiderül, hogy a cég mérete és szokási szerint melyik pénzintézet nyújtja a számunkra kedvező ajánlatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az újonnan alapított vállalkozások esetében havi 200 ezer forint beérkezésével, 112 ezer forint átutalásával, 14 ezer forint készpénzfelvétellel, és 14 ezer forint bankkártyás fizetéssel számoltunk, egy bankkártyával kiegészítve.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!


A mikrovállalkozások esetén hatmillió forint éves árbevétellel, 280 ezer forint átutalással, 35 ezer forint készpénzfelvétellel, 35 ezer forint bankkártyás fizetéssel, egy bankkártyával számoltunk.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!


A kisvállalkozások esetén harmincmillió forint éves árbevétellel (havi 2,5 millió), 1,4 millió forint átutalással, 175 ezer forint készpénzfelvétellel, 175 ezer forint bankkártyás fizetéssel, egy bankkártyával számoltunk. Itt érdemes lehet átgondolni vállalkozás pénzügyeit, s annak megfelelően kiválasztani egy olyan konstrukciót, ahol a bank a cég igényeinek megfelelő kedvezményt nyújt.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!


A középvállalkozások esetén 216 millió forint éves árbevétellel (havi 18 millió forint), 10 millió forint átutalással, 1,2 millió forint készpénzfelvétellel, 1,2 millió forint bankkártyás fizetéssel, két db. bankkártyával számoltunk. Ennél a méretnél a számlaforgalom már elég nagymértékű, ezért érdemes aszerint is áttekinteni az ajánlatokat, hogy növekvő forgalomnál mely megoldással lehet további kedvezményekhez jutni.

Kattints a táblázatra a nagyításhoz!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30