13 °C Budapest

Az EU legszegényebbjei között négy magyar régió

Pénzcentrum
2014. március 1. 11:03

Egy bolgár és egy román régió az Európai Unió legszegényebbje, egy főre jutó GDP-jük (azaz a bruttó hazai termék - a gazdasági termelés mérőszáma) a közösségi átlag alig harmada, míg a leggazdagabbnak egy belső londoni kerület számít, ahol az egy főre jutó GDP az EU-átlag több mint háromszorosa - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat friss, immár az új EU-tag Horvátországgal kibővített jelentéséből. Pozsony az ötödik és nagyon elhúzott, Prága a tizedik, Bécs a tizenkettedik leggazdagabb régió. Budapest nem számít külön régiónak ebben a bontásban. A hét magyar régióból négy viszont megtalálható a húsz legszegényebb európai között, ahol összesen immár 273 régió van.

Horvátország 2013. július 1-től lett az Európai Unió tagja, így a közösség 28 tagúvá vált. Az Eurostat most publikálta az új taggal bővített, régiókra bontott statisztikákat az egy főre jutó GDP-ről. Horvátországgal együtt a viszonyítási alap is az EU28-ak átlaga lett.

A 273 régió közül leggazdagabb régió toronymagasan továbbra is Belső-London, az egy főre jutó GDP ebben a régióban közel háromszorosa az EU28-ak átlagának. Az első húsz leggazdagabb régió között számos fővárosi régiót találunk, Pozsonyt, Prágát, Stockholmot, Bécset stb. Magyarországon azonban nem képez a főváros külön régiót, Budapest a közép-magyarországi régió része. Miközben Közép-Magyarország a 84. a 273 régió közül, különállóan Budapest valószínűleg az első húsz körül lenne. Budapest termeli meg az ország GDP-jének 40 százalékát.

A visegrádi országokat tekintve érdekes, hogy Pozsony az utóbbi években erősen elhúzott Prágától, a válság előtt a cseh főváros számított gazdagabbnak, Pozsony viszont 2009-ben beelőzte Prágát, de még Stockholmot is.

Azonban míg Budapest megtermeli az országos GDP nagyjából 40 százalékát, az ország más régiói egyes bolgár és román régiókkal vannak egy szinten egy főre jutó GDP szerint. A legszegényebb továbbra is Észak-Magyarország, ahol az egy főre jutó GDP mindössze 40 százaléka az EU-s átlagnak, ezzel a kilencedik legszegényebb régió lett a 273-ból öt bolgár és három román régió után.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A húsz legszegényebb régió közé azonban a hét magyar régióból négy is felkerült, az észak-magyarországin kívül Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl.

A húsz legszegényebb között találunk még lengyel régiókat, a két horvát régióból azonban egyik sem került fel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?