2 °C Budapest

Kinek jár az olcsó hitel? Figyelj, nehogy lemaradj

Pénzcentrum
2013. november 6. 15:42

Javában dübörög a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának második szakasza. Az első program során 701 milliárd forint forrás került a vállalkozásokhoz, ennél is nagyobb összeget használtak fel hitelkiváltásra. Ezzel óriási fordulat történt a gazdaságban, hosszú idő óta először nőtt a vállalatok hitelállománya. Ezt a folyamatot hívatott fenntartani az a további 2 000 milliárd forint, amit az MNB 2014 végéig remél a cégeknek kiosztani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az októberben indult második körben már a teljes hitelösszeg 90 százalékát új hitelként helyezhetik ki a bankok a kkv szektor számára. A következő év végéig 2 000 milliárd olcsó, 2,5 százalékos kamatozású forrás juthat a gazdaságba. Az igényelt összeget beruházásokra, forgóeszköz vásárlásra, de akár EU-s támogatások előfinanszírozására is felhasználhatják.

Nagy előnye a programnak, hogy a vállalkozások a piacinál jóval kedvezőbb hitelhez juthatnak, hiszen a kamata maximum 2,5 százalék. Ez közel 4,5 százalékponttal alacsonyabb, mint a program előtt jellemző piaci kamatszint volt. Azóta a piaci kamatok is csökkentek, hiszen jegybank is folyamatosan lazít kamatpolitikáján és magának a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően a banki egyéb források is olcsóbbak lettek, a betétekre például ma már csak 3-4 százalék kamatot fizetnek a hitelintézetek.

 

Fordulatot hozott az MNB hitelprogramja?

Az alacsony kamatoknak és törlesztőrészleteknek köszönhetően sokkal több beruházás megvalósulhat Magyarországon, akár olyanok is, melyek megtérülési rátája nem engedte meg korábban a magas kamatú hitellel való finanszírozást. Alacsonyabb adósságteher miatt javulhat a vállalkozások eredménye is, 50 millió forint hitel esetén akár évi 2 millió megtakarítást érhet el így egy cég. Azok a vállalkozások is jól járhatnak, akik hitelkiváltásra kaptak pénzt, hiszen ezzel a kockázatuk jelentősen csökkenhet, így a bankok akár piaci hitelt is olcsóbban nyújtanak számukra. A program jegybanki forrása a NMB mérlegfőösszegéből és új pénz nyomtatásából, vagyis a pénzmennyiség növekedéséből származik.

Nem csak a vállalkozások, de a magyar gazdaság egésze is nagyot profitálhat a hitelprogramból. Az ország összteljesítménye 162-216 milliárd forinttal nőhet, miközben a 65 milliárd lehet az MNB eredményének romlása az elemzők feltételezése szerint.

 


A legnagyobb kérdés az marad, hogy milyen vállalkozások kaphatnak olcsó hitelt a bankoktól. A forrás szinte biztosan bőséges, hiszen 2000 milliárd körül volt tavaly az összes KKV hitelezés nagysága, amit akár nagy részben fedezhet is a program. Ebben olyan vállalkozások hitelei is benne vannak, melyeket a bankok talán nem akarnak 2,5 százalékos kamat mellett finanszírozni, hiszen ehhez túl kockázatosnak tartják őket. Még ha ki is szorulnak ezek a cégek, a piaci kamatok csökkenésével egyre olcsóbb lehet számukra is a hitelfelvétel vagy egyre többen férhetnek be mégis a programba. Így a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően minden vállalkozás olcsóbban juthat hitelhez.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?