Pénzeső a magyar vállakozóknak

Pénzcentrum
2013. november 3. 11:00

Forráshiány. Ha egy szóban kell összefoglalni a hazai kis- és közepes vállalkozások gondjait, a legtöbben ezt a szót említik. A finanszírozás a gazdasági válság kitörése előtt sem volt mindenkinek könnyű feladat, 2008-tól kezdve jóval nehezebbé vált. A kialakult helyzet javítása érdekében, a hazai vállalatok hitelezésének élénkítése érdekében indította el Növekedési Hitelprogramját a Magyar Nemzeti Bank.

Összesen 750 000 000 000 forint. Ekkora összeget különített el a jegybank a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésére. A kereskedelmi bankokon keresztül ezév július 1-től rendelkezésre álló forrást a meglévő forint- és devizahitelek kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszköz-beruházás finanszírozására lehetett igényelni.

Az érdeklődés óriási volt, hiszen a lehetőség rendkívül olcsó hitellehetőséget teremtett az érintett vállalkozói kör számára. A kölcsön kamata ugyanis mindössze 2,5 százalék. A kínálkozó lehetőséget felismerve a vállalkozások megrohanták a bankokat. A program új hitelként 472 milliárd forint, míg a devizahitelek kiváltására közel 229 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hitelintézetek összesen mintegy tízezer kis- és középvállalkozással.

A sikerre való tekintettel a program 2014. december 31-éig folytatódik, döntően változatlan paraméterekkel. Összesen 2000 milliárd forintos hitelkeretről van szó az első kör 750 milliárd forintján túl. Az aktuális szakasz október 1-jén indult, ekkortól 500 milliárd forintos összeggel folytatódott a program, részeként az összesen 2000 milliárdos keretnek.

A jegybank továbbra is 0%-os forrást nyújt a hitelintézeteknek, a kkv-k továbbra is legfeljebb 2,5%-on és maximum 10 éves futamidő mellett juthatnak hitelhez. A program első pillérében új hitelek kerülnek kihelyezésre. Ennek teljes összege 1800 milliárd forint, az első szakaszban 450 milliárd forint. A második pillér meglévő hitelek (akár forint, akár deviza) kiváltására szolgál, ami a fennmaradó 10%-ot teszi ki. Csak az a bank vehet részt a II. pillérben, amelyik az I. pillérben is aktívan hitelez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Növekedési Hitelprogram fontos forrásbővítési lehetőséget jelent a hazai kkv szektornak. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A Pénzcentrum.hu a program megismertetése érdekében 2013. november 6. és 2013. december 11. között minden szerdán egy-egy cikket tesz közzé a témában. Írásainkban arra keressük a választ, hogyan vált be a Növekedési Hitelprogram 1. és mit tartogat a Növekedési Hitelprogram 2? Mi kell ahhoz, hogy sikeresen pályázhassunk? Melyek azok a tipikus hibák, amit elkövethet egy pályázó? A programon kívül milyen egyéb finanszírozási lehetőségekkel érdemes számolni a hazai vállalatoknak?

Olvasóink feltehetik a Növekedési Hitelprogrammal kapcsolatos kérdéseiket szakértőnknek. Ez ügyben 2013. december 4-ig írhatnak nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A szakértő válaszait sorozatunk zárásaként 2013. december 11-én tesszük közzé!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem