Pénzeső a magyar vállakozóknak

Pénzcentrum
2013. november 3. 11:00

Forráshiány. Ha egy szóban kell összefoglalni a hazai kis- és közepes vállalkozások gondjait, a legtöbben ezt a szót említik. A finanszírozás a gazdasági válság kitörése előtt sem volt mindenkinek könnyű feladat, 2008-tól kezdve jóval nehezebbé vált. A kialakult helyzet javítása érdekében, a hazai vállalatok hitelezésének élénkítése érdekében indította el Növekedési Hitelprogramját a Magyar Nemzeti Bank.

Összesen 750 000 000 000 forint. Ekkora összeget különített el a jegybank a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésére. A kereskedelmi bankokon keresztül ezév július 1-től rendelkezésre álló forrást a meglévő forint- és devizahitelek kiváltására, uniós projektek önrészének előteremtéséhez, továbbá forgó- és állóeszköz-beruházás finanszírozására lehetett igényelni.

Az érdeklődés óriási volt, hiszen a lehetőség rendkívül olcsó hitellehetőséget teremtett az érintett vállalkozói kör számára. A kölcsön kamata ugyanis mindössze 2,5 százalék. A kínálkozó lehetőséget felismerve a vállalkozások megrohanták a bankokat. A program új hitelként 472 milliárd forint, míg a devizahitelek kiváltására közel 229 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a hitelintézetek összesen mintegy tízezer kis- és középvállalkozással.

A sikerre való tekintettel a program 2014. december 31-éig folytatódik, döntően változatlan paraméterekkel. Összesen 2000 milliárd forintos hitelkeretről van szó az első kör 750 milliárd forintján túl. Az aktuális szakasz október 1-jén indult, ekkortól 500 milliárd forintos összeggel folytatódott a program, részeként az összesen 2000 milliárdos keretnek.

A jegybank továbbra is 0%-os forrást nyújt a hitelintézeteknek, a kkv-k továbbra is legfeljebb 2,5%-on és maximum 10 éves futamidő mellett juthatnak hitelhez. A program első pillérében új hitelek kerülnek kihelyezésre. Ennek teljes összege 1800 milliárd forint, az első szakaszban 450 milliárd forint. A második pillér meglévő hitelek (akár forint, akár deviza) kiváltására szolgál, ami a fennmaradó 10%-ot teszi ki. Csak az a bank vehet részt a II. pillérben, amelyik az I. pillérben is aktívan hitelez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Növekedési Hitelprogram fontos forrásbővítési lehetőséget jelent a hazai kkv szektornak. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. A Pénzcentrum.hu a program megismertetése érdekében 2013. november 6. és 2013. december 11. között minden szerdán egy-egy cikket tesz közzé a témában. Írásainkban arra keressük a választ, hogyan vált be a Növekedési Hitelprogram 1. és mit tartogat a Növekedési Hitelprogram 2? Mi kell ahhoz, hogy sikeresen pályázhassunk? Melyek azok a tipikus hibák, amit elkövethet egy pályázó? A programon kívül milyen egyéb finanszírozási lehetőségekkel érdemes számolni a hazai vállalatoknak?

Olvasóink feltehetik a Növekedési Hitelprogrammal kapcsolatos kérdéseiket szakértőnknek. Ez ügyben 2013. december 4-ig írhatnak nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A szakértő válaszait sorozatunk zárásaként 2013. december 11-én tesszük közzé!

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?