17 °C Budapest

Dühöngenek a magyar boltosok: nem erről volt szó

2013. október 10. 12:02

Bár a jogszabályokban meghatározott dátumok szerint már minden szereplő nyugodt lehetne az online pénztárgépekkel kapcsolatban, a helyzet egyáltalán nem tűnik rózsásnak.

Háborognak a boltosok az online pénztárgépek hiánya, pontosabban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) friss bírságai miatt. Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, az elmúlt napokban sorra kapták a százezres, milliós bírságokat kaptak azok a kereskedők, akik nem rendelték meg az online pénztárgépet.

A boltosokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt állítja, megütközéssel fogadták a kereskedők a bírságokat. A szakmai szövetség szerint a milliós büntetés eleve meglepő azért is, mivel az elmúlt időszakban több fórumon is az hangzott el, hogy a kormánynak, az adóhatóságnak nem célja a bírságolás. A kormányportál is tartalmazza a Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 26 -i nyilatkozatát, mely szerint "a pénztárgépcsere kapcsán nem cél a szankcionálás".

Újít a Tesco Magyarországon: olcsóbb is, drágább is lesz - KATTINTS!

Azt ugyan az OKSZ is elismeri, hogy az nem kifogásolható, ha egy hatóság egy jogszabály betartását ellenőrzi, de az eljárásban figyelemmel kell lennie az összes körülményre, így arra is, hogy jelenleg online pénztárgép egyszerűen nem vásárolható. Az elmarasztalásnak pedig arányban kell állnia a cselekmény súlyával. Úgy látják, jelenleg bírságot kiszabni aránytalan büntetés, ami ráadásul a legelesettebb, legkisebb vállalkozásokat sújtja, nekik ennyivel lesz drágább a kasszacsere. Szerintük az eddig engedélyezett 18 online pénztárgép típus sok kisvállalkozásnak még mindig kevés a megfelelő választáshoz. (Jelenleg a NAV több mint 500, az online átállásig használható pénztárgéptípust tart nyilván, ami mutatja az igények széles skáláját.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelések elhúzódásának döntő oka a kereskedők szerint az új online pénztárgépek drágasága: az induló 170 ezer forintos ár már esett ugyan, de 120 ezer forintnál olcsóbb gép nincs a piacon. A kisvállalkozások többsége viszont 100 ezer forintnál többet nem tud pénztárgépre fordítani, még akkor sem, ha jogosult a gépenkénti 50 ezer forint támogatásra. Ennyiért eddig csak az NGM külön támogatásával kínálhattak 10 ezer darabot a forgalmazók, amit órák alatt le is kötöttek, de ez csak töredéke a cserére váró 200 ezer pénztárgépnek. Egy másik forgalmazó is megkötötte a megállapodást az NGM-mel ugyancsak 10 ezer darab gép értékesítésére 100 ezer forintos áron, de a pénzügyi háttér rendezése miatt elhúzódott ezek piacra dobása, miközben a rendelési határidő már lejárt.

Az OKSZ azt kéri, hogy a hatóságok vizsgálják felül az ellenőrzési gyakorlatot, méltányosan és arányosan járjanak el: még hosszú hónapokig tart a teljes átállás, szerintük a gyártás és az üzembe helyezés beindulásának elhúzódása nem a megbírságolt kereskedők hibája.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?