18 °C Budapest

Dühöngenek a magyar boltosok: nem erről volt szó

2013. október 10. 12:02

Bár a jogszabályokban meghatározott dátumok szerint már minden szereplő nyugodt lehetne az online pénztárgépekkel kapcsolatban, a helyzet egyáltalán nem tűnik rózsásnak.

Háborognak a boltosok az online pénztárgépek hiánya, pontosabban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) friss bírságai miatt. Mint arról a Pénzcentrum.hu is beszámolt, az elmúlt napokban sorra kapták a százezres, milliós bírságokat kaptak azok a kereskedők, akik nem rendelték meg az online pénztárgépet.

A boltosokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt állítja, megütközéssel fogadták a kereskedők a bírságokat. A szakmai szövetség szerint a milliós büntetés eleve meglepő azért is, mivel az elmúlt időszakban több fórumon is az hangzott el, hogy a kormánynak, az adóhatóságnak nem célja a bírságolás. A kormányportál is tartalmazza a Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus 26 -i nyilatkozatát, mely szerint "a pénztárgépcsere kapcsán nem cél a szankcionálás".

Újít a Tesco Magyarországon: olcsóbb is, drágább is lesz - KATTINTS!

Azt ugyan az OKSZ is elismeri, hogy az nem kifogásolható, ha egy hatóság egy jogszabály betartását ellenőrzi, de az eljárásban figyelemmel kell lennie az összes körülményre, így arra is, hogy jelenleg online pénztárgép egyszerűen nem vásárolható. Az elmarasztalásnak pedig arányban kell állnia a cselekmény súlyával. Úgy látják, jelenleg bírságot kiszabni aránytalan büntetés, ami ráadásul a legelesettebb, legkisebb vállalkozásokat sújtja, nekik ennyivel lesz drágább a kasszacsere. Szerintük az eddig engedélyezett 18 online pénztárgép típus sok kisvállalkozásnak még mindig kevés a megfelelő választáshoz. (Jelenleg a NAV több mint 500, az online átállásig használható pénztárgéptípust tart nyilván, ami mutatja az igények széles skáláját.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendelések elhúzódásának döntő oka a kereskedők szerint az új online pénztárgépek drágasága: az induló 170 ezer forintos ár már esett ugyan, de 120 ezer forintnál olcsóbb gép nincs a piacon. A kisvállalkozások többsége viszont 100 ezer forintnál többet nem tud pénztárgépre fordítani, még akkor sem, ha jogosult a gépenkénti 50 ezer forint támogatásra. Ennyiért eddig csak az NGM külön támogatásával kínálhattak 10 ezer darabot a forgalmazók, amit órák alatt le is kötöttek, de ez csak töredéke a cserére váró 200 ezer pénztárgépnek. Egy másik forgalmazó is megkötötte a megállapodást az NGM-mel ugyancsak 10 ezer darab gép értékesítésére 100 ezer forintos áron, de a pénzügyi háttér rendezése miatt elhúzódott ezek piacra dobása, miközben a rendelési határidő már lejárt.

Az OKSZ azt kéri, hogy a hatóságok vizsgálják felül az ellenőrzési gyakorlatot, méltányosan és arányosan járjanak el: még hosszú hónapokig tart a teljes átállás, szerintük a gyártás és az üzembe helyezés beindulásának elhúzódása nem a megbírságolt kereskedők hibája.

NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm