20 °C Budapest

A vadkapitalizmus áldozata lett a legendás magyar zenekar

Pénzcentrum
2013. augusztus 10. 13:07

Fricskának indult, szomorú véget ért a magyar rock ikonjának számító Omega együttes vállalkozása. A zeneműkiadás megszűnése miatt a vállalkozás ellehetetlenült és most törlésre kerül. Az Omega Rt. sorsában tízezer hazai vállalkozás osztozik.

Törli a cégbíróság a legendás magyar rockzenekar, az Omega vállalkozását, az Omega Zeneműkiadó Rt-t - adta hírül a Napi Gazdaság. A lap szerint  a megszűnő vállalkozásnak tíz éve nem volt bevétele, a tavalyi esztendőt 400 ezer forintos tartozással zárta, sőt adótartozás miatt végrehajtás alatt áll.

Az 1999-ben alapított Omega Rt. létrehozása fricska volt arra a vadkapitalizmusra, ami a rendszerváltás után, a kilencvenes években betört Magyarországra - nyilatkozta a zenekar frontembere, Kóbor János a Napi Gazdaságnak. A vállalkozás egyetlen célja ugyanis az 1999. szeptemberében a Népstadionban több százmillió forintból megszervezett koncert finanszírozása volt.

Az rt. részvényeit a rajongóknak kívánták "értékesíteni". Az értékpapírokat a koncertjegyen (amit 2−8 ezer forintért lehetett vásárolni) található "Omegakárpótlásijegy" egy Quaestor-irodában történő átadásával lehetett igényelni, ingyenesen, jegyenként egy darabot. Kóbor János tudomása szerint összesen mintegy 30 ezer részvényt váltottak ki a rajongók. A koncert finanszírozásán túl az Omega Rt. saját műveik értékesítésével, valamint távlati célként tehetségek felkutatásával, más szerzők és műveik menedzselésével, kiadásával is foglalkozott volna, a nyereségből pedig osztalékot is fizettek volna a kisbefektetőknek.

Ezek azonban csak tervek maradtak. A zeneműkiadás ugyanis a kétezres évek elejére szinte teljesen megszűnt, mondta a Napi Gazdaságnak Kóbor, aki szerint más tevékenységgel nem akartak az rt.-ben foglalkozni. A társaságnak volt ugyan még egy kísérlete, az Omega Tv elindítása, de az sem volt hosszú életű. A kőbányai önkormányzat tévéjét vették volna át (a kísérleti adás elindult), Kóbor szerint azonban a sugárzás érdekében a "politikai szelekhez" kellett volna alkalmazkodni, de ebben nem kívántak részt venni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Omega Rt. története hűen tükrözi az átlagos magyar vállalkozások sorsát. Az Opten adatai szerint ugyanis csak az elmúlt három hónapban 10 ezer magyar cég szűnt meg, amire korábban sosem volt még példa. Szerencsére a magyarok vállalkozási kedvét a nehézségek nem vették el, mert nem csak a megszűnések, hanem a cégalapítások is megugrottak. Az elmúlt három hónapban kétszer annyi vállalkozás indult, mint egy évvel korábban. A hírek szerint az Omega sem hagy fel a vállalkozással, csupán alapítványi formában folytatnák a "vállalkozósdit".

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?