17 °C Budapest

A vadkapitalizmus áldozata lett a legendás magyar zenekar

Pénzcentrum
2013. augusztus 10. 13:07

Fricskának indult, szomorú véget ért a magyar rock ikonjának számító Omega együttes vállalkozása. A zeneműkiadás megszűnése miatt a vállalkozás ellehetetlenült és most törlésre kerül. Az Omega Rt. sorsában tízezer hazai vállalkozás osztozik.

Törli a cégbíróság a legendás magyar rockzenekar, az Omega vállalkozását, az Omega Zeneműkiadó Rt-t - adta hírül a Napi Gazdaság. A lap szerint  a megszűnő vállalkozásnak tíz éve nem volt bevétele, a tavalyi esztendőt 400 ezer forintos tartozással zárta, sőt adótartozás miatt végrehajtás alatt áll.

Az 1999-ben alapított Omega Rt. létrehozása fricska volt arra a vadkapitalizmusra, ami a rendszerváltás után, a kilencvenes években betört Magyarországra - nyilatkozta a zenekar frontembere, Kóbor János a Napi Gazdaságnak. A vállalkozás egyetlen célja ugyanis az 1999. szeptemberében a Népstadionban több százmillió forintból megszervezett koncert finanszírozása volt.

Az rt. részvényeit a rajongóknak kívánták "értékesíteni". Az értékpapírokat a koncertjegyen (amit 2−8 ezer forintért lehetett vásárolni) található "Omegakárpótlásijegy" egy Quaestor-irodában történő átadásával lehetett igényelni, ingyenesen, jegyenként egy darabot. Kóbor János tudomása szerint összesen mintegy 30 ezer részvényt váltottak ki a rajongók. A koncert finanszírozásán túl az Omega Rt. saját műveik értékesítésével, valamint távlati célként tehetségek felkutatásával, más szerzők és műveik menedzselésével, kiadásával is foglalkozott volna, a nyereségből pedig osztalékot is fizettek volna a kisbefektetőknek.

Ezek azonban csak tervek maradtak. A zeneműkiadás ugyanis a kétezres évek elejére szinte teljesen megszűnt, mondta a Napi Gazdaságnak Kóbor, aki szerint más tevékenységgel nem akartak az rt.-ben foglalkozni. A társaságnak volt ugyan még egy kísérlete, az Omega Tv elindítása, de az sem volt hosszú életű. A kőbányai önkormányzat tévéjét vették volna át (a kísérleti adás elindult), Kóbor szerint azonban a sugárzás érdekében a "politikai szelekhez" kellett volna alkalmazkodni, de ebben nem kívántak részt venni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Omega Rt. története hűen tükrözi az átlagos magyar vállalkozások sorsát. Az Opten adatai szerint ugyanis csak az elmúlt három hónapban 10 ezer magyar cég szűnt meg, amire korábban sosem volt még példa. Szerencsére a magyarok vállalkozási kedvét a nehézségek nem vették el, mert nem csak a megszűnések, hanem a cégalapítások is megugrottak. Az elmúlt három hónapban kétszer annyi vállalkozás indult, mint egy évvel korábban. A hírek szerint az Omega sem hagy fel a vállalkozással, csupán alapítványi formában folytatnák a "vállalkozósdit".

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm