A vadkapitalizmus áldozata lett a legendás magyar zenekar

Pénzcentrum
2013. augusztus 10. 13:07

Fricskának indult, szomorú véget ért a magyar rock ikonjának számító Omega együttes vállalkozása. A zeneműkiadás megszűnése miatt a vállalkozás ellehetetlenült és most törlésre kerül. Az Omega Rt. sorsában tízezer hazai vállalkozás osztozik.

Törli a cégbíróság a legendás magyar rockzenekar, az Omega vállalkozását, az Omega Zeneműkiadó Rt-t - adta hírül a Napi Gazdaság. A lap szerint  a megszűnő vállalkozásnak tíz éve nem volt bevétele, a tavalyi esztendőt 400 ezer forintos tartozással zárta, sőt adótartozás miatt végrehajtás alatt áll.

Az 1999-ben alapított Omega Rt. létrehozása fricska volt arra a vadkapitalizmusra, ami a rendszerváltás után, a kilencvenes években betört Magyarországra - nyilatkozta a zenekar frontembere, Kóbor János a Napi Gazdaságnak. A vállalkozás egyetlen célja ugyanis az 1999. szeptemberében a Népstadionban több százmillió forintból megszervezett koncert finanszírozása volt.

Az rt. részvényeit a rajongóknak kívánták "értékesíteni". Az értékpapírokat a koncertjegyen (amit 2−8 ezer forintért lehetett vásárolni) található "Omegakárpótlásijegy" egy Quaestor-irodában történő átadásával lehetett igényelni, ingyenesen, jegyenként egy darabot. Kóbor János tudomása szerint összesen mintegy 30 ezer részvényt váltottak ki a rajongók. A koncert finanszírozásán túl az Omega Rt. saját műveik értékesítésével, valamint távlati célként tehetségek felkutatásával, más szerzők és műveik menedzselésével, kiadásával is foglalkozott volna, a nyereségből pedig osztalékot is fizettek volna a kisbefektetőknek.

Ezek azonban csak tervek maradtak. A zeneműkiadás ugyanis a kétezres évek elejére szinte teljesen megszűnt, mondta a Napi Gazdaságnak Kóbor, aki szerint más tevékenységgel nem akartak az rt.-ben foglalkozni. A társaságnak volt ugyan még egy kísérlete, az Omega Tv elindítása, de az sem volt hosszú életű. A kőbányai önkormányzat tévéjét vették volna át (a kísérleti adás elindult), Kóbor szerint azonban a sugárzás érdekében a "politikai szelekhez" kellett volna alkalmazkodni, de ebben nem kívántak részt venni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Omega Rt. története hűen tükrözi az átlagos magyar vállalkozások sorsát. Az Opten adatai szerint ugyanis csak az elmúlt három hónapban 10 ezer magyar cég szűnt meg, amire korábban sosem volt még példa. Szerencsére a magyarok vállalkozási kedvét a nehézségek nem vették el, mert nem csak a megszűnések, hanem a cégalapítások is megugrottak. Az elmúlt három hónapban kétszer annyi vállalkozás indult, mint egy évvel korábban. A hírek szerint az Omega sem hagy fel a vállalkozással, csupán alapítványi formában folytatnák a "vállalkozósdit".

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?