24 °C Budapest

A vadkapitalizmus áldozata lett a legendás magyar zenekar

Pénzcentrum
2013. augusztus 10. 13:07

Fricskának indult, szomorú véget ért a magyar rock ikonjának számító Omega együttes vállalkozása. A zeneműkiadás megszűnése miatt a vállalkozás ellehetetlenült és most törlésre kerül. Az Omega Rt. sorsában tízezer hazai vállalkozás osztozik.

Törli a cégbíróság a legendás magyar rockzenekar, az Omega vállalkozását, az Omega Zeneműkiadó Rt-t - adta hírül a Napi Gazdaság. A lap szerint  a megszűnő vállalkozásnak tíz éve nem volt bevétele, a tavalyi esztendőt 400 ezer forintos tartozással zárta, sőt adótartozás miatt végrehajtás alatt áll.

Az 1999-ben alapított Omega Rt. létrehozása fricska volt arra a vadkapitalizmusra, ami a rendszerváltás után, a kilencvenes években betört Magyarországra - nyilatkozta a zenekar frontembere, Kóbor János a Napi Gazdaságnak. A vállalkozás egyetlen célja ugyanis az 1999. szeptemberében a Népstadionban több százmillió forintból megszervezett koncert finanszírozása volt.

Az rt. részvényeit a rajongóknak kívánták "értékesíteni". Az értékpapírokat a koncertjegyen (amit 2−8 ezer forintért lehetett vásárolni) található "Omegakárpótlásijegy" egy Quaestor-irodában történő átadásával lehetett igényelni, ingyenesen, jegyenként egy darabot. Kóbor János tudomása szerint összesen mintegy 30 ezer részvényt váltottak ki a rajongók. A koncert finanszírozásán túl az Omega Rt. saját műveik értékesítésével, valamint távlati célként tehetségek felkutatásával, más szerzők és műveik menedzselésével, kiadásával is foglalkozott volna, a nyereségből pedig osztalékot is fizettek volna a kisbefektetőknek.

Ezek azonban csak tervek maradtak. A zeneműkiadás ugyanis a kétezres évek elejére szinte teljesen megszűnt, mondta a Napi Gazdaságnak Kóbor, aki szerint más tevékenységgel nem akartak az rt.-ben foglalkozni. A társaságnak volt ugyan még egy kísérlete, az Omega Tv elindítása, de az sem volt hosszú életű. A kőbányai önkormányzat tévéjét vették volna át (a kísérleti adás elindult), Kóbor szerint azonban a sugárzás érdekében a "politikai szelekhez" kellett volna alkalmazkodni, de ebben nem kívántak részt venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Omega Rt. története hűen tükrözi az átlagos magyar vállalkozások sorsát. Az Opten adatai szerint ugyanis csak az elmúlt három hónapban 10 ezer magyar cég szűnt meg, amire korábban sosem volt még példa. Szerencsére a magyarok vállalkozási kedvét a nehézségek nem vették el, mert nem csak a megszűnések, hanem a cégalapítások is megugrottak. Az elmúlt három hónapban kétszer annyi vállalkozás indult, mint egy évvel korábban. A hírek szerint az Omega sem hagy fel a vállalkozással, csupán alapítványi formában folytatnák a "vállalkozósdit".

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm