7 °C Budapest

Erre költenének a magyar kisvállalkozások

Pénzcentrum
2013. május 28. 16:01

Továbbra is visszafogott a magyar kis- és középvállalkozások beruházási hajlandósága: idén a 2012-ben megvalósított fejlesztéseknél 11 százalékkal kisebb értékben terveznek fejlesztéseket a cégek - derült ki egy friss kutatásából.

Kevesebb beruházást terveznek idén a magyar vállalkozások

A Budapest Bank anyavállalata, a GE Capital hét európai országban végzett kkv-kutatása szerint a tavaly megvalósult magyarországi kkv-beruházások értéke 21 százalékkal meghaladta a 2012 év elején tervezettet. A vizsgált hét ország közül így is a magyar kkv-k beruházásának összértéke volt a legkisebb 2012-ben, összesen 2 168 milliárd forint. Az egy cégre jutó 12,8 millió forintos beruházási összeg alapján sem változik jelentősen a helyzet, ugyanis nálunk csak a brit cégek költöttek kevesebbet fejlesztésekre. Régiós összehasonlításban jelentős az elmaradásunk: a cseh és lengyel vállalkozások átlagosan 7-8 millióval (19,5 millió illetve 20,1 millió forintot), költöttek többet tavaly beruházásra. Az élen járó németek után a lengyel cégeknél volt a legnagyobb az egy cégre jutó beruházás 2012-ben.

2013-ban a vizsgált országok többségében a kkv-k növelni kívánják a fejlesztésekre fordított összeget, csupán az olaszok és a magyarok csökkentenének. A magyar kkv-k 2013-ban 11 százalékal kevesebbet terveznek beruházni, teljes szektor szinten 1 933 milliárd forintot, amely a hazai GDP kb. 7 százaléának felel meg. Az egy cégre jutó tervezett beruházás 11,4 millió forint.

Leginkább Nagy-Britanniában és Lengyelországban nőhetnek a beruházások (36, illetve 35 százalékal), ha az itteni cégek ténylegesen megvalósítják terveiket. A lengyel cégek elszántságához hozzájárulhat, hogy a kiemelkedő eredmények ellenére 2012-ben ténylegesen 53 százalékkal kevesebbet ruháztak be, mint azt 2012 év elején tervezték.

Főként termelőeszközre költenének - elsősorban támogatott finanszírozási forrásokból

2013-ban szinte minden eszközre kevesebbet szándékoznak költeni a magyar cégek. A legtöbbet az IT szoftvereken spórolnának, 21 százalékkal csökkentve a tavalyi hasonló célú kiadásaikat. A legtöbbet, a beruházások közel felét (901 milliárd forint) üzemi berendezésekre tervezik költeni, cégenként átlagosan 5,3 millió forintot. Ez 11 százalékkal marad el a 2012-es tényleges ráfordítástól.

A magyar cégek legnagyobb része (38%) EU-s, állami vagy egyéb támogatott forrásból szándékozik megvalósítani a fejlesztéseket, amely a legmagasabb arány a vizsgált országok közül. A második helyezett Lengyelországban is csupán 25 százalékuk alapozna támogatásokra. Külső finanszírozási forrást (beruházási- vagy folyószámlahitel, lízing, stb.) a vállalkozások egyharmada venne igénybe. Magyarországon a cégek kevesebb, mint egyharmada oldaná meg saját tőkéből a beruházást.

A legfőbb visszafogó ok továbbra is a bizonytalan gazdasági környezet, méghozzá nagyobb arányban, mint tavaly: 2012-ben 50 százalék, idén 56 százalék jelölte meg ezt az okot. A külső finanszírozáshoz jutást idén jelentősen kevesebben látják a beruházás akadályának, mint tavaly: 44 százalékról 22 százalékra csökkent az ezt válaszolók száma.

404 milliárd forint bevételtől estek el a hazai cégek egy év alatt

A hazai vállalkozások elsősorban a meglévő eszközeik elhasználódása miatt szándékoznak belevágni a beruházásokba. Tavaly óta még nyomósabbá vált ez az érv: 36 százalékról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik ezt jelölték meg fő indokként. Bíztató jel, hogy a második leggyakoribb ok az új megrendelésekhez szükséges kapacitás megteremtése (tavaly 25, idén 31 százalék említette ezt).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elavult gépek cseréje már nem halogatható tovább: a felmérés szerint a magyar kkv-k 25 százaléka hagyott ki emiatt üzleti lehetőséget az elmúlt évben, amellyel átlagosan 2,4 millió forint bevételtől estek el a cégek. Ez az azt jelenti, hogy tavaly összesen 404 milliárd forinttal volt kisebb a kkv-szektor összbevétele az elmaradt beruházások miatt. Ugyanakkor ez kismértékű javulást jelent az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest, amikor 4 százalékponttal több vállalat állította, hogy a nem megfelelő eszközpark miatt bevételtől esett el.

Javuló jövőkép: 48 ezer új munkahely

Bár a beruházási szándékban még nem tükröződik, de jelentősen javult a hazai vállalkozások hangulata: a tavalyi -37 százalékponthoz képes jelenleg -24 százalékponton áll a nettó jövőkép mutató (a pesszimisták és optimisták különbözete), ugyanakkor továbbra is a magyar vállalatok a legborúlátóbbak a hét ország közül. Az országok többségében optimistábbá váltak a cégek, míg Lengyelországban csökkent, illetve a franciáknál szinten maradt ez az index.

A hazai kkv-k 2013-ra tervezett beruházásai a munkahelyteremtéshez is hozzájárulnak: a cégek egyharmada tervezi, hogy idén új munkaerőt alkalmaz, összesen 48 ezer új állást teremtve. Ez 11 ezerrel több, mint amit 2012-re terveztek.

A tervezett új munkahelyek száma nálunk a teljes lakosság 0,5 százalékának felel meg, ugyanúgy, mint a lengyeleknél. A régiót tekintve a cseheknél a legjelentősebb az arány: a lakosság 0,9 százalékát teszi ki.

"A kutatás eredményei egybevágnak saját tapasztalatainkkal, amelyek szerint a vállalkozások üzleti aktivitása továbbra is visszafogott, a fejlesztések főként támogatott forrásokból valósulnak meg. Néhány ágazatban - például az agráriumban vagy a feldolgozóiparban - tapasztalunk nagyobb nyitottságot a beruházásokra és az ehhez szükséges külső források bevonására. A fejlesztések ugyanakkor gyakorlatilag minden ágazatban elengedhetetlenek a versenyképesség megőrzéséhez - vagy, ahogy a kutatás eredménye is mutatja - a kínálkozó üzleti lehetőségek megragadásához. Egy megalapozott, hosszútávú stratégiába jól illeszkedő beruházás kitörési pont lehet a cégeknek - mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem