22 °C Budapest

Figyelem! Százezrek számára nagyon fontos határidő közeleg

Pénzcentrum
2013. február 11. 11:19

Több mint kétszázezer magánszemélyt mozgat meg február elején az a lehetőség, hogy az adóhatósággal is elkészíttetheti az éves személyi jövedelemadó bevallását. Az egyszerű elszámoláshoz azonban sietni kell: február 15-én (pénteken) éjfélig lehet elektronikus úton vagy postán elküldött nyomtatványon kérni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítse el az adóbevallást. Változás a korábbi évekhez képest, hogy az adóhatóság által április 30-ig visszaküldött dokumentumot nem kell jóváhagyni, ha az adózó egyetért az abban foglaltakkal. A tavalyi évhez képest szigorítás, hogy csak az választhatja az egyszerűsített adóbevallást, aki belföldi lakcímet közöl.

Az egyszerűsített adóbevallás az önadózásnak egy formája, amikor a magánszemély nyilatkozata alapján az adóhatóság készíti el az adóbevallást. A személyi jövedelemadón (szja) kívül az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és bizonyos esetekben az egészségügyi hozzájárulás (eho) bevallási kötelezettségeket is teljesíteni lehet. Alapesetben ezt a lehetőséget csak azok választhatják, akik az adott adóévben kizárólag olyan jövedelmet szereztek munkáltatótól vagy kifizetőtől, amelyből adóelőleget vontak le.

Ezen túlmenően azonban széles az az adózói kör, amely egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tehet. Ide tartozik például az, aki

- ingatlan átruházásából származott bevallásköteles jövedelmet szerzett (akkor is, ha az adózó adókiegyenlítést kíván figyelembe venni)

- ingó vagyontárgy értékesítésből származott bevallás köteles jövedelmet szerzett

- vagyoni értékű jog átruházásából származott bevallás köteles jövedelmet szerzett (pl. haszonélvezeti jog, használati jog, földhasználat)

- termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából kifizetőtől származott bevallás köteles jövedelmet szerzett

- az adóévben egyszerűsített foglalkoztatás révén is bevételhez jutott

- magán-nyugdíjpénztártól kedvezményezettként is részesült nem szolgáltatásnak minősülő kifizetésben

- mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben nemleges nyilatkozatot tesz

- osztalékból szerzett jövedelmet

- értékpapír-kölcsönzésből szerzett jövedelmet

- vállalkozásból kivont jövedelme volt

- az szja-törvényben meghatározott sorrend szerint kíván az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeket érvényesíteni

- az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezményt érvényesít

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- rendelkezni kíván nyugdíj-előtakarékossági és/vagy az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári számla javára

- rendelkezni kíván megszűnt magán-nyugdíjpénztári tagsági viszony esetén, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba átutalt összeg alapján

- adókedvezmény visszafizetésére kötelezett (például biztosítási szerződés megszüntetése miatt)

- valamely bevételének adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint kíván eleget tenni, és az ekho-törvény szerinti különadó fizetésére nem kötelezett, valamint a kifizetőtől nem vállalta át az ekho megállapítását, bevallását, megfizetését (közülük csak azok kérhetik az egyszerűsített adóbevallás elkészítését, akik jogszerűen választották az ekhózást, és a kifizető levonta a jövedelmükből a magánszemélyt terhelő adót)

- olyan jövedelmet szerzett, amely után a munkáltató/kifizető a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett előleg-fizetési kötelezettsége

- túlvont nyugdíjjárulékot kíván visszaigényelni.

Az adóhatóság január 31-ig postázta a névre szóló személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges csomagokat, amelyek tartalmazzák a 1253NY nyilatkozatot. Az elektronikus úton bevallást teljesítők a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) tölthetik le a nyomtatványt, amelynek kitöltéséhez számítógépes program nyújt segítséget. A kézzel kitöltött nyomtatványt február 15-én éjfélig kell postára adni, vagy legkésőbb pénteken a NAV ügyfélszolgálatain személyesen leadni. Ha valaki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, az a nyilatkozatát elektronikus úton is elküldheti. Oda kell figyelni arra, hogy a nyomtatványt három oldalon is alá kell írni!

Nagyon fontos változás az idei évben, hogy csak azok a magánszemélyek választhatják az egyszerűsített adóbevallást, akik a nyomtatvány első oldalán feltüntetik belföldi lakcímüket. A tavalyi évvel ellentétben a nyomtatványon sem e-mail címet, sem külföldi lakcímet nem lehet közölni. Csak azok tarthatják elektronikus úton a kapcsolatot az adóhatósággal, akik az ügyfélkapun keresztül küldik el a bevallásukat. A postán, illetve a NAV ügyfélszolgálatain benyújtott papír alapú nyomtatványokon nyilatkozók postai úton kapják meg április 30-ig a megjelölt belföldi címükre az adóhatóság által elkészített bevallásukat.

Szintén nagyon fontos módosítás a korábbi évekhez képest, hogy ha az adózó egyetért az adóhatóság által elkészített bevallásban foglaltakkal, akkor azt nem kell jóváhagyólag visszaküldenie. Ha viszont ki kell egészíteni vagy módosítani kell az adatokat, akkor május 21-ig vissza kell küldeni a változtatásokat tartalmazó nyomtatványt.

Előfordulhat az is, hogy muszáj kiegészíteni az egyszerűsített bevallást, ebben az esetben azt mindenképpen vissza kell küldeni. Ilyen lehet, ha valaki megosztja a családi adókedvezményt a házas- vagy élettársával, illetve ha kettőnél több az eltartottak száma, ekkor ugyanis az adóhatóság nem számíthatja ki a kedvezmény pontos összegét. Ezekben az esetekben nem szabad kitölteni a 1253NY-03-as számú lapot, hanem a NAV által küldött bevallást kell a családi kedvezmény összegével és az ahhoz kapcsolódó adatokkal kiegészítve visszaküldeni.

Egyszerűbb dolga van annak, aki egy vagy kettő eltartott után, megosztás nélkül kívánja érvényesíteni az adókedvezményt. Annak pontos összegét ugyanis az adóhatóság is meghatározhatja.

Az egyszerűsített adóbevallást kérő nyomtatványon is lehetőség van arra, hogy az adó 1-1 százalékáról rendelkezzenek a magánszemélyek. Ha még nem döntötték el, hogy mely szervezet, valamint egyház, illetve költségvetési előirányzat javára nyilatkozzanak, akkor május 21-ig a 12EGYSZA jelű formanyomtatványon külön is rendelkezhetnek a felajánlásról.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?