7 °C Budapest

Állatvédők támadják a magyar tenyésztőket

2012. január 12. 09:03

Több EU-tagállammal, így Magyarországgal szemben is eljárást indított három európai állatvédő szervezet a Törökországba tartó élőállat-szállítás körülményei miatt - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jogsértési eljárást kezdeményez többek között Magyarországgal szemben három európai állatvédő szervezet, valamint kéri az Európai Bizottságot, hogy függessze fel az Európai Unióból Törökországba tartó élőállat-exportot. A szervezetek fényképekkel bizonyíthatva azt állítják, az állatokat - elsősorban szarvasmarhákat és juhokat - az európai uniós állat-egészségügyi előírásokat figyelmen kívül hagyva szállítják. Az állatokat szállító kamio­nok - a hiányos dokumentumok és a szigorú importellenőrzés miatt - több órán át, esetenként napokig várakoznak a török határon.

Márton István, a Húsmarhatenyésztők és Marhahústermelők Országos Szövetségének elnöke szerint ha valóban felfüggesztik a kivitelt, annak katasztrofális következményei lesznek a hazai állattenyésztésre nézve. "Ha megszűnik az export lehetősége Törökországba, az akár negyvenszázalékos áresést is okozhat, ezt pedig a gazdák nem tudnák lenyelni" - mondta a lapnak az elnök. A magyar szarvasmarha-tenyésztők esetében ez nyolc-tíz milliárd forintos kiesést okozna.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06