Nagy ásványvízbotrány: megszólalt a Lidl és a SPAR

Pénzcentrum
2012. január 11. 18:08

Mint arról tegnap a Pénzcentrum.hu is beszámolt, a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua (a Lidl saját márkás ásványvize) szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget (a SPAR üzletlánc saját márkája) szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Amit eddig tudni lehet

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a Heves megyei kft. ellen, a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

Mit mond a gyártó?

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóságának képviselői 2011. december 6-án tartottak helyszíni ellenőrzést az AQUA-PET Kft. csányi palackozó üzemében - tájékoztatta lapunkat az AQUA-PET Kft. Ennek során mintát vettek további vizsgálat céljából. A Hatóság tájékoztatósa szerint a vizsgálat eredményei egyes mintavételi tételek esetében Coliform szennyeződést találtak a cég két termékében, ezért felszólították a céget ezen termékek forgalomból történő azonnali kivonására.

A kivonás a két termék egy-egy cikkelemének, adott gyártási sorozatát érinti:

- SAGUARO PANNON-AQUA, 2 literes, szénsavmentes ásványvíz
2011. november 25-i gyártási sorozat
- S-BUDGET, 2 iteres, szén-dioxiddal dúsított ásványvíz
2011. december 6-i gyártási sorozat

A határozat kézhezvételét követően az AQUA-PET Kft. azonnal fellebbezést adott be Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiéniés és Vízbizottsági Főosztályához a vizsgálat eredményei ellen, és a hatósági ellenmintát benyújtotta további felülvizsgálatra. Az OKI a benyújtott hatósági ellenminták alapján a szóban forgó ásványvíz minőségét megfelelőnek ítélte, és nem találta benne az első-fokú Hatóság által megállapított szennyeződést. Az AQUA-PET Kft. saját maga is mintát vesz minden egyes gyártás során, és a szóban forgó mintát a cég saját vizsgálatain is negatívnak találta.

"Mivel a saját vizsgálatunk és az OKI vizsgálata is negatív eredményt mutatott a szóban forgó minták esetén, értetlenül állunk a Heves Megyei Hatóság vizsgálati eredményei előtt. Véleményünk szerint a szennyeződés csakis a gyártási folyamaton kívül kerülhetett a mintába" - mondta Solymos János az AQUA-PET Kft. ügyvezető igazgatója. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy utána járjunk az ügynek, tisztázzuk magunkat, és minden kételyt kizáróan megnyugtassuk fogyasztóinkat az általunk forgalmazott ásványvizek megbízható és kitűnő minőségével kapcsolatban."

Az AQUA-PET Kft. csányi palackozóüzeme egyike Magyarország legkorszerűbb üzemeinek, amelynél alapvető fontosságú a minőségi előírások maximális betartása. Az AQUA-PET üzeme IFS minősítéssel rendelkezik, amely az egyik legszigorúbb európai élelmiszerbiztonsági rendszer. Az üzem IFS auditjának megújítására nemrégiben került sor. E mellett a cég termékeinek minőségét rendszeresen ellenőrzi a Fresenius Intézet (Institut Fresenius), amely a legnagyobb európai vízvizsgálati cég.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az AQUA-PET Kft. ezúton kéri azon fogyasztókat, akinél esetleg található a szóban forgó két gyártási napon palackozott termékekből, hogy további ügyintézés céljából hívják a 06-70-233-23-33-a telefonszámot. Az AQUA-Pet kárpótolja fogyasztóit a kellemetlenség miatt.

SPAR: magyarázatot várnak

A szóban forgó ásványvízzel kapcsolatban a hír napvilágra kerüléséig sem a szállítónál vizsgálatot végző hatóságtól, sem a víz szállítójától a SPAR semmilyen hivatalos értesítést nem kapott. Ennek ellenére a SPAR a sajtóhírben érintett vízkészleteket zárolta és a hálózat üzleteiből azonnali hatállyal visszavonta. A SPAR a gyártótól származó, hírekben megnevezett palackos terméket a mai napon független laboratóriumi bevizsgálásra küldi, mely vizsgálat eredményének megismeréséig a terméket a SPAR nem forgalmazza - tájékoztatta lapunkat a SPAR Magyarország.

A SPAR a termék szállítójától azonnali magyarázatot kért az ügyre vonatkozóan, s a szállító most kézhez vett nyilatkozata az alábbiakat tartalmazza: "Kijelentjük, hogy a Spar Magyarország részére a Pannon Aqua Zrt által beszállított egyetlen ásványvíz termék sem tartalmaz coliform baktérium szennyeződést, sem más mikrobiológiai szennyeződést. Ez vonatkozik a 2012. 12. 06-i minőség megőrzési idejű, 2 L-es dús termékekre is, amelyet igazolni tudunk a hatóság által vett minták akkreditált mérési eredményeivel is amelyet ezúton mellékelek."

A fenti nyilatkozatot alátámasztó mérési eredmények jegyzőkönyvei tehát a SPAR-nak is megküldésre kerültek. A szállító partner arról is tájékoztatta a SPAR-t, hogy a vonatkozó hatósági határozatot megfellebbezte, kérve a forgalomból való kivonás felfüggesztését.

A SPAR további tárgyalásokat folytat a termék szállítójával a helyzet tisztázása érdekében.

Lidl: független vizsgálatot végeznek

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés és vízbiztonsági főosztályának jegyzőkönyve szerint, amelyet a diszkontlánc az ásványvíz szállítójától kapott meg - három mintavétel történt a közleményben említett, november 25-ei lejárati szavatosságú termékből és mindhárom negatív volt - közölte kedden a Napi Gazdaság Online-nal Tőzsér Judit, a Lidl pr-vezetője. Hozzátette: az újabb eredményről a társaság csak a sajtóból értesült.

A Lidl azonnali hatállyal leveszi a polcokról a terméket, és a gyártótól származó szénsavmentes vizekből mintát vesz, amelyet független laborral vizsgáltat be. Addig, amíg e vizsgálatok eredménye nem születik meg, zárolják az érintett gyártótól származó szénsavmentesvíz-készleteket.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?