Nagy ásványvízbotrány: megszólalt a Lidl és a SPAR

Pénzcentrum
2012. január 11. 18:08

Mint arról tegnap a Pénzcentrum.hu is beszámolt, a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua (a Lidl saját márkás ásványvize) szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget (a SPAR üzletlánc saját márkája) szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Amit eddig tudni lehet

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a Heves megyei kft. ellen, a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

Mit mond a gyártó?

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóságának képviselői 2011. december 6-án tartottak helyszíni ellenőrzést az AQUA-PET Kft. csányi palackozó üzemében - tájékoztatta lapunkat az AQUA-PET Kft. Ennek során mintát vettek további vizsgálat céljából. A Hatóság tájékoztatósa szerint a vizsgálat eredményei egyes mintavételi tételek esetében Coliform szennyeződést találtak a cég két termékében, ezért felszólították a céget ezen termékek forgalomból történő azonnali kivonására.

A kivonás a két termék egy-egy cikkelemének, adott gyártási sorozatát érinti:

- SAGUARO PANNON-AQUA, 2 literes, szénsavmentes ásványvíz
2011. november 25-i gyártási sorozat
- S-BUDGET, 2 iteres, szén-dioxiddal dúsított ásványvíz
2011. december 6-i gyártási sorozat

A határozat kézhezvételét követően az AQUA-PET Kft. azonnal fellebbezést adott be Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiéniés és Vízbizottsági Főosztályához a vizsgálat eredményei ellen, és a hatósági ellenmintát benyújtotta további felülvizsgálatra. Az OKI a benyújtott hatósági ellenminták alapján a szóban forgó ásványvíz minőségét megfelelőnek ítélte, és nem találta benne az első-fokú Hatóság által megállapított szennyeződést. Az AQUA-PET Kft. saját maga is mintát vesz minden egyes gyártás során, és a szóban forgó mintát a cég saját vizsgálatain is negatívnak találta.

"Mivel a saját vizsgálatunk és az OKI vizsgálata is negatív eredményt mutatott a szóban forgó minták esetén, értetlenül állunk a Heves Megyei Hatóság vizsgálati eredményei előtt. Véleményünk szerint a szennyeződés csakis a gyártási folyamaton kívül kerülhetett a mintába" - mondta Solymos János az AQUA-PET Kft. ügyvezető igazgatója. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy utána járjunk az ügynek, tisztázzuk magunkat, és minden kételyt kizáróan megnyugtassuk fogyasztóinkat az általunk forgalmazott ásványvizek megbízható és kitűnő minőségével kapcsolatban."

Az AQUA-PET Kft. csányi palackozóüzeme egyike Magyarország legkorszerűbb üzemeinek, amelynél alapvető fontosságú a minőségi előírások maximális betartása. Az AQUA-PET üzeme IFS minősítéssel rendelkezik, amely az egyik legszigorúbb európai élelmiszerbiztonsági rendszer. Az üzem IFS auditjának megújítására nemrégiben került sor. E mellett a cég termékeinek minőségét rendszeresen ellenőrzi a Fresenius Intézet (Institut Fresenius), amely a legnagyobb európai vízvizsgálati cég.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az AQUA-PET Kft. ezúton kéri azon fogyasztókat, akinél esetleg található a szóban forgó két gyártási napon palackozott termékekből, hogy további ügyintézés céljából hívják a 06-70-233-23-33-a telefonszámot. Az AQUA-Pet kárpótolja fogyasztóit a kellemetlenség miatt.

SPAR: magyarázatot várnak

A szóban forgó ásványvízzel kapcsolatban a hír napvilágra kerüléséig sem a szállítónál vizsgálatot végző hatóságtól, sem a víz szállítójától a SPAR semmilyen hivatalos értesítést nem kapott. Ennek ellenére a SPAR a sajtóhírben érintett vízkészleteket zárolta és a hálózat üzleteiből azonnali hatállyal visszavonta. A SPAR a gyártótól származó, hírekben megnevezett palackos terméket a mai napon független laboratóriumi bevizsgálásra küldi, mely vizsgálat eredményének megismeréséig a terméket a SPAR nem forgalmazza - tájékoztatta lapunkat a SPAR Magyarország.

A SPAR a termék szállítójától azonnali magyarázatot kért az ügyre vonatkozóan, s a szállító most kézhez vett nyilatkozata az alábbiakat tartalmazza: "Kijelentjük, hogy a Spar Magyarország részére a Pannon Aqua Zrt által beszállított egyetlen ásványvíz termék sem tartalmaz coliform baktérium szennyeződést, sem más mikrobiológiai szennyeződést. Ez vonatkozik a 2012. 12. 06-i minőség megőrzési idejű, 2 L-es dús termékekre is, amelyet igazolni tudunk a hatóság által vett minták akkreditált mérési eredményeivel is amelyet ezúton mellékelek."

A fenti nyilatkozatot alátámasztó mérési eredmények jegyzőkönyvei tehát a SPAR-nak is megküldésre kerültek. A szállító partner arról is tájékoztatta a SPAR-t, hogy a vonatkozó hatósági határozatot megfellebbezte, kérve a forgalomból való kivonás felfüggesztését.

A SPAR további tárgyalásokat folytat a termék szállítójával a helyzet tisztázása érdekében.

Lidl: független vizsgálatot végeznek

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés és vízbiztonsági főosztályának jegyzőkönyve szerint, amelyet a diszkontlánc az ásványvíz szállítójától kapott meg - három mintavétel történt a közleményben említett, november 25-ei lejárati szavatosságú termékből és mindhárom negatív volt - közölte kedden a Napi Gazdaság Online-nal Tőzsér Judit, a Lidl pr-vezetője. Hozzátette: az újabb eredményről a társaság csak a sajtóból értesült.

A Lidl azonnali hatállyal leveszi a polcokról a terméket, és a gyártótól származó szénsavmentes vizekből mintát vesz, amelyet független laborral vizsgáltat be. Addig, amíg e vizsgálatok eredménye nem születik meg, zárolják az érintett gyártótól származó szénsavmentesvíz-készleteket.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45