13 °C Budapest

Súlyos bírságok magyar cégeknek: ki kapta a legtöbbet?

Pénzcentrum
2011. október 16. 11:13

Az év első felében összesen 10 466 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést a hatóságok, és 83,6 százalékuknál tapasztaltak szabálytalanságot. Az esetek körülbelül felénél a munkavállalók veszélyeztetése miatt az intézkedések azonnali végrehajtását kellett elrendelni - derül ki a feketelista.hu adataiból.

Munkaügyi ellenőrzésre 11 481 munkáltatónál került sor, és az esetek 42 százalékánál állapítottak meg jogsértést. Feketén foglalkoztattak például 7476 dolgozót. A bejelentés nélküli foglalkoztatásban a vagyonvédelmi szakma megelőzi az építőipart és a vendéglátást is. Az utóellenőrzések során többször tapasztalható, hogy a munkáltató adószámát az adóhatóság felfüggesztette, vagy a társaság felszámolás alatt áll, a felszámoló a cég irataival nem rendelkezik, így a határozatban foglaltakat sem tudja végrehajtani. A hitelező tehát futhat a pénze után.

Feketelista a munkavédelem megsértőiről

A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével - a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően - törölte a honlapjáról az összes munkaügyi szabálysértő vállalkozás adatait. Mindenki tiszta lappal indul tehát, gondolnánk, ám a törlés nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik. A listán ennél hosszabb ideig nem szerepelhet a cégek neve és a kirótt bírság összege. Sokan fellélegeznek, nevük lekerül a szégyentábláról, de úgy véljük, két év is elegendő arra, hogy egy cég és vezetőinek jogsértéseit megismerje az üzleti élet, és levonja arról a következtetéseit.

A bírságok nagyságát tekintve a kétes dicsőségű első helyre a gödi székhelyű CU Elektronics Europe Kft. került. Két év alatt háromszor marasztalta el a munkaügyi hatóság, és összesen 9,7 millió forintra büntette. A büntetés nagyságát tekintve hatmillió forint bírásággal második helyezett a dunaújvárosi DARUSIN Ipari Gyártó, Szerelő és Szolgáltató Kft. "Mellékesen" az Egyesített Feketelista kimutatása szerint a céggel szemben az elmúlt négy évben hétszer indult adóvégrehajtás.

A képzeletbeli "dobogó" harmadik fokára egyenként összesen 5,8-5,8 millió forint munkavédelmi elmarasztalással a jászberényi Jász-Plasztik Kft. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. állhatott. A fővárosi Szegedi út 35-37. szám alatt bejegyzett MASZ M6 Kft. alig marad le mögöttük ötmilliós bírságával. "Pontszerzős" helyre kerültek 4,5-4,5 milliós munkavédelmi bírsággal a kozármislenyi címen működő Balogh és Vidákovics Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a pécsi Elvgép Épületgépész és Villamos Közkereseti Társaság, valamint a budapesti Médialog Logisztikai Zrt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha eltekintünk a bírság nagyságától és az elmarasztalások számát nézzük, akkor egyértelműen az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. vezet; hatszor sújtották munkavédelmi bírsággal. Négy-négy elmarasztalással szerepel a listán a herendi "KER-AKTIV" Kft., a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., valamint a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft.


A munkaügyi hatóság összesítése kedvező megállapításokat is tartalmaz. Az első félévben összesen 7343 munkabalesetet regisztráltak, a legkevesebbet az elmúlt öt esztendőben. (2007 első félévében 9487 baleset történt.) Ennek arányában a halásos munkabalesetek száma is 65-ről ez évben 41-re mérséklődött. A legtöbb munkabaleset (1823) a Pest megyét és Budapestet magában foglaló közép-magyarországi régióban történt. Közép-Dunántúlon 1047, Észak-Magyarországon 969, Nyugat-Dunántúlon 914, Észak-Alföldön 855, Dél-Dunántúlon 805 és Dél-Alföldön 790 munkabalesetet regisztráltak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm