Megállítják a diszkontokat: bajban a Lidl, a Penny, az Aldi?

Pénzcentrum
2011. június 25. 08:02

Az Országgyűlés ideiglenes plázastoppal állítaná meg a diszkontláncok, hipermarketek és bevásárlóközpontok térnyerését. Milyen hatásokkal járhat a tervezett építési moratórium? Valóban túl liberális a jelenlegi magyar szabályozás? Mit szól a tervezett moratóriumhoz az ingatlanos lobbi? A Portfolio.hu elemzése annak járt utána, ki jár jól, és ki jár rosszul az építési tiltással, milyen folyamatok zajlanak jelenleg a kiskereskedelmi piacon. Egyáltalán épülnek még plázák Magyarországon, vagy tényleg csak a diszkontláncok nyomulnak?

Lapértesülések szerint a Fidesz is támogatná az LMP plázastop ötletét. A Magyar Nemzetnek nemrég a parlament fenntartható fejlődés bizottságának fideszes tagja, Bányai Gábor azt nyilatkozta, hogy még az év végére megszülethet a jogszabály, mely alapján 2012-ben százezer lakos alatt legfeljebb négyszáz, afölött legfeljebb nyolcszáz négyzetméteres üzletközpontok építésére adhatnának engedélyt. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a plázastop meddig lenne érvényben. Az LMP eredeti célja a moratóriummal az, hogy a moratórium időszaka alatt a kormány az új kereskedelmi központok létesítése kapcsán dolgozzon ki a mostaninál átgondoltabb, szigorúbb, közösségi alapú szabályozást, és addig is állítsa le az ilyen létesítmények engedélyezését.

Kik járnának jól a plázastoppal?

Bár nem tudni pontosan, hogy a tiltás valóban ideiglenes vagy hosszú távú terv lenne -e, az mindenesetre logikusnak tűnik, hogy az építési korlátozás és egy későbbi esetleges szigorúbb szabályozási környezet elsősorban a tervezett terjeszkedésüket már nagyjából befejezettnek tekintő élelmiszerláncoknak és a meglévő bevásárlóközpontok tulajdonosainak kedvezne, hiszen jellemzően ezt a két szegmenst érintené a szabályozás. A bevásárlóközpontoknak minden típusa (klasszikus pláza, outlet center, stb.) beleesik ugyanis a 400 vagy 800 négyzetméternél nagyobb kategóriába, tehát a törvényjavaslat értelmében új projektek nem kaphatnának építési engedélyt a moratórium időszaka alatt.

A magyarországi bevásárlóközpontok (plázák) építési hulláma alapvetően a vége felé közelít. A Portfolio.hu elemzése szerint azt nagy bátorság lenne határozottan kijelenteni, hogy a magyarországi bevásárlóközpont-piac teljesen telített lenne, hiszen lokális és tematikus piaci igények még létezhetnek, azonban legfeljebb néhány bevásárlóközpont építése esélyes Magyarországon.

A válság kitörése óta eltelt időszakban három bevásárlóközpontot adtak át Budapesten: az újbudai Allee-t (2009), a józsefvárosi Corvin Bevásárlóközpontot (2010) és a Blaha Lujza téren lévő Európeumot (2011). Jelenleg fejlesztés alatt van és a tervek szerint még az idei évben átadják a Váci1-et és a KÖKI Terminált. A vidéki piac még ennyire sem aktív: a szegedi Árkád (2011 ősze) mellett nem várható új bevásárlóközpont átadása 2011-2012-ben.

A plázastop (illetve egy későbbi szigorú szabályozási környezet) esetleges megvalósulásával értelemszerűen jól járnának a már meglévő bevásárlóközpontok, hiszen a potenciális új versenytársak kizárása növelné a már megvalósult kiskereskedelmi ingatlanok értékét.

Megfékezni a diszkontláncokat

Az LMP javaslata az élelmiszerláncok közül elsősorban azokat sújtaná, melyek még intenzív terjeszkedési fázisban vannak és jellemzően 400, ill. 800 négyzetméternél nagyobb üzleteket építenek. Ez a leírás jelenleg leginkább a terjeszkedésben továbbra is aktivitást mutató diszkontláncokra, vagyis a Lidlre, a Penny Marketre és az Aldira igaz. A diszkontlánokc Magyarországon agresszívan terjeszkednek, a Lidl már a hetedik, a Penny Market a kilencedik, az Aldi a tizenkettedik a kiskereskedelmi láncok közül árbevétel alapján. Válság ide vagy oda, 2010-ben mindkét német óriás növelni tudta az árbevételét 2009-hez képest: a Lidl 191,2 milliárdról 221 milliárdra, az Aldi 49,1 milliárdról 52,6 milliárdra bővült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Auchan: kisebb boltokat nyitnának
Dominique Docoux, az Auchan vezérigazgatója a kormányzati kommunikációban egyre intenzívebben szereplő plázastop ötletével kapcsolatban a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta: a hatályos jogszabályokat elfogadják és tiszteletben tartják, de az új üzletek kialakításánál a jelenlegi fogyasztási szokások alakulását tudják figyelembe venni, a magyar vevők pedig inkább a lakóhelyhez közeli boltokat részesítik előnyben.

A vezérigazgató a hipermarketet jól működő modellnek tartja, de - mint elmondta- a lakóhelyhez közelebb eső, kisebb boltok nyitását is fontolgatják.


A három diszkontlánc közül az Aldi jelenleg elsősorban a fővárosi piacra fókuszál. A Lidl terjeszkedése valamivel nehézkesebb mint a versenytársaké, mert kizárólag saját fejlesztésű üzletekbe költözik, ami némiképp lassítja az expanziót. A diszkontláncok üzletei minden esetben meghaladják a 800 négyzetméteres területet és sajátos üzleti modelljükből fakadóan nem is tudnák 400 vagy 800 négyzetméter alá szorítani. A diszkontláncok sikereinek egyik kulcsa éppen az, hogy ugyanolyan alapterületű, ugyanolyan kialakítású üzletekben ugyanazt az árukínálatot tartják az egész országban.

A további láncok közül a Tesco hipermarketek terjeszkedése jelentősen lelassult, illetve a kisebb üzletekre fókuszál (Tesco Expressz), és ezen üzleteik mérete jellemzően nem éri el a 800 négyzetmétert, így ezek építése csak a 100 ezernél kisebb településeken ütközne a plázastopba. Hasonló cipőben járnak a Spar lánc kisebb üzletei, a City Spar boltok is, melyek jellemzően 500-600 négyzetméteres eladótérrel rendelkeznek, így a plázastop a nagyobb településeken nem érintené őket (bár ilyen üzletből Magyarországon 2006 óta csupán négy nyitott meg, tehát expanziós hullámról nem igazán beszélhetünk).

 


Természetesen nem állt meg teljesen a hipermarketek expanziója sem, néhány új nagy alapterületű hipermarket (pl. Tesco) épülhetne még Magyarországon, azonban összességében a piacon már erős pozícióval rendelkező láncok (Tesco, Auchan, Spar, Reál) nem járnának rosszul a diszkontláncok megfékezésével. Az élelmiszerláncok közül emellett a nyertesek vélhetően a magyar láncok, így a CBA és a Coop lehetnek, hiszen ezeknek az üzleteik jellemzően nem érik el a 400, ill. 800 négyzetméteres határt. Az Indexnek adott nyilatkozatában Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője üdvözölte is a tervezet ötletét, bár azt fontosnak tartotta, hogy a moratórium rövid ideig tartson, és inkább "a korrekt szabályozás" feltételeit dolgozzák ki gyorsan. Szerinte "a hazai piacra nemzetközi viszonylatban is nagyon szabályozatlanul engedték rá a tőkeerős multinacionális kereskedőcégeket, így kis területen is hatalmas koncentrációt értek el, túltelítve a szektort."

Az élelmiszerláncok mellett nem szabad elfeledkeznünk a tematikus áruházakról (műszaki áruházak, sportboltok, bútorláncok, stb.) sem. Bár a válság óta az ilyen típusú láncok terjeszkedése szinte befagyott, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a piac legerősebb szereplői (Euronics, Ikea, Jysk, Decathlon, stb.) középtávon terveznek további magyarországi expanziót. Ezeknek az üzleteknek az alapterülete a legtöbb esetben meghaladja a 400, ill. a 800 négyzetmétert.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem