11 °C Budapest

Bajban a magyar üzletlánc? Sorra zárnak be a boltok

Pénzcentrum
2011. június 23. 10:32

Minden jel szerint egyre kevésbé működik a szociális boltok modellje Magyarországon. A két évvel ezelőtt nyílt boltoknak mára alig több, mint a fele maradt életben.

A koncepciót életre hívó Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) adatai szerint országban körülbelül 130 szociális bolt nyílt 2009 óta, közülük mintegy 70 maradt talpon. Örvendi László, a szervezet alelnöke márciusban azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy átalakítják a rendszert. Egy elképzelés szerint a gazdaáruházakban a termelők saját áruikat kínálhatnák, ám az egy ilyen rendszer kialakulásához több évre van szükség.

Eltűnt a Plus áruházlánc: a Lidl keze van a dologban - KATTINTS!

A Magosz által létrehozott szociális boltok eredeti célja, hogy a magyar termelőket közvetlenül juttassa piachoz, és így a magyar árukat olcsóbban vehessék meg az emberek. Egybehangzó vélemények szerint a koncepcióval a legnagyobb baj az, hogy nincs elég termelő a bolt környezetében, és sokszor a minőséggel is gond van. Közrejátszik az is, hogy a multinacionális láncok üzleteivel rendkívül nehéz versenyezni.

"Nem hoztak össze minket a termelőkkel"

Néhány hete bezárt Szegeden az Ág utcai kis élelmiszerüzlet és a mellette lévő húsbolt. A delmagyar.hu információi szerint az üzletek tavaly márciusban csatlakoztak a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) szociálisbolt-hálózatához, hogy a gazdáktól közvetlenül vásárolt árut a piaci árnál lényegesen olcsóbban adják tovább - kihagyva az értékesítési rendszerből a nagykereskedőket, raktárakat, áruházláncokat.

Az Ág utcai üzlet ugyanakkor megérzi, hogy sok más áruházlánc üzlete is van a környéken; a Magosztól azt várják, hogy segítsen a reklámban és a kapcsolatfelvételben a termelőkkel. "Ha ez nem jön össze, akkor lehet, hogy lakatot tehetek az üzlet ajtajára" - fogalmazott az üzletvezető.

Illés Németh Károly, a húsbolt egykori tulajdonosa is bízott a szociális bolt üzleti modelljében: a színvonal megmaradása mellett arra számított: kedvezőbbek lesznek az árak. - Semmit nem tartottak be abból, amit ígértek. Nem hoztak össze minket a termelőkkel, a vágóhídról kellett beszereznünk a termelőinél jóval drágább húst. Sejtettem, hogy ez lesz belőle, ezért nem vagyok csalódott - nyilatkozta a lapnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Kertes házad van? 5 milliós bírságra számíthatsz, ha...

Kispál Ferenc, a Magosz Csongrád megyei elnöke elmondta: a megyében egyedül kellett volna ellátnia az üzletek és a kereskedők közötti koordinációt. - Mivel ez ennél sokkal komolyabb szervezést igényel, egyelőre leálltunk a szociális boltok nyitásával. Pedig milyen jó volt az elképzelés! A gazdának a hálózat biztos piacot jelentene, a vásárlónak egészséges és friss árut, a kereskedőnek pedig nem kellene a termékek után futkosnia.

A lap pozitív példát is említ: az egyik szegedi zöldség- és gyümölcskereskedés a mai napig tagja a hálózatnak, igaz, ők ma már teljesen önállóan intézik az árubeszerzést.

delmagyar.hu/Pénzcentrum.hu

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm