Sokat spórolhatnak az okos kisvállalkozások

2011. május 26. 13:07

A gazdasági válság komoly problémákat okoz az amúgy is pénzszűkében lévő magyar kis- és közepes vállalkozásoknak. Amikor minden fillér számít, a szó szoros értelmében egy vállalkozás léte múlhat azon, hogy mennyit költ működésére. Ilyen helyzetben a cégek tulajdonosai, vezetői szinte mindennel igyekeznek spórolni az energiával, a benzinnel, sokszor még dolgozóik bérével is. Kevesen gondolnak viszont arra, hogy némi utánjárással a banki költségeiken is sokat spórolhatnának.

Egy vállalkozás pénzügyeinek intézésében a bankok megkerülhetetlenek, az általuk kért díjat a vállalkozások többsége zokszó nélkül lerója, gondolván úgysem tehet mást, a szolgáltatásnak ennyi az ára. Ez a gondolkodásmód hibás és indokolatlan kiadásokat okoz a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak. A Clarté Consulting egy nemrégiben közzétett felmérése szerint a kkv-knak kínált számlacsomagok árában ötszörös, a hitelek költségében pedig akár tízszeres eltérések is lehetnek. Komoly összegeket spórolhat tehát az a cégvezető, aki okosan választ bankot.

A legjobb döntést meghozni azonban nem egyszerű, hiszen nagyjából egy tucat bank verseng a kkv-k kegyeiért és ajánlataik összehasonlítása bizony nem egyszerű. A legfontosabb, hogy pontosan ismerjük a cég bankolási szokásait. Mennyi pénz folyik át a számlán, mennyi utalás történik egy hónapban, a forinton kívül devizában is van-e bevétele és még sorolhatnánk. Amint tisztán látunk elkezdhetjük versenyeztetni a kiválasztott bankokat egymással. Nem árt tisztában lenni például azzal, hogy 500 millió forintos éves árbevétel felett a vállalkozás már alkudozhat a bankkal a pénzintézet által kért díjakról.

Sajnos a jelek szerint a vállalkozóknak se elegendő idejük, se megfelelő banki szakértelmük nincs ahhoz, hogy le tudják szorítani banki költségeiket. A Pénzcentrum.hu éppen ezért május 31 és június 6. között tematikus hetet indít, hogy a kkv-k számára segítsen a bankolás költségeinek kordában tartásában. Megvizsgáljuk vajon tényleg ingyenesek-e az ingyenesként kínált számlacsomagok? Milyen szempontokat kell mérlegelnie egy kkv-nek, mielőtt számlavezető bankot választ magának? Miként kell kiválasztani azt a pénzintézetet, amelyiktől hitelt kér a vállalkozásunk? Ilyen és ehhez hasonló gyakorlati kérdésekre keressük a választ.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Természetesen várjuk olvasóink kérdéseit is, vállalkozásuk bankolási szokásait, költségeit illetően! Kérdéseidet már most felteheted a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címen. A megkereséseket bizalmasan kezeljük, a felmerülő kérdéseket egy banki szakértőnek továbbítjuk, aki azokra a tematikus hét utolsó napján válaszolni fog.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?