Széchenyi Kártya Program: most kiderülnek a részletek!

2011. május 9. 04:44

A Pénzcentrum.hu tematikus cikksorozatában a Széchenyi Kártya Programot mutatta be olvasóinak. A tematikus héten számba vettük, hogy pontosan mit is kínál a Széchenyi Kártya, ki és milyen feltételekkel vehet részt a programban, milyen hitellehetőségeket nyílnak meg számára. Természetesen olvasóink kérdéseit is vártuk, ezeket a kérdéseket az Erste Bank illetékes szakértője válaszolta meg.


15 asztalos Balaton parti éttermemet szeretném fejleszteni a nyárra, például új asztalokat, székeket, evőeszközöket vásárolnék - még a szezon beindulása előtt, nagyjából 1,5 millió forint értékben. Széchenyi Forgóeszközhitelben vagy Széchenyi Kártya Folyószámlahitelben gondolkozom: mit tanácsol, melyik a jobb erre a célra?

Amennyiben Ön olyan eszközöket vásárol, amelyek a cég számviteli nyilvántartása szerint forgóeszköznek minősülnek, úgy lehetőség van Széchenyi Forgóeszközhitel igénybevételére. Vállalkozása napi likviditási gondjainak az áthidalására a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel lehet a megfelelő megoldás. Forgóeszközhitel keretében kölcsön lehívása csak számla ellenében történhet. Hosszabb, maximum 3 éves lejárata következtében nem pusztán az átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgál, hanem kifejezetten forgóeszközök finanszírozására alkalmas. A folyószámlahitel egy szabad felhasználású konstrukció. A hitelkeret automatikusan az Ön cége folyószámlájához kapcsolódik, így a hitel igénybevétele és törlesztése is automatikusan a számlamozgásokkal együtt történik, azaz a hitel felhasználásához nincs szükség számla benyújtására.

Átmenetileg veszteséges vállalkozás is kaphat hitelt a Széchenyi Kártya Program keretében, amennyiben minden más feltételnek megfelel? Nyereségesség nem szerepel a feltételek között, a családtagom által működtetett kkv-val azonban emiatt nem álltak szóba a bankok.

Amennyiben az Ön családtagja vállalkozásának a legutolsó lezárt üzleti évi gazdálkodása nem veszteséges, így annak ellenére, hogy akár a korábbi években veszteségesen működött igényelhet hitelt a Széchenyi Kártya Program keretén belül.

Bio kecskesajt készítéssel foglalkozó vállalkozásomat szeretném bővíteni. Elsősorban az állatállomány bővítésére, egy nagyobb ingatlan megvásárlására és új, nagyobb kapacitású berendezésekre venném igénybe valamelyik hitelt. Mit tud ajánlani nekem a program keretében?

A felsorolt hitelcélok alapján Önnek egy hosszú futamidejű, beruházási hitelre van szüksége. Fontos megemlíteni, hogy államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelek jellemzően nem vehetők igénybe az EK Szerződés I. sz. mellékletében felsorolt mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével kapcsolatos tevékenységekhez. Kizáró feltétel továbbá, ha a Vállalkozás főtevékenysége növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások, erdőgazdálkodás ill. halászat, halgazdálkodás (TEÁOR 01, 02, 03). Amennyiben Ön e feltételeknek nem felel meg, úgy a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelek közül az Agrárfejlesztési Hitelprogramot ajánljuk, amely szintén elérhető az Erste Bankban és kifejezetten a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozások részére nyújt kedvezményes kamatozású, államilag támogatott hitellehetőséget.

Tudok Széchenyi kártyát igényelni, ha csak fizető vendéglátásra van engedélyem?

Széchenyi Kártya hitelt a 2004. évi XXXIV. Kis és Középvállalkozásokról szóló törvény szerint meghatározott azon egyéni vállalkozások (egyéni vállalkozások, vagy egyéni cégek), közkereseti társaságok, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, vagy részvénytársasági formában működő gazdasági társaságok, valamint szövetkezeti formában működő gazdálkodó szervezetek igényelhetnek, akik maximum 10 millió Ft összegű hiteligénylés esetén legalább egy, 11-25 millió Ft közötti összegű igénylés esetén legalább két lezárt, teljes gazdasági évre vonatkozó pénzügyi beszámolóval (egyéni vállalkozók esetén vállalkozói SZJA-bevallással, vagy EVA bevallással) rendelkeznek.

A Széchenyi Kártya Program meghatároz kizáró tevékenységeket is, amelyben a vendéglátás nem szerepel, azaz ez a főtevékenység nem kizáró feltétel.

Tapasztalatuk szerint átlagosan mennyi ideig tart a kérelmek elbírálása? Mikor juthat hozzá a kártyához az igénylő?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ahhoz, hogy gyorsan juthasson Széchenyi Kártya hitelhez nagyon fontos, hogy a hiteligénylés során az igénylési lapot pontosan és teljeskörűen töltse ki, továbbá minden szükséges mellékletet a megfelelő formában benyújtson. Ebben az esetben a banki hitelbírálat néhány munkanapot vesz igénybe. Amennyiben bármilyen hiánypótlás, egyeztetés szükséges, úgy ezzel az idővel nő a hitelbírálati idő.

A kezes mivel vállal kötelezettséget (vagyonával, keresetével, vagy mivel)? Mi történik akkor, ha a kezes elhalálozik?

A magánszemély készfizető kezes arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben a kötelezett (Széchenyi Kártya esetén a hitelfelvevő vállalkozás) nem teljesít, ő maga fog helyette a jogosultnak (hitelnyújtó bank) teljesíteni. A készfizető kezesség írásban kerül megkötésre, melyet a készfizető kezes, mint a szerződés kötelezettje írja alá. A bank az adós nem teljesítése esetén a hitelfelvevő vállalkozástól és a magánszemély készfizető kezestől egyidejűleg követelheti az egész tartozás teljesítését.

Tekintettel arra, hogy Széchenyi Kártya esetén készfizető kezességet csak a hitelfelvevő cég magánszemély tulajdonosa vállalhat, így a kezes (azaz cégtulajdonos) elhalálozása a cég további működőképességét is veszélyeztetheti. Ezen ritkán előforduló esetekben a Bank mindig együttműködik a céggel annak érdekében, hogy mindkét fél számára a legmegfelelőbb megoldást találják meg, ami lehetőség szerint a cég működőképességének további biztosítása.

Lényegében mennyi akkor a Széchenyi Kártya hiteldíja?

A folyószámlahitel kamata: 1 havi BUBOR + 4%. Az Ügyfél által fizetendő kamat 1 havi BUBOR + 3%, mivel az 1 százalékpont kamatkülönbözet az állami támogatás mértéke. A Széchenyi Forgóeszközhitel kamata: 1 havi BUBOR + 5%. Az Ügyfél által fizetendő kamat 1 havi BUBOR + 3%, mivel a 2 százalékpont kamatkülönbözet az állami támogatás mértéke.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24