26 °C Budapest

Kik hozzák meg a kkv-k pénzügyi döntéseit? A válasz megérkezett

2011. március 7. 14:02

A vállalkozók kétharmada a könyvelőtől vár tanácsot A kisvállalkozások vezetői jellemzően nem jártasak a pénzügyek területén, így könyvelőjüket tekintik a leghitelesebb forrásnak a banki kérdésekkel kapcsolatban is - derült ki a Budapest Bank felméréséből. A könyvelők főként saját tapasztalataik alapján ajánlanak banki termékeket ügyfeleiknek, ezért a bank most kifejezetten számukra dolgozott ki egy konstrukciót, amivel egyszerűen és költséghatékonyan intézhetik mind saját, mind ügyfeleik pénzügyeit.

A pénzintézet 310 könyvelőt és adószakértőt kérdezett meg saját illetve partnerei pénzügyi szokásairól. A felmérés szerint a kisvállalkozások 68%-a a könyvelőjétől vár bankügyei intézésével - például számlanyitással, hitelfelvétellel - kapcsolatos kérdésekben tanácsot, nem ritka az sem, hogy egy könyvelőiroda látja el a cég pénzügyi feladatit, végzi az átutalásokat vagy kezeli a pénztárat.

Ugyanakkor a könyvelők maguktól is szívesen segítenek ügyfeleiknek ezen a téren, hiszen saját vagyonukkal is felelnek az általuk könyvelt cégek mulasztásaiért - gyakran előfordul, hogy a késések esetén ők fizetik be az ügyfelek elmaradt adóját - tehát nekik is érdekük, hogy partnereik pénzügyei rendben legyenek.


Erdei Zsuzsa

"A könyvelő igen nagy befolyással bír ügyfelei anyagi ügyletei felett. A szoros bizalmi kapcsolat kialakulása miatt a cégek maximálisan hisznek neki, akár bankot is váltanak, ha azt tanácsolja. Partnereiknek főként saját tapasztalatuk alapján ajánlanak bankot, vagy akár konkrét számlacsomagot. Most kifejezetten a könyvelők számára alakítottunk ki egy konstrukciót, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegyük saját illetve klienseik pénzügyeinek kezelését" - mondta Erdei Zsuzsa, a bank mikro-szegmensének vezetője.

A kutatásból az is kitűnt, hogy a könyvelők igen körültekintően járnak el, amikor maguknak választanak banki szolgáltatást, erre rászánják az időt, mert úgy érzik, hogy sokat spórolhatnak a bankszámla megfelelő kiválasztásán. A szolgáltatás választásánál három kulcsfontosságú tényező játszik náluk szerepet: a számlavezetés díja, az elektronikus átutalások költsége és az internetbank havidíja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg Magyarországon több mint 60 ezer regisztrált mérlegképes könyvelő dolgozik, a bank a fenti igényeket figyelembe véve fejlesztette ki számukra új számlacsomagját, külön figyelmet szentelve az elektronikus ügyintézés kondícióinak, hisz a könyvelők 87%-a internetbankot használ.

A Budapest Bank egyszerűvé és átláthatóvá teszi a könyvelők pénzügyeit

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?