24 °C Budapest

Sokszor az olcsóbbat, silányabbat választjuk

Pénzcentrum
2010. augusztus 17. 15:02

Több mint 13 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi vállalkozások ellen indított felszámolási eljárások száma az első félévben, de többen kérték végelszámolást a cégükre - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

A korábbinál kisebb intenzitással bár, de még tart a hazai kiskereskedelmi ágazat megtisztulásának drámája. Ennek egyik indikátora a megindított felszámolási eljárások száma, amely az év első hat hónapjában 13,3 százalékkal kisebb volt, mint az előző esztendő azonos időszakában. A tavalyi első félév jelentős számú, 1215 eljárást hozott, míg az idei 1054-et. Az év hónapjai hullámzó eredményeket hoztak 2009 első félévének hónapjaihoz képest. Tavaly januárban például 279 kiskereskedelmi üzlet vagy hálózat felszámolását kezdeményezték, az idei év első hónapjában viszont 42 százalékkal kevesebbét. Több volt viszont a felszámolás júniusban: a tavalyi 163-hoz képest 202, ami 24 százalékos növekedés.

A felszámolások hátterében egyértelműen a gazdasági válság okozta keresletcsökkenés, illetve a vásárlási szokások átrendeződése húzódik meg. A KSH adatai szerint az év első négy hónapjában 4,7 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások (ez egyébként 2163 milliárd forint forgalmat jelent), és jól kivehető tendencia, hogy az emberek mind nagyobb része keresi az olcsóbb, akár gyengébb minőségű termékeket. Különösen a benzinkutak jártak rosszul, hiszen a magas benzinár következtében forgalmuk 9,2 százalékkal esett vissza.

Mind több cégvezető látja úgy, hogy nem érdemes folytatnia a kiskereskedelmi tevékenységet, legalábbis ezt tükrözi a végelszámolások növekvő száma. Tavaly 863, idén 906 vállalkozás tulajdonosa indította el cégét a megszüntetés útján, ami 5 százalékos növekedést jelent.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?