15 °C Budapest

Folytatódik az építőipar tisztulása: sok cégnek befellegzett

2010. augusztus 18. 10:32

Soha nem látott magasságba szökött a havi felszámolások száma az építőiparban júliusban. Az év eddig eltelt részében - némi statisztikainak nevezhető hullámzástól eltekintve - masszívan romlott az ágazat állapota, július azonban túltett a kiugróan pusztítónak tartott júniuson is. Az ágazat hígulása némiképp lassult, ám még így is jelentősen meghaladja a nemzetgazdaság egészében tapasztalható jövés-menést.

Tart az építőipar agóniája, az ágazat helyzete az idei hetedik hónapban tovább romlott. Júliusban az előző hónaphoz és az első félévhez képest egyaránt gyorsult az újonnan indított felszámolási eljárások számának növekedése. A hetedik hónapban 393 cég került ilyen eljárás alá, ami 35,5%-kal - 103 vállalkozással - több, mint egy évvel korábban. Júniusban 363 cég dőlt be, a növekedés akkor 31,5%-os volt.

Az I. féléves folyamatokhoz hasonlítva még szembetűnőbb az ágazat helyzetének kilátástalansága. Január-júliusban ugyanis 15,7%-kal több vállalkozás dőlt be, mint egy évvel korábban, és már ez is gyorsulás volt az első negyedév végi 15%-os tempóhoz mérten. "Csak találgatni lehet, hogy hol van a mélypont" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója. Az mindenesetre mindennél többet mond, hogy az építési főszezon kellős közepén futnak történelmi csúcsra az ágazatban indított felszámolások.

A "válságágazat" helyzete júliusban csak kicsit volt rosszabb, mint ami a gazdaság egészében tapasztalható, hiszen nemzetgazdasági szinten 29%-os a felszámolások egy év alatti növekedési üteme. A szokásosnál kisebb különbség azonban semmiképpen sem az építőipar állapotának javulását jelenti, sokkal inkább a nemzetgazdaság egészének "hozzáromlását".

Alátámasztja ezt a GDP II. negyedéves stagnálása, valamint a KSH napokban közzétett lesújtó építőipari kibocsátási adata is, amelyek tanúsága szerint az első félévben az ágazat termelése a nem túl rózsás tavalyitól is 13,8%-kal maradt el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Rekordot hozott a végelszámolások alakulása is: júliusban 229 vállalkozás tulajdonosa döntött cége bezárása mellett, ami 17,7%-os növekedés tavaly júliushoz képest. Az egy hónappal korábbival összevetve pedig irányváltás is történt, júniusban ugyanis 8%-kal kevesebb céget zártak be a tulajdonosok. A nemzetgazdasági átlag 11%-os növekedést mutat, így a magasabb építőipari adat elvileg kedvező is lehetne az ágazatra nézve, az új cégek számának gyors növekedése azonban felülírja ezt.

Júliusban ugyanis 115 új céget alapítottak az ágazatban, ami a tavaly júliusinál 20,8%-kal, az idén júniusinál pedig 23%-kal több. Csorbai szerint az ágazat továbbra is a cégeiket gyakran és nagy rutinnal cserélgető "adósságlovagok" kedvenc terepe. A nemzetgazdaság egészében ugyanis 3%-kal kevesebb új vállalkozást hoztak létre júliusban, mint egy évvel korábban.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?