21 °C Budapest

Drákói szigor a Tokaji Borvidéken: megjárhatják az ügyeskedők

2010. szeptember 5. 14:02

Az idei szüret előtt még a tőkéken függő szőlőfürtöket is ellenőrizni fogják a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakemberei - jelentette ki Kiss István, az állami tulajdonú társaság vezérigazgatója egy szőlőtermelők számára meghirdetett tolcsvai fórumon.

A vezérigazgató szerint azért van szükség erre a lépésre, mert a tavaszi kedvezőtlen időjárás miatt sok termelő nem tudta megfelelően elvégezni a növényvédelmi munkálatokat, így nagyon változó lett a termés minősége. Fertőzött fürtöket egyáltalán nem vesznek át, azoktól jobb, ha még a szüret előtt megszabadítják az ép tőkéket a gazdák.


Kiss István

A termést a cég szakemberei osztályozni fogják, a felvásárlást eszerint vezénylik majd le annak érdekében, hogy a különböző minőségű szőlők ne keveredjenek. A vezérigazgató kiemelte, hogy azt külön szankcionálják majd, ha valaki két réteg jó minőségű szőlő közé dugva megpróbálja átadni az eladhatatlan minőségű termését.

A szeptember 20-án kezdődő muskotályos szüreten 80 Ft-ot fizetnek a szőlő kilójáért, más korai fajták ára pedig 65 Ft/kg lesz (ezekért tavaly 70, illetve 60 forintot fizettek). A borvidék meghatározó fajtái, vagyis a furmint és hárslevelű átvételi árairól később születik döntés. A kereskedőház jelenleg 1800 termelővel áll szerződésben és idén összesen 90 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezik.

Tokaji: a mindennapok hungarikuma - interjú a vezérigazgatóval

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?