15 °C Budapest

Körbetartozások: elfogadták, majd eltörölték a jelzálogjogot

Pénzcentrum
2010. június 30. 09:32

A körbetartozás, illetve lánctartozás hosszú évek óta komoly probléma a magyar cégek körében, különösen az építőiparban. A tartozások végösszege országos szinten több száz milliárd forint is lehet, sok cég pontosan emiatt szűnt meg - írja a Napi Gazdaság.

Az építőipari körbetartozások felszámolása érdekében vezették be azt a törvényi szabályt, amely kimondta, hogy az építési vállalkozót a megrendelő tulajdonát képező ingatlanon jelzálogjog illeti meg, biztosítva a vállalkozói díjkövetelés kifizetését. Ezt a rendelkezést azonban az Alkotmánybíróság március végén eltörölte.

Körbetartozás: megbukott a rendelet, nincs kötelező jelzálogjog

A döntést röviden a jog.wb.hu úgy foglalja össze, hogy a jelzálogjogra vonatkozó szabályt a Polgári törvénykönyv (Ptk.) tartalmazza, az országgyűlés célja a körbetartozások enyhítése volt, amivel az Alkotmánybíróság is egyetértett, a célhoz vezető út meghatározásával azonban már nem.

A taláros testület kimondta, hogy a szabályozás egyrészt nem elég pontos, másrészt aránytalanul korlátozza a megrendelők tulajdonhoz való alkotmányos jogát és a jogbiztonságot. Nem lehet ugyanis a jogszabályi előírásból pontosan meghatározni, hogy mikor, milyen összegre jegyeztethetne be egy vállalkozó jelzálogot a megrendelő ingatlanára. A jogszabály arra sem tért ki, hogy mi a teendő akkor, ha a megrendelő vitatja a vállalkozó követelését, mert az hibásan, vagy egyáltalán nem teljesített.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az előírás nem ad pontos iránymutatást arra sem, milyen formában kellene megkötni a vállalkozói szerződést, hogy a jelzálogjog az ingatlan tulajdoni lapjára is rákerülhessen. Kell-e ehhez a megrendelő - az ingatlantulajdonos - hozzájárulása vagy anélkül is bejegyezhető lenne-e a jelzálogjog. Mindezek pedig jogbizonytalansághoz vezetnek, hiszen a szabályozás nem teljes körű, így azt esetről esetre eltérően is alkalmazhatnák.

A gyakorlatban a hatályon kívül helyezésig nem fordultak elő tömegesen ilyen jelzálogjog-bejegyzések. Kérdés az is, hogy a körbetartozásokat milyen más eszközzel lehetne felszámolni.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?