APEH-méltányosság: magánszemélyeknek az adót is elengedhetik

Pénzcentrum
2010. június 24. 05:20

Figyelniük kell a 2007. január 1-je előtt illetéktartozásukra részletfizetési kedvezményt nyert adózóknak, ugyanis június 30-át követően a korábbi évek rutinja szerinti törlesztés már nem lesz megfelelő. Az adótartozás fizetési könnyítésével kapcsolatos szabályok továbbra is változatlanul maradnak. Kivételes esetben, ha a körülmények indokolják, az adótartozást el is engedheti az APEH.

Így könnyíthet az adódon az APEH

Az adóhatóság kérelemre, fizetési nehézség esetén adhat fizetési könnyítést - fizetési halasztást vagy részletfizetést - az adózóknak. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az APEH-nek ilyen esetekben azt kell vizsgálnia, hogy az adózó fizetési nehézsége átmeneti jellegű-e, vagyis valószínűsíthető az adó későbbi megfizetése. Továbbá azt, hogy a fizetési nehézség a kérelmezőnek nem róható-e fel, illetve a fizetési nehézség elkerülése érdekében a tőle elvárható módon járt-e el.

Magánszemély halasztási vagy részletfizetési kérelme esetén, a fizetési nehézség felróhatóságát abban az esetben nem kell vizsgálnia az APEH-nek, ha a kérelmező igazolja vagy valószínűsíti, hogy az adó egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent. A részletfizetés vagy halasztás időtartamával kapcsolatban a törvény nem határoz meg maximális futamidőt. Az adózó kérelmében megjelölhet egy általa kívánatosnak tartott futamidőt, azonban ettől az APEH határozatában lefele eltérhet. Amennyiben az adózó nem jelöl meg futamidőt, abban az esetben a hivatal a rendelkezésre álló adatok alapján határozza meg a részletfizetés vagy halasztás futamidejét.

Méltányossági kérelemre magánszemélyeknél akár adótartozást is mérsékelhet vagy elengedhet az adóhatóság, ha az adó megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. Vállalakozások esetén kivételes méltányosságból az APEH csak pótlék- és bírságtartozást mérsékelhet, ha ezek megfizetése az adózó gazdálkodási tevékenységének ellehetetlenülésével járna.

Kiknek és mire kell figyelniük?

A volt illetékhivatalok feladatainak az ellátását 2007. január l-jétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) regionális igazgatóságai vették át és végzik. A megszűnt illetékhivatalok által 2007. január l-jét megelőzően részletfizetési kedvezményben, és/vagy fizetési halasztásban részesülő adózók a befizetéseket a fővárosi, megyei önkormányzatok illetékbeszedési számláira teljesíthették. Azon adózók esetében, akiknek a fizetési kötelezettségük áthúzódott 2007. január l-je utáni időszakra, az APEH biztosította, hogy a régi csekkeken befizetett összegek beérkezzenek az állami adóhatóságnak a Magyar Államkincstárnál vezetett utódszámláira - írja az APEH tájékoztatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tekintettel arra, hogy 2010. június 30-át követően már csak néhány adózó érintett a megszűnt illetékhivatalok által biztosított részletfizetéssel/fizetési halasztással, a pénzintézet az ezen időpontot követően régi csekkeken történő befizetéseket nem fogadja be, az ilyen módon befizetett összegeket visszautalja a befizetők részére. A változás összesen 97 adózót érint, akiknek túlnyomó többsége vagyonszerzési illetékkel kapcsolatosan kapott fizetési könnyítést.

Mivel az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az illetéket az állami adóhatóság számlájára kell megfizetni, az adózók nem hivatkozhatnak arra, hogy a részletfizetési kötelezettségüknek 2010. június 30-át követően a megszűnt illetékhivatalok által kiadott régi csekkeken történő befizetéssel tettek eleget. Az állami adóhatóság az érintett adózókat a változásokról értesítette, valamint a 2010. június 30-át követően is fennálló részletfizetési kötelezettségnek a 2007. január 1-jét megelőzően megküldött részletfizetési határozatban foglalt határidőben történő teljesítése érdekében részükre az új megszemélyesített készpénz átutalási megbízásokat is megküldte.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?