Fizetési meghagyás: felpörög a tartozások behajtása

2010. május 28. 09:02

Június elsejétől a közjegyzők bocsátják ki a fizetési meghagyásokat, ami felgyorsíthatja a tartozások behajtását, és megfékezheti a sok körbetartozást. Az eddigi hatszázezer helyett jövőre akár egymilliónál is több fizetési meghagyást kézbesíthetnek az adósoknak - írja a Magyar Nemzet.

Az intézkedés javíthatja a pénzügyi fegyelmet, megfékezheti a körbetartozások további elharapódzását, valamint fokozhatja az üzleti élet biztonságát. Az egymilliós nagyságrend megfelelne a hasonló méretű nyugat-európai országokban rögzített adatoknak.

Szécsényi-Nagy Kristóf, a közjegyzői kamara jogi irodájának vezetője elmondta, hogy a lépés sokakat a pénzbehajtás legális útjára vezethet, továbbá jelentősen csökkenhet a fizetési meghagyások kiadásának átfutási ideje.

A kiegyenlítetlen tartozások behajtását lehetővé tevő dokumentumra eddig rendszerint legalább fél évet kellett várni, de előfordult az is, hogy a túlterhelt bíróság csak több mint egy év múltán állította ki az iratot. A helyzeten változtat most a közjegyzők szerepvállalása, a hivatalos személyek ugyanis - részben elektronikusan - napok alatt kiadják majd a meghagyásokat.

Az informatikai rendszer - melynek fejlesztése több százmillió forintba került - tesztüzeme a napokban zajlik, minden bizonnyal nem lesz akadálya, hogy elsején elinduljon az éles működés.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm