25 °C Budapest

Fizetési meghagyás: felpörög a tartozások behajtása

2010. május 28. 09:02

Június elsejétől a közjegyzők bocsátják ki a fizetési meghagyásokat, ami felgyorsíthatja a tartozások behajtását, és megfékezheti a sok körbetartozást. Az eddigi hatszázezer helyett jövőre akár egymilliónál is több fizetési meghagyást kézbesíthetnek az adósoknak - írja a Magyar Nemzet.

Az intézkedés javíthatja a pénzügyi fegyelmet, megfékezheti a körbetartozások további elharapódzását, valamint fokozhatja az üzleti élet biztonságát. Az egymilliós nagyságrend megfelelne a hasonló méretű nyugat-európai országokban rögzített adatoknak.

Szécsényi-Nagy Kristóf, a közjegyzői kamara jogi irodájának vezetője elmondta, hogy a lépés sokakat a pénzbehajtás legális útjára vezethet, továbbá jelentősen csökkenhet a fizetési meghagyások kiadásának átfutási ideje.

A kiegyenlítetlen tartozások behajtását lehetővé tevő dokumentumra eddig rendszerint legalább fél évet kellett várni, de előfordult az is, hogy a túlterhelt bíróság csak több mint egy év múltán állította ki az iratot. A helyzeten változtat most a közjegyzők szerepvállalása, a hivatalos személyek ugyanis - részben elektronikusan - napok alatt kiadják majd a meghagyásokat.

Az informatikai rendszer - melynek fejlesztése több százmillió forintba került - tesztüzeme a napokban zajlik, minden bizonnyal nem lesz akadálya, hogy elsején elinduljon az éles működés.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?