15 °C Budapest

Vérfagyasztón néz ki a BAR-lista

Pénzcentrum
2010. május 4. 08:55

Töretlenül nő a BAR-listások száma hazánkban, vagyis azoké, akik legalább 90 napon keresztül nem tudták fizetni törlesztőrészleteiket, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést követtek el az elmúlt öt évben. A Központi Hitelinformációs Rendszerben, közkeletű nevén a BAR-listán tárolt magánszemélyek száma a legfrissebb, márciusi adatok szerint egy év alatt 170 ezerrel 825 ezerre nőtt, a fennálló mulasztások száma pedig már meghaladta az 1 millió 123 ezret. A BAR-lista tehát soha nem látott hosszúságú, kérdés, megfordítja-e a szomorú folyamatokat a leendő új kormány műhelyeiben formálódó lakáshitel-támogatási rendszer. Vélhetően nehezen, hisz a probléma messze túlmutat a lakáshiteleken.

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Március végéig az egy ével korábbi 655 ezerről 825 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tároltak száma, ez 26 százalékos növekedést jelent.


2008 végén még "csak" 669 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez 2009 novemberében meghaladta az egymilliót, március végére pedig 1 millió 123 ezer fölé nőtt. A mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével). A lezárt mulasztások az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Ezek száma egy év alatt 330 ezerről 354 ezerre nőtt. A tavalyi év első félévében a forintgyengülés miatt megugró törlesztőrészletek, a második félévben pedig a 10 százalék fölé emelkedő munkanélküliség, illetve a csaknem öt százalékos magyarországi reálbér-csökkenés jelentette a legnagyobb rizikófaktort az adósságtörlesztés szempontjából. Bár a lakásárverezések jelenleg is szünetelnek, tavaly év végén hatvanezer jelzáloghitel esetében állt fenn 90 napon túli tartozás, és ez a szám azóta csak tovább nőhetett.

2010.04.15 05:10
Dermesztő - 60 ezer bajba jutott adóst örököl a Fidesz


A fennálló mulasztások havi növekedési üteme idén már kisebb, mint a tavalyi év átlagában: 2.4-2.5%-os emelkedés volt tapasztalható az egyes hónapokban a tavalyi évben nem ritka 4%-os növekedéssel szemben. Ugyan a késedelmes hitelek pontos összetételét nem ismerjük, a bankok elmondása alapján számarányukat tekintve döntően kisebb volument képviselő fedezetlen hitelekről lehet szó, az összeget tekintve viszont jelentős lehet a nagyobb értékű lakáshitelek részesedése.


Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások is, igaz, a felszámolások növekedése lassul - derült ki április elején az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Mind az első negyedév egészében, mind márciusban lassult a felszámolások növekedési üteme az előző évi azonos időszakához képest. Januártól márciusig 3,947 kkv ellen indítottak eljárást a hitelezők, a bedőlt cégek száma 2009 azonos időszakához képest 3.3 százalékkal emelkedett, akkor ugyanis 3,818 céget vontak felszámolás alá. Ez a növekedési ütem jelentősen elmarad az egy évvel korábbi 31.8 százalékos emelkedéstől, remélhetőleg közel tehát a fordulat. Az Opten adatai és a KHR-ben tárolt adatok között azonban nincs szoros összefüggés.

2010.04.07 12:28
Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások


Míg ugyanis a KHR lakossági alrendszere negatív listás, a vállalkozói hitelnyilvántartás teljeslistás nyilvántartás, amely a vállalkozások referenciaadat-szolgáltatókkal kötött összes hitel- vagy hiteljellegű szerződésének teljeskörű nyilvántartását végzi. Ezért sem lehet messzemenő következtetéseket levonni az alrendszer adataiból, annyi mindenesetre elmondható, hogy a vállalkozások mintegy 24 ezerrel kevesebb fennálló hitelszerződéssel rendelkeznek, mint egy évvel ezelőtt, és a tavalyelőttinél kevesebb, ám a tavalyi nyárihoz képest több, 177 ezer vállalkozás szerepel a rendszerben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A teljeslistás vállalkozói hitelnyilvántartáson túl a negatív listás (egy hónapon túli és egymillió forint feletti) bankszámla sorbanállásokat és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadásával való visszaéléseket is tárolja a rendszer.

A BISZ Zrt.-nél tavaly kezdődött el egy önkéntes, teljes listás lakossági nyilvántartási rendszer kiépítése, és nem sokat kellett várni a versenytárs megjelenésére sem: az olasz CRIF is hasonló tevékenységbe kezdett hazánkban.

2010.03.09 11:10
Sokan vártak rá: indul az első pozitív adóslista


Mindez - attól függetlenül, hogy adatvédelmi ombudsman aggályait is felvetette - elősegítheti a bankok hatékonyabb kockázatkezelését és megbízhatóbbá teszi az ügyfelek kockázati besorolását. Ezzel, ha minimálisan is, hozzájárul ahhoz, hogy a rossz adósokból fakadó veszteségeket egyre kevésbé a rendszeresen teljesítők fizessék meg.

Május 5-én, holnapután kerül megrendezésre a Portfolio.hu Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciája.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?