16 °C Budapest

Új parcellát nyitottak a cégtemetőben

2010. április 7. 14:02

Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, igaz, a felszámolások növekedése lassul - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Mind az I. negyedév egészében, mind márciusban lassult a felszámolások növekedési üteme az előző évi azonos időszakához képest, de az országos átlagok mögött éles területi egyenlőtlenségek húzódnak meg.

Az idei első negyedévben folytatódott a felszámolások számának növekedése a kkv-szektorban: januártól márciusig 3947 cég ellen indítottak eljárást a hitelezők. A bedőlt cégek száma 2009 azonos időszakához képest 3,3%-kal (129-cel) emelkedett. Akkor ugyanis 3818 céget vontak felszámolás alá. Ez a növekedési ütem jelentősen elmarad az egy évvel korábbi 31,8%-os emelkedéstől.

A legfrissebb adatok alátámasztják az Opten által a januári csökkenés nyomán hangoztatott óvatosságra intő értékelést, miszerint az akkori, kedvezőnek látszó számokból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni.

Márciusban az előző év hasonló időszakához képest emelkedett a felszámolási eljárás alá vont vállalkozások száma: 1356 esetben indítottak eljárást a hitelezők, szemben az egy évvel korábbi 1342-vel, így a növekedés üteme valamivel meghaladja az 1%-ot.

"Februárhoz képest is több cég ment tönkre márciusban, így nemhogy enyhültek volna a válság hatásai, hanem épp ellenkezőleg, továbbra sincs okunk a bizakodásra" - értékelt Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Negyedéves szinten idén 3473 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, szemben a tavaly január-márciusi 3254-gyel. A növekedés üteme 6,7%-os volt az egy évvel korábbi 24,2% után. A harmadik hónapban 1213 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, ez 170-nel több, mint egy évvel, de 161-gyel kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Ellenkező irányú tendenciát követnek az új cégalapítások adatai. Az első három hónapban az egy évvel korábbinál 11,7 %-kal, azaz 1522-vel kevesebb, összesen 11 522 új vállalkozást jegyeztek be. Az adatok a bejegyzett vállalkozások számának csökkenését, a cégvilág régóta kívánatos tisztulását mutatják. A negyedév minden hónapjában kevesebb új céget regisztráltak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Márciusban 3825 új céget jegyeztek be, ami elmarad mind az egy hónappal, mind pedig az egy évvel korábbitól. Egy évre visszatekintve enyhén lassult az új cégek alapításának zsugorodása, a februári 6,6%-ról márciusra 4,5%-ra.

Az országos adatok mögött jelentős területi egyenlőtlenségek állnak: az első negyedévet vizsgálva Nyugat-Magyarországon már hónapok óta csökken, a központi régióban és Kelet-Magyarországon viszont még mindig nő a felszámolás alá került cégek száma. A felszámolások alakulása markánsan alátámasztja a gazdaság területi kettészakadását: az ország nyugati régióiban számottevően kevesebb vállalkozás dőlt be, míg a keleti régiókban - Közép-Magyarországgal együtt - bőven két számjegyű mértékben nőtt a hitelezők által indított új felszámolások száma. Kiugró bővülést produkált Észak-Magyarország, ahol 43,1%-kal nőtt a fizetésképtelenné vált cégek száma egy év alatt.

A végelszámolások szempontjából már nem mutatkozik ilyen éles eltérés: a régiók többségében kevesebb céget zártak be az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb csökkenést az Észak-Alföld régió mutatta 32%-kal. Növekedést csak Észak-Magyarországon és a meghatározó súlyú Közép-Magyarország régióban jegyeztek fel. A központi régióban nőtt a legnagyobb ütemben a bezárt cégek száma: 26,7%-kal az egy évvel korábbihoz képest.

Ugyanakkor az ország egyetlen régiójában sem nőtt az új cégalapítások száma, sőt a Dél-Alföld kivételével mindenhol két számjegyű - 20% körüli - a csökkenés a január-márciusi időszakban egy évre visszatekintve. Dél-Alföldön 9,8%-kal kevesebb új céget jegyeztek be, mint egy évvel korábban, míg a másik végletet Közép-Dunántúl jegyzi 23,1%-os visszaeséssel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm