24 °C Budapest

Új parcellát nyitottak a cégtemetőben

2010. április 7. 14:02

Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások, igaz, a felszámolások növekedése lassul - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Mind az I. negyedév egészében, mind márciusban lassult a felszámolások növekedési üteme az előző évi azonos időszakához képest, de az országos átlagok mögött éles területi egyenlőtlenségek húzódnak meg.

Az idei első negyedévben folytatódott a felszámolások számának növekedése a kkv-szektorban: januártól márciusig 3947 cég ellen indítottak eljárást a hitelezők. A bedőlt cégek száma 2009 azonos időszakához képest 3,3%-kal (129-cel) emelkedett. Akkor ugyanis 3818 céget vontak felszámolás alá. Ez a növekedési ütem jelentősen elmarad az egy évvel korábbi 31,8%-os emelkedéstől.

A legfrissebb adatok alátámasztják az Opten által a januári csökkenés nyomán hangoztatott óvatosságra intő értékelést, miszerint az akkori, kedvezőnek látszó számokból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni.

Márciusban az előző év hasonló időszakához képest emelkedett a felszámolási eljárás alá vont vállalkozások száma: 1356 esetben indítottak eljárást a hitelezők, szemben az egy évvel korábbi 1342-vel, így a növekedés üteme valamivel meghaladja az 1%-ot.

"Februárhoz képest is több cég ment tönkre márciusban, így nemhogy enyhültek volna a válság hatásai, hanem épp ellenkezőleg, továbbra sincs okunk a bizakodásra" - értékelt Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Negyedéves szinten idén 3473 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, szemben a tavaly január-márciusi 3254-gyel. A növekedés üteme 6,7%-os volt az egy évvel korábbi 24,2% után. A harmadik hónapban 1213 vállalkozás szűnt meg végelszámolással, ez 170-nel több, mint egy évvel, de 161-gyel kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Ellenkező irányú tendenciát követnek az új cégalapítások adatai. Az első három hónapban az egy évvel korábbinál 11,7 %-kal, azaz 1522-vel kevesebb, összesen 11 522 új vállalkozást jegyeztek be. Az adatok a bejegyzett vállalkozások számának csökkenését, a cégvilág régóta kívánatos tisztulását mutatják. A negyedév minden hónapjában kevesebb új céget regisztráltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Márciusban 3825 új céget jegyeztek be, ami elmarad mind az egy hónappal, mind pedig az egy évvel korábbitól. Egy évre visszatekintve enyhén lassult az új cégek alapításának zsugorodása, a februári 6,6%-ról márciusra 4,5%-ra.

Az országos adatok mögött jelentős területi egyenlőtlenségek állnak: az első negyedévet vizsgálva Nyugat-Magyarországon már hónapok óta csökken, a központi régióban és Kelet-Magyarországon viszont még mindig nő a felszámolás alá került cégek száma. A felszámolások alakulása markánsan alátámasztja a gazdaság területi kettészakadását: az ország nyugati régióiban számottevően kevesebb vállalkozás dőlt be, míg a keleti régiókban - Közép-Magyarországgal együtt - bőven két számjegyű mértékben nőtt a hitelezők által indított új felszámolások száma. Kiugró bővülést produkált Észak-Magyarország, ahol 43,1%-kal nőtt a fizetésképtelenné vált cégek száma egy év alatt.

A végelszámolások szempontjából már nem mutatkozik ilyen éles eltérés: a régiók többségében kevesebb céget zártak be az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb csökkenést az Észak-Alföld régió mutatta 32%-kal. Növekedést csak Észak-Magyarországon és a meghatározó súlyú Közép-Magyarország régióban jegyeztek fel. A központi régióban nőtt a legnagyobb ütemben a bezárt cégek száma: 26,7%-kal az egy évvel korábbihoz képest.

Ugyanakkor az ország egyetlen régiójában sem nőtt az új cégalapítások száma, sőt a Dél-Alföld kivételével mindenhol két számjegyű - 20% körüli - a csökkenés a január-márciusi időszakban egy évre visszatekintve. Dél-Alföldön 9,8%-kal kevesebb új céget jegyeztek be, mint egy évvel korábban, míg a másik végletet Közép-Dunántúl jegyzi 23,1%-os visszaeséssel.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?