20 °C Budapest

Ketyeg a cégbomba! Új vállalkozásokat indítanak a cégbedöntő tulajdonosok

Pénzcentrum
2010. április 19. 08:32

Minden negyedik új céggel jobb lesz vigyázni, mivel azok igazolhatóan felszámolás alatt lévő cégekkel állnak kapcsolatban. A cégbedöntő tulajdonosokat csak elvileg lehet eltiltani az új cég alapításától, így az ilyen vállalkozásoknak a tulajdonosi háttér miatt kérdéses a megbízhatósága. 2009-ben több mint 47 ezer új vállalkozás alakult, sok cég azonban nem tekinthető abszolút értelemben újnak. A vállalkozások többsége ugyanis a gazdaságban már jelen lévő háttérrel rendelkezik - írja a Napi Gazdaság.

Ez nem minden esetben baj, ugyanis a leányvállalatok, a cégcsoportok létjogosultságát senki sem vitatja, az viszont sok kérdést vet fel, hogy egy magánszemély vagy jogi személyiségű társaság sorra hoz létre vállalkozásokat, azokat aztán az alakítások intenzitásával be is dönti. A tavaly alapított 47 ezer cég közül 10,7 ezer volt olyan, amelynek tulajdonosához vagy a cégjegyzésre jogosulthoz olyan társaság kapcsolódik, amely felszámolás alatt állt vagy áll - derül ki az Opten Kft. kimutatásából.

Ennek kivédésére egyre elterjedtebbek azok az adatbázisok, amelyekben a gyanús cégvezetők lekérdezhetők. Név szerinti keresést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által támogatott cégadatbázis is lehetővé tesz ingyenesen.

"A lebukást úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, hogy az újabb cégeket nem saját, hanem a családtagok nevére jegyzik be. Ezekben a cégekben azonban valószínűleg a székhely közös, így az sem mellékes, hogy ugyanarra a székhelyre hány felszámolás alatt álló cég van bejegyezve" - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az újonnan alakult cégek között 3669 olyan volt, amelynek székhelyéhez felszámolás alatt álló vagy felszámolt cég köthető. A két halmaznak persze van közös része, összesen több mint 1500-ra ugyanis mindkét állítás igaz. Vagyis összességében mintegy 13 ezer olyan vállalkozás alakult tavaly, amely tulajdonosai vagy székhelye alapján felszámolás alatt álló vagy felszámolt társasághoz köthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogszabály szerint azokat a magánszemélyeket, akik vállalkozásokat döntenek be, el kell tiltani a cégalapítástól, ám ez a gyakorlatban nagyon nehézkes. Az elmúlt hónapban születtek meg az első eltiltások, vagyis ezek egyelőre nem tömegesek.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?