9 °C Budapest

Ketyeg a cégbomba! Új vállalkozásokat indítanak a cégbedöntő tulajdonosok

Pénzcentrum
2010. április 19. 08:32

Minden negyedik új céggel jobb lesz vigyázni, mivel azok igazolhatóan felszámolás alatt lévő cégekkel állnak kapcsolatban. A cégbedöntő tulajdonosokat csak elvileg lehet eltiltani az új cég alapításától, így az ilyen vállalkozásoknak a tulajdonosi háttér miatt kérdéses a megbízhatósága. 2009-ben több mint 47 ezer új vállalkozás alakult, sok cég azonban nem tekinthető abszolút értelemben újnak. A vállalkozások többsége ugyanis a gazdaságban már jelen lévő háttérrel rendelkezik - írja a Napi Gazdaság.

Ez nem minden esetben baj, ugyanis a leányvállalatok, a cégcsoportok létjogosultságát senki sem vitatja, az viszont sok kérdést vet fel, hogy egy magánszemély vagy jogi személyiségű társaság sorra hoz létre vállalkozásokat, azokat aztán az alakítások intenzitásával be is dönti. A tavaly alapított 47 ezer cég közül 10,7 ezer volt olyan, amelynek tulajdonosához vagy a cégjegyzésre jogosulthoz olyan társaság kapcsolódik, amely felszámolás alatt állt vagy áll - derül ki az Opten Kft. kimutatásából.

Ennek kivédésére egyre elterjedtebbek azok az adatbázisok, amelyekben a gyanús cégvezetők lekérdezhetők. Név szerinti keresést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által támogatott cégadatbázis is lehetővé tesz ingyenesen.

"A lebukást úgy lehet a legkönnyebben elkerülni, hogy az újabb cégeket nem saját, hanem a családtagok nevére jegyzik be. Ezekben a cégekben azonban valószínűleg a székhely közös, így az sem mellékes, hogy ugyanarra a székhelyre hány felszámolás alatt álló cég van bejegyezve" - mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az újonnan alakult cégek között 3669 olyan volt, amelynek székhelyéhez felszámolás alatt álló vagy felszámolt cég köthető. A két halmaznak persze van közös része, összesen több mint 1500-ra ugyanis mindkét állítás igaz. Vagyis összességében mintegy 13 ezer olyan vállalkozás alakult tavaly, amely tulajdonosai vagy székhelye alapján felszámolás alatt álló vagy felszámolt társasághoz köthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogszabály szerint azokat a magánszemélyeket, akik vállalkozásokat döntenek be, el kell tiltani a cégalapítástól, ám ez a gyakorlatban nagyon nehézkes. Az elmúlt hónapban születtek meg az első eltiltások, vagyis ezek egyelőre nem tömegesek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem