7 °C Budapest

Magyar sikertörténet: Oscart nyert a Colorfont csapata!

2010. január 20. 06:02

A budapesti székhelyű Colorfront cég szoftverfejlesztői kiemelkedő teljesítményük eredményeként 2010. február 20-án veszik át Los Angelesben a hivatalos díjátadó gálán Oscar-díjukat, melyet a Lustre fényelő program kidolgozásáért és fejlesztéséért kapnak.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) Tudományos és Technikai Oscar elismerését minden évben azok kapják, akik felfedezéseikkel, fejlesztéseikkel "meghatározóan, kimagaslóan és maradandóan" hozzájárulnak a filmgyártáshoz. A Tudományos és Mérnöki Oscar-díj a filmgyártás előremozdításában nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréséül szolgál, amit idén Lustre programnak ítéltek. A szoftver segítségével valós idejű színkorrekciós képmanipulációkra van lehetőség a filmek ún. digitális fényelése során - írja a VizWorld.

A Colorfront alapítói, illetve fejlesztői: Jászberényi Márk, Priskin Gyula és Perlaki Tamás a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozatos osztályának egykori diákjaiként, több mint 10 éve dolgoznak együtt. Ők hárman vehetik át februában az Oscar-díjat.

A Lustre rendszerről

A Lustre 2003-as piacra dobása előtt öt teljes évet áldoztak a digitális fényelés fejlesztésére. Az alapítástól, vagyis 1998-tól kezdve Jászberényi Márk és Priskin Gyula a teljes digitális utómunka folyamatát átfogó rendszer kialakításán dolgoztak, beleértve az összes főbb munkaszakaszt: a szkennelést, kompozitálást, vizuális effekteket, a filmek felújítását és a feliratozást.

Digitális mozitermi fényelés 2000-ben, mikor a Colorfront-ot a Jászberényi testvérek, Márk és Áron megalapították, még nem igazán létezett, ezért vállalkoztak a 2001-ben csatlakozott Priskin Gyula vezető szoftverfejlesztővel arra, hogy a filmes iparágon belül úttörő megoldást kínáljanak a digitális fényelésre, amely lehetővé teszi a filmek digitális moziteremi, nagy felbontású és valósidejű színkorrekcióját, manipulációját.

A nagy előrelépést az hozta, mikor 2001-ben Peter Jackson A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmje számára kifejlesztette a Stand Alone Color Corrector(SACC) rendszert. A filmgyártás során ezzel először vált lehetővé egy játékfilm számítógépes fényelése. Ezt követően több hollywoodi filmstudió tartozott már a a Colorfront ügyfélkörébe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2003-ban a Discreet (ma Autodesk) kezdte el licenszelni a Colorfront technológiát, így került bevezetésre az első Lustre DI rendszer. Az Autodesk 2005 júniusában vásárolta meg a Lustre-t a Colorfront-tól, 15 millió dollárért.

Jászberényi Márk 2007-ben kilépett az Autodesk-től és testvérével, Áronnal megalapította Budapesten a Colorfront film utómunka stúdiót, amihez hamarosan Priskin Gyula és Perlaki Tamás is csatlakoztak.
A cég olyan hazai és nemzetközi filmgyártók számára nyújt film utómunka szolgáltatásokat, többek között olyan filmek kidolgozására, mint a Szabadság Szerelem, az Apocalypto, A Da Vinci-kód, A Faun Labirintusa vagy A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka.

Jászberényi Áron, a Colorfront ügyvezetője a díj odaítélése kapcsán elmondta: "Ez a díj hatalmas elismerése a Colorfront fejlesztői csapata által végzett DI innovációs tevékenységnek. A Lustre szoftver meghatározó jelentőségű a film utómunka területén, azonban a piac és a technológia állandó fejlődése folyamatos új kihívások elé állít minket. A Colorfront utómunka stúdióban is a Lustre rendszert használjuk digitális fényelésre alkalmas mozitermeinkben, kiegészítve azon új szoftver elemekkel, melyeket Oscar-díjas csapatunk fejleszt házon belül, ezzel is segítve a forgatás, a vágás, a fényelés, és a trükk folyamatok minden lépését. A Colorfront ezekre, a piacon máshol nem elérhető, egyedi új technológiákra építve nyújt utómunka szolgáltatásokat alapvetőn nemzetközi ügyfelei részére."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem