18 °C Budapest

Botrány: nem is gyárthatják a magyar csodaanyagot

Pénzcentrum
2009. október 26. 08:47

Igazi magyar sikertörténet az év elején külföldön is nagy feltűnést keltő Vekla-Habiten építőanyag. A csodaanyagot még nem gyártják, de tulajdonjogáért máris ádáz csatát vív a feltaláló és az eddig százmilliókat hiába költő befektető -írja a Népszabadság.

A forradalminak kikáltott új építőanyag felhasználásával készülő otthonok beruházási költsége, illetve energiaigénye 30 százalékkal kevesebb a téglaházénál. Ráadásul -mivel hang-és hőszigetelő-a lakók komfortérzete is nő. A Vekla-Habiten termékbemutatója szerint az építési rendszer univerzális és környezetbarát.

A külföldi kutatólaboratóriumok, építőanyag-gyártó cégek és tőkeerős befektetők egymásnak adták a kilincset az idei müncheni szakvásár magyar pavilonjában, majd az Aradon és Lyonban rendezett kiállításokon. Veres Klára, a feltaláló néhány hónapja még azt nyilatkozta, hogy ő inkább a hazai kis- és középvállalkozásokat akarja helyzetbe hozni.

Az építőanyagot azóta sem gyártják, de tulajdonjogáért ádáz csatát vív a feltaláló és az eddig százmilliókat hiába költő befektető.

Kérdés, érdemes-e egyáltalán harcolniuk, ugyanis a Vekla-Habiten építőanyag nem rendelkezik az ÉMI - Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. - tanúsítványával, ezért a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon nem hozható forgalomba, így építési engedély sem adható ki az ebből építkezőknek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?