Csillagszóró III: tíz játékból nyolc volt veszélyes

MTI
2009. december 15. 18:02

Nyolc hatóság fogyasztóvédelmi akciójában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt tapasztalta, hogy az elmúlt két hét adatai alapján 45 százalékra csökkent a jogsértések aránya - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón, kedden.

A Csillagszóró III. fogyasztóvédelmi akció tapasztalatai alapján a főigazgató kiemelte: a "célzottan" bevizsgált tíz játékból még mindig nyolc volt veszélyes, a karácsonyi fényfüzérek esetében pedig a tavalyi 80 százalékos veszélyes termék arány 25 százalékra csökkent.

A kormányszóvivői tájékoztatón Wittich Tamás elmondta: a textiltermékek összetételének ellenőrzésekor kiderült, hogy a 100 százalék pamutnak hirdetett áruk egy részében más anyagot is találtak. A főigazgató hangsúlyozta: a vásárlás során figyelni kell arra, hogy a karácsonyi akciós termékeket valóban akciós áron adják-e a kereskedők.

A szezonális termékek (például a szaloncukor, a Mikulás-csoki, vagy a csoki gömbök) ellenőrzésével kapcsolatban Wittich Tamás megemlítette: a figurális áruk rendben voltak, viszont a kakaóporok esetében előfordult, hogy más volt az áru összetétele, mint amit a csomagolásokon feltüntettek.

Kedvező tapasztalatként említette Wittich Tamás, hogy a kitelepült karácsonyi vásárokon a kereskedők többsége betartja a szabályokat, viszont egy-két helyen még ügyeskednek, így például a tálcával együtt mérik meg a sültkolbászt.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője elmondta, hogy a józsefvárosi és más ismert piacokon még mindig jelentős számban vannak hamis áruk. Tapasztalták azt is, hogy ezek a piacok áruelosztóként is működnek, ezért előfordulhat, hogy a "normálisnak" tűnő boltokba is hamisítvány kerül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A VPOP szóvivője kitért arra, hogy az évvége felé közeledve egyre inkább a petárdák és tűzijátékok ellenőrzésére koncentrálnak. Fontosnak nevezte a depók, útvonalak feltérképezését, és azt tanácsolta, hogy lehetőleg megbízható helyen vásároljanak majd ilyen termékeket a vásárlók.

A parfümök, kozmetikumok ellenőrzésére vonatkozó kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a fogyasztóvédelmi laboratóriumban rendszeresen vizsgálják a kozmetikumokat. A termékek egy részénél az összetevőkkel gond van, a vámosok pedig gyakran foglalnak le piacok környékén hamisított parfümöket.

Szollár Domokos kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt egy évben több intézkedést is hozott a fogyasztóvédelem növelésére. Ezek között említette, hogy a kabinet egységesítette a korábbi évek szabályozását, köztük a fogyasztóvédelmi törvényt. A kormányszóvivő kiemelte: a kormány átültette a tisztességtelen kereskedelemre vonatkozó európai uniós irányelvet a hazai szabályozásba.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem