16 °C Budapest

Csillagszóró III: tíz játékból nyolc volt veszélyes

MTI
2009. december 15. 18:02

Nyolc hatóság fogyasztóvédelmi akciójában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt tapasztalta, hogy az elmúlt két hét adatai alapján 45 százalékra csökkent a jogsértések aránya - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón, kedden.

A Csillagszóró III. fogyasztóvédelmi akció tapasztalatai alapján a főigazgató kiemelte: a "célzottan" bevizsgált tíz játékból még mindig nyolc volt veszélyes, a karácsonyi fényfüzérek esetében pedig a tavalyi 80 százalékos veszélyes termék arány 25 százalékra csökkent.

A kormányszóvivői tájékoztatón Wittich Tamás elmondta: a textiltermékek összetételének ellenőrzésekor kiderült, hogy a 100 százalék pamutnak hirdetett áruk egy részében más anyagot is találtak. A főigazgató hangsúlyozta: a vásárlás során figyelni kell arra, hogy a karácsonyi akciós termékeket valóban akciós áron adják-e a kereskedők.

A szezonális termékek (például a szaloncukor, a Mikulás-csoki, vagy a csoki gömbök) ellenőrzésével kapcsolatban Wittich Tamás megemlítette: a figurális áruk rendben voltak, viszont a kakaóporok esetében előfordult, hogy más volt az áru összetétele, mint amit a csomagolásokon feltüntettek.

Kedvező tapasztalatként említette Wittich Tamás, hogy a kitelepült karácsonyi vásárokon a kereskedők többsége betartja a szabályokat, viszont egy-két helyen még ügyeskednek, így például a tálcával együtt mérik meg a sültkolbászt.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője elmondta, hogy a józsefvárosi és más ismert piacokon még mindig jelentős számban vannak hamis áruk. Tapasztalták azt is, hogy ezek a piacok áruelosztóként is működnek, ezért előfordulhat, hogy a "normálisnak" tűnő boltokba is hamisítvány kerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A VPOP szóvivője kitért arra, hogy az évvége felé közeledve egyre inkább a petárdák és tűzijátékok ellenőrzésére koncentrálnak. Fontosnak nevezte a depók, útvonalak feltérképezését, és azt tanácsolta, hogy lehetőleg megbízható helyen vásároljanak majd ilyen termékeket a vásárlók.

A parfümök, kozmetikumok ellenőrzésére vonatkozó kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a fogyasztóvédelmi laboratóriumban rendszeresen vizsgálják a kozmetikumokat. A termékek egy részénél az összetevőkkel gond van, a vámosok pedig gyakran foglalnak le piacok környékén hamisított parfümöket.

Szollár Domokos kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt egy évben több intézkedést is hozott a fogyasztóvédelem növelésére. Ezek között említette, hogy a kabinet egységesítette a korábbi évek szabályozását, köztük a fogyasztóvédelmi törvényt. A kormányszóvivő kiemelte: a kormány átültette a tisztességtelen kereskedelemre vonatkozó európai uniós irányelvet a hazai szabályozásba.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?