Áram a pusztában

2009. november 5. 12:01

A DÉMÁSZ és a Magyar Megújuló Energia Szövetség által közösen megvalósított tanyai házi kiserőmű projektavatójára került sor Kiskunmajsán. A fejlesztés révén Minkó László tanyájának elektromos energiával történő teljes ellátása került megvalósításra szél- és napenergia segítségével, amely fejlesztés az érintettek számára mintaprojektként fontos mérések és vizsgálatok megvalósítását teszi lehetővé.

A szigetüzemű kombinált nap és szélenergia forrást alkalmazó háztartási kiserőmű prototípusának kifejlesztésére a DÉMÁSZ Zrt. leányvállalata, a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. kutatási-fejlesztési tevékenységének keretében került sor. A kivitelezésben a Magyar Megújuló Energia Szövetség tagjaként, a Nyír-Ökowatt Kft. közreműködött. A berendezés fejlesztése során semmilyen állami, pályázati forrás nem került felhasználásra.

A berendezés egy 800 wattos beépített teljesítményű szélerőgép és egy 300 wattos napelemes egységből épül fel, amelyhez akkumulátortelepen és feszültség-átalakító berendezésen keresztül csatlakozik a lakóépület fogyasztói villamos hálózata.


Nagyobb térképre váltás

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A rendszer a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. és a Magyar Megújuló Energia Szövetség fejlesztésének köszönhetően több napra elegendő akkumulátor tárolási kapacitással rendelkezik és képes világítási, kisteljesítményű vízellátási, és alapvető tömegkommunikációs eszközök - kis teljesítményfelvételű TV, rádió, vezeték nélküli internet, mobil telefon - működtetésére is.

A létesített berendezés üzemeltetési tapasztalatai, valamint a megfelelően kialakított jogszabályi környezet alapot szolgáltathatnak az alternatív villamosenergia-termelő berendezések nagyobb számú alkalmazására. A közcélú villamos hálózattól függetlenül működő berendezések telepítése lehetőséget teremthet a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatási folyamatának megvalósításában is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?