-2 °C Budapest

Áram a pusztában

2009. november 5. 12:01

A DÉMÁSZ és a Magyar Megújuló Energia Szövetség által közösen megvalósított tanyai házi kiserőmű projektavatójára került sor Kiskunmajsán. A fejlesztés révén Minkó László tanyájának elektromos energiával történő teljes ellátása került megvalósításra szél- és napenergia segítségével, amely fejlesztés az érintettek számára mintaprojektként fontos mérések és vizsgálatok megvalósítását teszi lehetővé.

A szigetüzemű kombinált nap és szélenergia forrást alkalmazó háztartási kiserőmű prototípusának kifejlesztésére a DÉMÁSZ Zrt. leányvállalata, a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. kutatási-fejlesztési tevékenységének keretében került sor. A kivitelezésben a Magyar Megújuló Energia Szövetség tagjaként, a Nyír-Ökowatt Kft. közreműködött. A berendezés fejlesztése során semmilyen állami, pályázati forrás nem került felhasználásra.

A berendezés egy 800 wattos beépített teljesítményű szélerőgép és egy 300 wattos napelemes egységből épül fel, amelyhez akkumulátortelepen és feszültség-átalakító berendezésen keresztül csatlakozik a lakóépület fogyasztói villamos hálózata.


Nagyobb térképre váltás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendszer a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. és a Magyar Megújuló Energia Szövetség fejlesztésének köszönhetően több napra elegendő akkumulátor tárolási kapacitással rendelkezik és képes világítási, kisteljesítményű vízellátási, és alapvető tömegkommunikációs eszközök - kis teljesítményfelvételű TV, rádió, vezeték nélküli internet, mobil telefon - működtetésére is.

A létesített berendezés üzemeltetési tapasztalatai, valamint a megfelelően kialakított jogszabályi környezet alapot szolgáltathatnak az alternatív villamosenergia-termelő berendezések nagyobb számú alkalmazására. A közcélú villamos hálózattól függetlenül működő berendezések telepítése lehetőséget teremthet a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatási folyamatának megvalósításában is.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem