Áram a pusztában

2009. november 5. 12:01

A DÉMÁSZ és a Magyar Megújuló Energia Szövetség által közösen megvalósított tanyai házi kiserőmű projektavatójára került sor Kiskunmajsán. A fejlesztés révén Minkó László tanyájának elektromos energiával történő teljes ellátása került megvalósításra szél- és napenergia segítségével, amely fejlesztés az érintettek számára mintaprojektként fontos mérések és vizsgálatok megvalósítását teszi lehetővé.

A szigetüzemű kombinált nap és szélenergia forrást alkalmazó háztartási kiserőmű prototípusának kifejlesztésére a DÉMÁSZ Zrt. leányvállalata, a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. kutatási-fejlesztési tevékenységének keretében került sor. A kivitelezésben a Magyar Megújuló Energia Szövetség tagjaként, a Nyír-Ökowatt Kft. közreműködött. A berendezés fejlesztése során semmilyen állami, pályázati forrás nem került felhasználásra.

A berendezés egy 800 wattos beépített teljesítményű szélerőgép és egy 300 wattos napelemes egységből épül fel, amelyhez akkumulátortelepen és feszültség-átalakító berendezésen keresztül csatlakozik a lakóépület fogyasztói villamos hálózata.


Nagyobb térképre váltás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendszer a DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. és a Magyar Megújuló Energia Szövetség fejlesztésének köszönhetően több napra elegendő akkumulátor tárolási kapacitással rendelkezik és képes világítási, kisteljesítményű vízellátási, és alapvető tömegkommunikációs eszközök - kis teljesítményfelvételű TV, rádió, vezeték nélküli internet, mobil telefon - működtetésére is.

A létesített berendezés üzemeltetési tapasztalatai, valamint a megfelelően kialakított jogszabályi környezet alapot szolgáltathatnak az alternatív villamosenergia-termelő berendezések nagyobb számú alkalmazására. A közcélú villamos hálózattól függetlenül működő berendezések telepítése lehetőséget teremthet a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatási folyamatának megvalósításában is.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?