7 °C Budapest

Dagad a behajtási ügyek száma

Pénzcentrum
2009. október 1. 09:17

A válság hatására jelentősen emelkedett, az első negyedévben a tavalyi duplájára nőtt az Euler Hermes Magyar Követelésbiztosító Kft. által követelésbehajtásra átvett ügyek értéke - mondta a társaság ügyvezetője. Hozzátette, hogy július végén már a tavalyi ügyszám 70 %-ánál tartottak, míg az átadott követelések értéke megközelítette a 2008-as összeg 80 %-át - írja a Napi Gazdaság.

Az iparági bontásban a legmeglepőbb, hogy az átvett ügyek 42 %-a a fuvarozással, szállítmányozással foglalkozó cégekkel kapcsolatos, csak minden hatodik kapcsolódik az építőiparhoz. Ezt magyarázhatja, hogy a követeléskezelő cégek a korábbi tapasztalataik alapján nem vagy csak kivételes esetekben vesznek át építőipari követeléseket, mivel a bedőlések miatt ebben a szektorban a legkisebb a megtérülés.

A cégvezető szerint a válság hatására jobban odafigyelnek a cégek a követeléseikre. Korábban jellemzően a 60 napon túl lejárt követelésekkel keresték meg a követeléskezelő cégeket, manapság már 40-45 napos kinn lévőségek is beérkeznek, mert még nagyobb a behajtás esélye. Az átadási hajlandóság növekedését a szakember szerint a szállítók romló likviditási helyzete is indukálta.

A cég tapasztalatai szerint az idei év első felében érzékenyebben érintette a megbízókat a követelések érvényesítésének elhúzódása. Meglepő ugyanakkor, hogy az év első felében viszonylag sok adós fizetett a tavaly indított felszámolási eljárás szorításában, a megszokottnál több követelést tudtak érvényesíteni a társaságnál.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30