4 °C Budapest

Közel négy Megyeri híd árát buktuk tavaly a felszámolásokon

2009. május 26. 10:02

A CompLex cégnyilvántartási adatai alapján a tavaly megszűnt 33 812 cégből 5 298 volt felszámolt vállalkozás, melyek 242 milliárd forint tartozást halmoztak fel hitelezőikkel szemben - áll a Direktinfo Kft. legfrissebb jelentésében. A követeléskezelők 1 százalék alatti átlagos felszámolási megtérülését és a köztartozások APEH-behajtásának hasonló arányú eredményességét véve alapul ez azt jelenti, a vállalkozások 2008-as kényszerhitelezési vesztesége 220 milliárd körülire tehető.

Belegondolni is iszonyat, milyen veszteségeket szenvedhetnek el a vállalkozások idén, ha a tavalyi, még szinte válságmentes évben felszámolt 33 812 cégből 5 298 közel 220 milliárdos kárt volt képes okozni üzleti partnereinek - mondta Csatlós Csilla, a Direktinfo Kft. ügyvezetője. A követeléskezelői tapasztalat szerint minél nagyobb a vállalkozás felé a követelésállomány, a sikeres beszedésére annál kisebb az esély. Tízmilliós tartozás felett a tulajdonosok sokkal erősebb késztetést éreznek a cégvagyon eltűntetésére, mint az adósság rendezésére. A tavalyi adatok szerint a kísértésbe ejtő 10 millió feletti követelések az összes tartozás 96,6 százalékát teszik ki, míg a legeredményesebben kezelhető 5 millió alattiak csupán az 1,6 százalékát. Jelenleg a követeléskezelő szakma komoly erőfeszítések árán a kinnlevőségek 1 százalékát, nagyrészt a kisebb tartozásokat tudja sikeresen felkutatni és beszedni.

A mostani helyzeten a jogalkotókon kívül a hitelezők is jelentősen javíthatnak. Ahogy a bankok minősítik a hozzájuk hitelért folyamodókat, úgy az üzleti életben is mindennapos gyakorlattá szükséges tenni a partnerek monitorozását. Teljesen érthetetlen, hogy azok a vállalati vezetők és tulajdonosok, akik a magánéletükben valószínűleg senkinek sem adnak ismeretlenül, csak úgy "majd hozom"-ra kölcsönt, a munkájuk során miért döntenek felelőtlenebbül. Általában a kockázatvállalás szükségszerűségével magyarázzák, de ami ma Magyarországon beszállítói körben történik, az arra nem is hasonlít, az szimpla őrültség - fogalmaz a szakértő. Kockázatot csak a veszély mérlegelése, a várható veszteségek lehetséges minimalizálása után érdemes vállalni. A vevővel kapcsolatos veszélyeket a cégadatokból és főleg azok változásaiból lehet a legbiztosabban kiolvasni. Az avatott szemnek elég egy ártatlannak tűnő székhelyváltoztatás ahhoz, hogy tovább vizsgálódjon és feltárja a tranzakció valódi kockázatát és meghatározza vállalásának ésszerű mértékét.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?