3 °C Budapest

Félelmet keltő APEH üzenet: "Nehéz év elé néznek az adóhátralékosok!"

2009. január 27. 05:55

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hétfői sajtótájékoztatóján tette közzé a tavalyi éves eredményeket. Az adójellegű bevételek 8 818 milliárd forintot tettek ki, ami a költségvetés adójellegű bevételeinek 82 százalékát jelenti. A hátralékos adóalanyok száma eléri az 1,16 milliót, ebből 92 ezren egymillió forint feletti összeggel tartoznak.

Robbanás történt az adószámos magánszemélyek jogkörében. Összesen 244 ezren kértek az APEH-től ilyen jogcímen adószámot, miközben csak 7 900-an jelentkeztek ki a rendszerből. Az eddigi egyéni vállalkozók egy köre is átkerülhetett az adószámos magánszemélyek körébe, mivel az ő köreikben 48 700-as fogyás áll szemben egy alig 38 300-as növekedéssel.

(Adószámos magánszemély az, aki nem egyéni vállalkozó, de adóköteles bevételszerző tevékenységet végez. Az adószámos magánszemélyt jogszabályok nem definiálják, de ha az egyéni vállalkozó törvényi fogalmát nézzük, akkor adószámos magánszemélyként csak olyan tevékenység végezhető, amely nem rendszeres, nem üzletszerű. Ide tartoznak például mindazok, akik ingatlanjukat bérbe adják, valamint az őstermelők)

Az ellenőrzések száma több mint 50 ezerrel 317 390 darabra emelkedett, amelyek nagy része az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés volt. A megállapított adókülönbözet 468 milliárd forintot tett ki, miközben jelentősen nőtt azonban a meghiúsult ellenőrzések száma.

Az APEH által beszedett bevételek alakulása (Forrás: APEH)

Az elmúlt év során 587 ezer adó- és jövedelemigazolást állított ki a hatóság, de ezen belül az elektronikus igazolások részarány még mindig csekélynek mondható. Az elektronikus szolgáltatások 2009-es bővítésének köszönhetően ezen a téren is folyamatos és dinamikus növekedést várnak.

A hivatalhoz mindösszesen19,6 millió bevallás érkezett be, emellett további 7,6 millió kontroladat szolgáltatást is feldolgoztak. A legjelentősebb tételek közé tartozik a járulékbevallás (9,1 millió darabbal), az SZJA bevallás (4,8 millió darabbal) és az ÁFA bevallás (2,6 millió darabbal). A hatóságnál összesen 8,2 millió adófolyószámlát tartanak nyilván, melyek közül két millióan kaptak kivonatot 2008-ban. A foglalkoztatottakkal kapcsolatos 1,8 millió bejelentés 96 %-a érkezett elektronikus úton.

Az APEH ellenőrzések számának alakulása (Forrás: APEH)

Az elektronikus szolgáltatások bővülése révén lehetővé vált a bankkártyás befizetés, amivel eddig 7200 alkalommal, 328 millió forint értékben éltek az adózók. 2008-tól internetes árveréseken csattan a kalapács, amit januártól kiterjesztettek az üzletrészekre és az ingatlanokra is. Az eddigi árverésekből befolyó bevétel elérte a mindenkori becsérték 73 %-át, ami a korábbi arányokhoz képest jelentős előrelépést jelent.

Az adózók által kezdeményezett fizetési könnyítésre vonatkozó eljárások alig fél százaléka érkezett elektronikus úton, a hatóság ezen a téren is emelkedést vár az idei évben. Az APEH honlapján folyamatosan bővítik az elérhető adatbázisokat, valamint a vállalkozások után idén már a magánszemélyek számára is elérhető a személyes adónaptár.

Forrás: APEH

A hatóság által nyilvántartott adóhátralék állomány egy év alatt 1338 milliárd forintról 1632 milliárd forintra emelkedett. A hátralék közel kétharmadának megfelelő 1057 milliárdos állomány jellemzően megszűntetett vállalkozásokhoz kapcsolódik, így a behajtás esélye minimális. Az 1,16 millió hátralékos közül 92 ezer adóalany tartozása haladja meg az egymillió forintot, az általuk felhalmozott tartozás teszi ki az összes hátralék 78 %-át.

Az egymillió forint alatti hátralékkal rendelkezők átlagos tartozása 115 ezer forint, aminek a behajtásához több remény fűzhető. Az elmúlt évben több mint 12 ezer ingatlant és 22 ezer gépjárművet foglalt le az APEH, emellett közel 60 ezer jövedelem letiltást kezdeményeztek, az inkasszók száma pedig meghaladta az 1,6 millió darabot.

A hatóság kiemelten ellenőrzi azoknak a magánszemélyeknek a járulékfizetési kötelezettségét, akik az OEP nyilvántartása szerint nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Az ellenőrzések és a mulasztási bírságok körének kiterjesztése mellett a fizetési nehézségekkel küzdő adózókra is gondoltak. Nyilatkozat alapján automatikus részletfizetési kedvezmény iránti kérelem kezdeményezhető.

Idén tovább egyszerűsödnek a bevallások, bővülnek az elektronikus szolgáltatások, valamint kialakításra kerül a Contact Center, aminek köszönhetően telefonon is intézhetik ügyeiket az adózók. Megszűnik a köztartozásokról szóló nyilatkozat, valamint létrehozzák a köztartozásmentes adózói adatbázist. A listára az erre vonatkozó kérelem benyújtását követő vizsgálatot követően lehet felkerülni. Az adatbázis első alkalommal február 10-én érhető el, majd ezt követően minden hónapban frissül.

A hatóság az adózók számítási problémáinak megkönnyítése érdekében bevezeti a mindenki számára elérhető illeték és ingatlanértékesítési kalkulátort. Ennek segítségével mindenki kiszámolhatja az ingatlanügylethez kapcsolódó adó- és illetékfizetési kötelezettségét.

A hatóság üzenete a 2009-es évre egyértelmű. Az adózás rendszerének egyszerűsítésével minden rendben fizető adóalany életét meg kívánják könnyíteni, de a nemfizetők és a hátralékosok még szigorúbb intézkedésekre számíthatnak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?