20 °C Budapest

Olcsóbb hitelt akarsz? Segít a PSZÁF!

2009. július 30. 17:11

Új hitelkalkulátort dolgoz ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A program segítségével bárki megnézheti majd, hogy egy-egy hitelt melyik bank ad olcsóbban. Augusztustól ugyanis ha a bank valamilyen indokkal megemeli a törlesztőrészletet, akkor az ügyfél otthagyhatja a bankot, és ezért nem kérhetnek tőle pluszdíjat.

Augusztus elsejétől minden ilyen változtatást a bankoknak 60 nappal korábban írásban be kell jelenteniük az ügyfélnek. Ha pedig az ügyfél ezt nem fogadja el, akkor ingyen felmondhatja a szerződést. A szerződés felmondása után viszont az adósnak új bankot kell keresnie, ahova átkerül az adóssága. A törlesztőrészleteket pedig ennek az új banknak kell majd fizetni - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Sok hitelen viszont állami támogatás is van. A gazdasági versenyhivatal azt javasolja, hogy ez se legyen akadálya a bankváltásnak. De van más ötletük is.

"A támogatások hordozhatóvá tétele, aztán egy olyan weblapnak a működtetése, ami a fogyasztók számára egyértelműen közvetíti az ajánlatoknak a díjait, ami alapján ők maguk is össze tudják hasonlítani, hogy melyik a kedvezőbb ajánlat" - mondta Kováts Surd, a Gazdasági Versenyhivatal fővizsgálója.

Azt még nem lehet tudni, hogy az állami támogatásokat át lehet-e vinni, de az új hitelkalkulátoron már dolgozik a PSZÁF.

"A felügyelet még egy olyan szoftvert is készít, hogy a konkrét konstrukció jellemzőit, hitelösszeget, futamidőt begépelve a gép megmutatja azt is, hogy a piacon abban pillanatban milyen hasonló konstrukciók, milyen áron érhetőek el" - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Vagyis, aki bankot akar váltani, annak elég lesz a felügyelet honlapján begépelnie a hitelének a legfontosabb adatait, és ez alapján el tudja dönteni, hogy érdemes-e bankot váltania. Az új hitelkalulátor várhatóan ősszel indul el.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07