Olcsóbb hitelt akarsz? Segít a PSZÁF!

2009. július 30. 17:11

Új hitelkalkulátort dolgoz ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A program segítségével bárki megnézheti majd, hogy egy-egy hitelt melyik bank ad olcsóbban. Augusztustól ugyanis ha a bank valamilyen indokkal megemeli a törlesztőrészletet, akkor az ügyfél otthagyhatja a bankot, és ezért nem kérhetnek tőle pluszdíjat.

Augusztus elsejétől minden ilyen változtatást a bankoknak 60 nappal korábban írásban be kell jelenteniük az ügyfélnek. Ha pedig az ügyfél ezt nem fogadja el, akkor ingyen felmondhatja a szerződést. A szerződés felmondása után viszont az adósnak új bankot kell keresnie, ahova átkerül az adóssága. A törlesztőrészleteket pedig ennek az új banknak kell majd fizetni - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Sok hitelen viszont állami támogatás is van. A gazdasági versenyhivatal azt javasolja, hogy ez se legyen akadálya a bankváltásnak. De van más ötletük is.

"A támogatások hordozhatóvá tétele, aztán egy olyan weblapnak a működtetése, ami a fogyasztók számára egyértelműen közvetíti az ajánlatoknak a díjait, ami alapján ők maguk is össze tudják hasonlítani, hogy melyik a kedvezőbb ajánlat" - mondta Kováts Surd, a Gazdasági Versenyhivatal fővizsgálója.

Azt még nem lehet tudni, hogy az állami támogatásokat át lehet-e vinni, de az új hitelkalkulátoron már dolgozik a PSZÁF.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A felügyelet még egy olyan szoftvert is készít, hogy a konkrét konstrukció jellemzőit, hitelösszeget, futamidőt begépelve a gép megmutatja azt is, hogy a piacon abban pillanatban milyen hasonló konstrukciók, milyen áron érhetőek el" - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Vagyis, aki bankot akar váltani, annak elég lesz a felügyelet honlapján begépelnie a hitelének a legfontosabb adatait, és ez alapján el tudja dönteni, hogy érdemes-e bankot váltania. Az új hitelkalulátor várhatóan ősszel indul el.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm