7 °C Budapest

Olcsóbb hitelt akarsz? Segít a PSZÁF!

2009. július 30. 17:11

Új hitelkalkulátort dolgoz ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A program segítségével bárki megnézheti majd, hogy egy-egy hitelt melyik bank ad olcsóbban. Augusztustól ugyanis ha a bank valamilyen indokkal megemeli a törlesztőrészletet, akkor az ügyfél otthagyhatja a bankot, és ezért nem kérhetnek tőle pluszdíjat.

Augusztus elsejétől minden ilyen változtatást a bankoknak 60 nappal korábban írásban be kell jelenteniük az ügyfélnek. Ha pedig az ügyfél ezt nem fogadja el, akkor ingyen felmondhatja a szerződést. A szerződés felmondása után viszont az adósnak új bankot kell keresnie, ahova átkerül az adóssága. A törlesztőrészleteket pedig ennek az új banknak kell majd fizetni - derült ki az RTL Klub Híradójából.

Sok hitelen viszont állami támogatás is van. A gazdasági versenyhivatal azt javasolja, hogy ez se legyen akadálya a bankváltásnak. De van más ötletük is.

"A támogatások hordozhatóvá tétele, aztán egy olyan weblapnak a működtetése, ami a fogyasztók számára egyértelműen közvetíti az ajánlatoknak a díjait, ami alapján ők maguk is össze tudják hasonlítani, hogy melyik a kedvezőbb ajánlat" - mondta Kováts Surd, a Gazdasági Versenyhivatal fővizsgálója.

Azt még nem lehet tudni, hogy az állami támogatásokat át lehet-e vinni, de az új hitelkalkulátoron már dolgozik a PSZÁF.

"A felügyelet még egy olyan szoftvert is készít, hogy a konkrét konstrukció jellemzőit, hitelösszeget, futamidőt begépelve a gép megmutatja azt is, hogy a piacon abban pillanatban milyen hasonló konstrukciók, milyen áron érhetőek el" - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Vagyis, aki bankot akar váltani, annak elég lesz a felügyelet honlapján begépelnie a hitelének a legfontosabb adatait, és ez alapján el tudja dönteni, hogy érdemes-e bankot váltania. Az új hitelkalulátor várhatóan ősszel indul el.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?