20 °C Budapest

Jelzáloghitelt az interneten: félig tele vagy félig üres a pohár?

Pénzcentrum
2008. június 25. 12:00

Nem mondunk nagyot azzal, hogy nem csak hazánkban fulladhatnak bele a netezők a "találjuk meg együtt a legjobb jelzáloghitelt" típusú hirdetésekbe, érdemes azonban elgondolkodni azon, milyen szerepet is tölt be világszerte az internet a jelzáloghitelek értékesítésében. Előrebocsátjuk, hogy az eredmény megítélése nézőpont kérdése, drámai változásra pedig a szakértők többsége szerint nem számíthatunk a közeljövőben.

Az internet nem mindenható...

Korábban a banki ágazat rengeteg jelentős szereplője bedőlt azon prognózisoknak, melyek az internet mint tranzakciós csatorna olyan mértékű előretörését vetítették előre, mely által a fizikailag létező bankfiókok szükségessége megkérdőjeleződne.

Ugyan a világháló a bankszektorban is új üzleti modelleket szült, elég csak a fizikailag nem, vagy csak nagyon korlátozottan jelenlévő pénzintézetekre gondolni, nem minden termék esetében fényes a siker. Amint arról korábbi cikkeinkben is beszámoltunk, a költséghatékony értékesítés csak a legegyszerűbb termékek esetén megy zökkenőmentesen és ott is csak megfelelő ösztönzők alkalmazásával, a költségelőnyök egy részének továbbadásával. Ezen szimpla termékek körébe tartoznak a betétek, melyek internetes kiemelkedő kamatot nyújtó formája az ún. "high yield savings account"-okhoz kötődik.

Amennyiben ezen ágazat létrejöttét az internet sikerének értékelnénk, érdemes néhány szalagcímet felidéznünk, mely mégis azt sugallja, hogy a bankfiókok aranykora korántsem ért véget. Hazánkban számos bank fejleszti dinamikusan hálózatát, számottevő fiókmegszüntetési hullámról pedig aligha hallani. Az ok végtelenül egyszerű: a komplexebb termékek értékesítése továbbra is emberi kapcsolatot igényel, a világháló szerepe így semmiképp sem minden egyebet elsöprő, viszont korántsem nélkülözhető.

...de ma már nélkülözhetetlen!

Számos kutatás között a Forrester Research adatai is igazolják, hogy a komplexebb termékek, elsősorban jelzálogtípusú hitelek iránt érdeklődők közül egyre többen az interneten kezdik a tájékozódást, a tranzakció lezárását, azaz a hitel igénylését azonban a többség személyesen hajtja végre.

Az interneten informálódó, végül azonban a személyes üzletkötést választó ügyfelek 52%-a nyilatkozott úgy, hogy a világhálón található információk alapján meghozták ugyan a hitelválasztási döntést, mégis a személyes igénylés mellett döntöttek, mivel azt szerették volna, ha egy szakértő helyben hagyja választásukat és megerősítse igazukat. Ez a validálási lépés technikailag ugyan megoldható lenne ma már élő csevegés szolgáltatással is, a tapasztalatok szerint azonban ez nem szüntet meg minden akadályt az online értékesítés előtt.

A kutatások szerint az ügyfelek a hiteligénylés folyamatát összetettnek és túlzottan bonyolultnak ítélik meg, így kifejezetten emberi segítségre vágynak, olyan valakit keresnek, aki a teljes folyamat során mellettük áll és leveszi a terhet a vállukról. Az internet erre képtelen, minden más csatornánál hatékonyabban látja el ugyanakkor az informálási feladatot, melynek ma már kiemelkedő jelentősége van.

A Forrester adatai szerint a hitelkeresők 75%-a a kamatokat és a díjakat akarja összehasonlítani a világháló segítségével, miután ezzel megvannak, jöhet a személyes segítség a folyamat végigfuttatásához.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás konklúziója, hogy online hitelkalkulátor és jövedelem-vizsgáló kalkulátor nélkül ma már szinte lehetetlen ügyfelet szerezni a jelzáloghitel szegmensben (legalábbis a fejlettebb piacokon).

Mitől félünk a legjobban? Egy új kezdeményezés...

Mint láthattuk, egyre többen veszik igénybe az internetet a kondíciókról való tájékozódás céljából, sokan félnek ugyanis, hogy nem sikerül a legjobb ajánlatot kiválasztaniuk. Ennél jóval meglepőbb, ami a Harris Interactive kutatásából derül ki, nevezetesen hogy a hitelkeresők 58%-a tart attól, hogy az igényléshez leadott személyes adataival visszaélnek, míg csak 55% fél attól, hogy nem a legkedvezőbb hitelt találja meg.

Ezen félelem leküzdésére indította el szolgáltatását az amerikai sikertörténetnek számító Zillow.com, melynek alaptevékenysége az ingatlanárak feltérképezésében történő online segítségnyújtás, ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk.

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

A Zillow egyrészről szeretné, ha az általa minősített hitelező partnerek standard formátumban adnának ajánlatot az ügyfeleknek, hogy az "egyszerű embereknek" az almát az almával kelljen összehasonlítaniuk, másrészről pedig megoldották, hogy egy form kitöltésével több hitelezőtől is személyre szabott hitel ajánlatot kaphasson az ügyfél anélkül, hogy az első körben meg kellene adnia személyes adatait.

A kapott ajánlatok összevetését követően az ügyfél már csak a kiválasztott partnerrel lép kapcsolatba és csak neki kell megadnia adatait. Az újítástól sokat vár a cég vezetése, arra azonban kevés esély mutatkozik, hogy az emberek többsége a közeljövőben személyes kontaktus nélkül hozza meg élete egyik legnagyobb döntését, az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó hitelválasztást.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?