-2 °C Budapest

Útfelújítások, százmilliókért

2009. július 16. 14:32

Az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében újabb utakon kezdődött meg a felújítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kengyel és Vezseny térségében. Az európai uniós finanszírozású projekt összköltsége 421 millió forint, ennyit fordíthatnak a kivitelezők az összesen 8,8 kilométernyi mellékút rendbetételére. A műszaki átadás ősszel esedékes.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, a magyarországi mellékutak ÉAOP által finanszírozott 2007-2008-as felújítási programja szerint az Észak-Alföldi régióban összesen húsz, ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy projekt keretében újulnak meg a négy és öt számjegyű utak ez év végéig. Három projekt már tavaly ősszel, illetve idén áprilisban elindult, a negyedik projektbe tartozó két útszakaszon pedig most kezdhetik meg a munkát a kivitelezők, miután a Regionális Fejlesztési Ügynökség és a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. aláírta az uniós pénz felhasználását biztosító támogatási szerződést.

A két útszakasz közül az egyik Kengyel főutcája és a településtől északra futó útszakasz csaknem 4 kilométer hosszon (4629-es út), a másik pedig a Tiszajenőről Vezsenybe vezető út bő 5 kilométeren (46149-es út). Ezek az útszakaszok jelentősen leromlottak, teherbírásuk a forgalmi igényeknek már nem felelt meg, hajlamossá váltak a kátyúsodásra, repedezésre, nyomvályúsodásra, és a vízelvezetés sem működött kielégítően.

A munkák elvégzésének lehetőségét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szabályos közbeszerzési pályázatának megnyerésével a Magyar Aszfalt Kft. nyerte el. A kivitelező egyenletes aszfalt burkolatfelületet alakít ki, és rendbe teszi az utak környezetét.

A Tisza kanyarulatában fekvő festői Vezseny és a túlparti Martfű között megszűnt a kompjárat, így a zsáktelepülés számára a 46149-es út igazi köldökzsinór. Hatvani Lajos polgármester elmondása szerint a felújítás korszakváltást jelenthet a falu életében. A településen élők jelentősebb ügyeiket Szolnokon intézik, sokan ide járnak dolgozni, mások úti célja Jászberény vagy Tiszajenő.
A felújítás után a turizmus fejlesztésén is lehet majd gondolkodni, hiszen - amint a polgármester elmondta - "Vezseny egy fel nem fedezett aranybánya".

A felújítások eredményeként csökken a zaj- és levegőszennyezés; ez különösen a belterületi szakaszokon fontos - hívta fel a figyelmet Légrádi Veronika, a Magyar Közút szóvivője. - Az elérhetőség javulása, a gazdasági élet és a turizmus fellendülése az ország "félreeső" helyein is a foglalkoztatás növekedéséhez vezethet, hozzájárul az esélyegyenlőség növeléséhez, ami fontos európai célkitűzés - mondta a szakember. A projektben közvetlenül érintett lakosság száma mintegy hétezer fő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A két útszakasz felújítása 421 millió forintba kerül, a munkálatok az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg. Az európai szolgáltatási paraméterek szerint felújított utakat a tervek szerint szeptember végén, októberben elején vehetik ismét korlátozások nélkül használatba a közlekedők.

A magyar mellékutak teljes 2007-2008-as felújítási programja összesen 79 projekt keretében 1114 kilométernyi út felújítására terjed ki 2009 végéig. A program teljes költségkerete 42,5 milliárd forint.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem