2 °C Budapest

NFÜ: Csoportosítsák át a 4-es metró uniós forrásait!

2009. május 14. 10:32

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy esetleges későbbi visszafizetési kockázat elkerülése érdekében a 4-es metró projekt uniós támogatási forrásainak pénzügyi átcsoportosítását javasolja, illetve ennek lehetőségét vizsgálja az Európai Bizottság szakértőivel.

Tekintettel arra, hogy a 4-es metró projektnél a 2004-2005 év során lebonyolított közbeszerzési eljárások esetében több alkalommal is alkalmaztak meghívásos, tárgyalásos eljárásokat - melyek az azóta folytatott uniós projektértékelések gyakorlatában a közösségi elvárásokkal ellentétesnek, illetve nem teljes összhangban levőnek bizonyultak -, az NFÜ azoknak a szerződéseknek az értékét, melyek ilyen eljárások alapján léptek hatályba, a benyújtott uniós támogatási kérelemből kiemelné, ezzel nullára csökkentené a bizottsági felügyeleti ellenőrzéseken a forrásvisszafizetési rizikót.

2009. elején az első, általánosságban a közbeszerzésekkel kapcsolatos EU-s észrevételek megérkezése után - a jövőbeli hasonló problémák elkerülése érdekében -, az NFÜ elnöke haladéktalanul levélben szólította fel a lehetséges projektgazdákat, kedvezményezetteket, hogy az uniós elszámolhatóság kockázatának minimalizálása érdelében - hivatkozással az Európai Bizottság gyakorlatára - nem javasolja azokat az eljárásokat alkalmazni, melyek a lehető legszélesebb alapú versenytárgyalás követelményének nem felelnek meg. A levélben az NFÜ kifejezetten kérte, hogy az elkövetkezőkben a projektgazdák kerüljék a tárgyalásos eljárásokat, illetve 100 százalékos biztosítékot vár el annak alkalmazása esetén.

A 4-es metró projekt esetében alkalmazandó pénzügyi korrekció mértékéről az NFÜ jelenleg intenzív tárgyalásokat folytat az EU Bizottság illetékeseivel. Egyidejűleg az NFÜ a fentiekkel összefüggésben arra is elkészíti javaslatát, hogy Magyarország hogyan tudja az EU-s forrásban rendelkezésre álló teljes keretet maximális hatékonysággal kihasználni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58