NFÜ: Csoportosítsák át a 4-es metró uniós forrásait!

2009. május 14. 10:32

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egy esetleges későbbi visszafizetési kockázat elkerülése érdekében a 4-es metró projekt uniós támogatási forrásainak pénzügyi átcsoportosítását javasolja, illetve ennek lehetőségét vizsgálja az Európai Bizottság szakértőivel.

Tekintettel arra, hogy a 4-es metró projektnél a 2004-2005 év során lebonyolított közbeszerzési eljárások esetében több alkalommal is alkalmaztak meghívásos, tárgyalásos eljárásokat - melyek az azóta folytatott uniós projektértékelések gyakorlatában a közösségi elvárásokkal ellentétesnek, illetve nem teljes összhangban levőnek bizonyultak -, az NFÜ azoknak a szerződéseknek az értékét, melyek ilyen eljárások alapján léptek hatályba, a benyújtott uniós támogatási kérelemből kiemelné, ezzel nullára csökkentené a bizottsági felügyeleti ellenőrzéseken a forrásvisszafizetési rizikót.

2009. elején az első, általánosságban a közbeszerzésekkel kapcsolatos EU-s észrevételek megérkezése után - a jövőbeli hasonló problémák elkerülése érdekében -, az NFÜ elnöke haladéktalanul levélben szólította fel a lehetséges projektgazdákat, kedvezményezetteket, hogy az uniós elszámolhatóság kockázatának minimalizálása érdelében - hivatkozással az Európai Bizottság gyakorlatára - nem javasolja azokat az eljárásokat alkalmazni, melyek a lehető legszélesebb alapú versenytárgyalás követelményének nem felelnek meg. A levélben az NFÜ kifejezetten kérte, hogy az elkövetkezőkben a projektgazdák kerüljék a tárgyalásos eljárásokat, illetve 100 százalékos biztosítékot vár el annak alkalmazása esetén.

A 4-es metró projekt esetében alkalmazandó pénzügyi korrekció mértékéről az NFÜ jelenleg intenzív tárgyalásokat folytat az EU Bizottság illetékeseivel. Egyidejűleg az NFÜ a fentiekkel összefüggésben arra is elkészíti javaslatát, hogy Magyarország hogyan tudja az EU-s forrásban rendelkezésre álló teljes keretet maximális hatékonysággal kihasználni.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm