28 °C Budapest

Öt éve özönlenek az uniós milliárdok: mire mentek el?

2009. április 30. 16:02

Öt éve az EU-ban: Így látja az NFÜ Öt évvel ezelőtt, európai uniós tagságunkkal, Magyarország addig soha nem látott esélyt és lehetőséget kapott. Történelmünkben példanélküli fejlesztési forrás érkezik hazánkba, hogy felzárkózhassunk Európai nyugati feléhez -áll a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség értékelésében.

Öt év távlatából visszatekintve Magyarország büszke lehet eredményeire, Magyarország uniós tagsága sikertörténet.
Sok ezer megvalósult és kifizetett projekt, több száz milliárd forintnyi fejlesztés, átlag fölötti forráslehívási arány, rengeteg felhalmozott tapasztalat, tanulásra képes intézményrendszer, valamint több mint tízezer nyertes pályázó - ez Magyarország és a magyar fejlesztéspolitika mérlege uniós tagságunk első 5 éve után.

A világgazdasági válság idején különösen megmutatkoznak az uniós tagság előnyei. Magyarország olyan európai forrásokhoz jutott hozzá, amelyekkel megvédhetjük magunkat a válság legdurvább hatásaitól.

A magyar fejlesztéspolitika az uniós források felhasználása terén is elsőként reagált a válság jelentette új kihívásokra. Operatív programok közötti forrásátcsoportosítások a gazdaságfejlesztés érdekében, könnyített pályáztatás, megemelt előleg, új konstrukciók, új megoldások - ezek jellemzik az uniós forrásokból is finanszírozott, válságkezelő üzemmódra váltó magyar fejlesztéspolitikát.

Uniós tagsága ötödik évében Magyarország úgy használja fel az uniós forrásokat, hogy azok a lehető legnagyobb védelmet nyújtsák a magyar munkahelyeknek a válság hatásaival szemben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elmúlt öt év a magyar fejlesztéspolitika eddigi legeredményesebb és legintenzívebb időszaka volt. Miközben Magyarország 5 éves uniós tagságát ünnepli, lassan lezárulnak az első Nemzeti Fejlesztési terv projektjei, és gőzerővel folyik a 2007 és 13 közötti Új Magyarország Fejlesztési Terv végrehajtása. Az uniós csatlakozás évfordulója okot szolgáltat eddigi eredményeink számbavételére.

Uniós sikerpéldák

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?