Szocialista politikus a világhírű porcelángyár élén?

Pénzcentrum
2009. április 15. 08:30

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. óriási adósságot görget maga előtt, ami a keresletcsökkenéssel és a gazdasági válsággal együtt nehézzé teszi a társaság működtetését. A tervek szerint új cég alakulhat a hollóházi porcelán gyártására.

A tervet azonban még jóvá kell hagynia a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerint a gyár helyzetének javítására több elképzelés is született, ám ezek nem valósultak meg. Várhatóan az NVT a napokban újra tárgyal a cég sorsáról.

Lapinformációk szerint az új cég vezetői pozíciójára Soós Győzőt kérték fel, aki 1994 és 2006 között szocialista országgyűlési képviselő volt, 2002 és 2006 között Sátoraljaújhely egyik alpolgármesteri tisztségét is betöltötte, jelenleg pedig az MSZP-frakció tagja a városi közgyűlésben. Soós 1994 előtt a szintén állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese volt, és dolgozott az APEH-nél is.

600 millió forintot is eléri a porcelángyár adósságállománya - ennek jelentős része állami hitel. Ezen túl a tavaly 800 millió forintos árbevételt elérő cég szállítói tartozása is mintegy 100 millió forint. A legnagyobb (a részvények 76 százalékát birtokló) tulajdonos, az MNV a nemzeti értékként kezelt márkanév megmentése és a jelenlegi 210 dolgozó munkahelyének megtartása miatt tervezi az új cég létrehozását, a termelés átmentését.

A gyár Borsod-Abaúj-Zemplén megye -és Magyarország - egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatójú térségének egyetlen jelentősebb munkáltatója. A nyolcvanas években még több mint ezer embernek munkát adó gyár 2001 és 2005 között veszteségesen működött. A 2005-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Pálfi József által irányított program eredményeként 2006-ban újra minimális nyereséget produkált Hollóháza, 2007-et pedig nullszaldósan zárta. A tavalyi mérleg még elfogadásra vár, az azonban már látható, hogy a gazdasági válság hatására ismét mínuszban zárt a cég.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vezérigazgató szerint a kiutat az jelentheti, hogy a porcelángyártás megtartása mellett egyre nagyobb teret adnak a ma sokkal keresettebb kőedények gyártásának.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem