14 °C Budapest

Szocialista politikus a világhírű porcelángyár élén?

Pénzcentrum
2009. április 15. 08:30

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. óriási adósságot görget maga előtt, ami a keresletcsökkenéssel és a gazdasági válsággal együtt nehézzé teszi a társaság működtetését. A tervek szerint új cég alakulhat a hollóházi porcelán gyártására.

A tervet azonban még jóvá kell hagynia a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerint a gyár helyzetének javítására több elképzelés is született, ám ezek nem valósultak meg. Várhatóan az NVT a napokban újra tárgyal a cég sorsáról.

Lapinformációk szerint az új cég vezetői pozíciójára Soós Győzőt kérték fel, aki 1994 és 2006 között szocialista országgyűlési képviselő volt, 2002 és 2006 között Sátoraljaújhely egyik alpolgármesteri tisztségét is betöltötte, jelenleg pedig az MSZP-frakció tagja a városi közgyűlésben. Soós 1994 előtt a szintén állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese volt, és dolgozott az APEH-nél is.

600 millió forintot is eléri a porcelángyár adósságállománya - ennek jelentős része állami hitel. Ezen túl a tavaly 800 millió forintos árbevételt elérő cég szállítói tartozása is mintegy 100 millió forint. A legnagyobb (a részvények 76 százalékát birtokló) tulajdonos, az MNV a nemzeti értékként kezelt márkanév megmentése és a jelenlegi 210 dolgozó munkahelyének megtartása miatt tervezi az új cég létrehozását, a termelés átmentését.

A gyár Borsod-Abaúj-Zemplén megye -és Magyarország - egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatójú térségének egyetlen jelentősebb munkáltatója. A nyolcvanas években még több mint ezer embernek munkát adó gyár 2001 és 2005 között veszteségesen működött. A 2005-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Pálfi József által irányított program eredményeként 2006-ban újra minimális nyereséget produkált Hollóháza, 2007-et pedig nullszaldósan zárta. A tavalyi mérleg még elfogadásra vár, az azonban már látható, hogy a gazdasági válság hatására ismét mínuszban zárt a cég.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vezérigazgató szerint a kiutat az jelentheti, hogy a porcelángyártás megtartása mellett egyre nagyobb teret adnak a ma sokkal keresettebb kőedények gyártásának.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17