13 °C Budapest

Szocialista politikus a világhírű porcelángyár élén?

Pénzcentrum
2009. április 15. 08:30

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. óriási adósságot görget maga előtt, ami a keresletcsökkenéssel és a gazdasági válsággal együtt nehézzé teszi a társaság működtetését. A tervek szerint új cég alakulhat a hollóházi porcelán gyártására.

A tervet azonban még jóvá kell hagynia a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerint a gyár helyzetének javítására több elképzelés is született, ám ezek nem valósultak meg. Várhatóan az NVT a napokban újra tárgyal a cég sorsáról.

Lapinformációk szerint az új cég vezetői pozíciójára Soós Győzőt kérték fel, aki 1994 és 2006 között szocialista országgyűlési képviselő volt, 2002 és 2006 között Sátoraljaújhely egyik alpolgármesteri tisztségét is betöltötte, jelenleg pedig az MSZP-frakció tagja a városi közgyűlésben. Soós 1994 előtt a szintén állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese volt, és dolgozott az APEH-nél is.

600 millió forintot is eléri a porcelángyár adósságállománya - ennek jelentős része állami hitel. Ezen túl a tavaly 800 millió forintos árbevételt elérő cég szállítói tartozása is mintegy 100 millió forint. A legnagyobb (a részvények 76 százalékát birtokló) tulajdonos, az MNV a nemzeti értékként kezelt márkanév megmentése és a jelenlegi 210 dolgozó munkahelyének megtartása miatt tervezi az új cég létrehozását, a termelés átmentését.

A gyár Borsod-Abaúj-Zemplén megye -és Magyarország - egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatójú térségének egyetlen jelentősebb munkáltatója. A nyolcvanas években még több mint ezer embernek munkát adó gyár 2001 és 2005 között veszteségesen működött. A 2005-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Pálfi József által irányított program eredményeként 2006-ban újra minimális nyereséget produkált Hollóháza, 2007-et pedig nullszaldósan zárta. A tavalyi mérleg még elfogadásra vár, az azonban már látható, hogy a gazdasági válság hatására ismét mínuszban zárt a cég.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vezérigazgató szerint a kiutat az jelentheti, hogy a porcelángyártás megtartása mellett egyre nagyobb teret adnak a ma sokkal keresettebb kőedények gyártásának.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45