5 °C Budapest

Parlamenti egyetértés: segítenének az építőiparon

Pénzcentrum
2009. március 27. 09:15

Többpárti egyetértés alakult ki a Parlamentben a közbeszerzési szabályok átmeneti enyhítésére. A változtatások elsősorban az építőiparnak kedveznek.

Közös javaslatot nyújtottak be szocialista, fideszes és kereszténydemokrata képviselők a közbeszerzési szabályok átmeneti enyhítésére. A jelenleg is hatályos szabályozás szerint a 200 ezer forint feletti számlákat csak akkor fizetheti ki a megrendelő, ha az alvállalkozó igazolni tudja: nincs köztartozása, nem áll csőd- és felszámolási eljárás alatt.

A helyzetet a képviselők az adózás rendjéről szóló törvény módosításával enyhítenék: javaslatuk szerint csak 2011-től lépne hatályba a szigorítás. A javaslatot sürgősséggel tárgyalnák.

A pártok indoklásukban arra hivatkoztak, hogy a recesszió miatt egyik leginkább sújtott szektorban, az építőiparban 93 ezer cég közel 300 ezer alkalmazottat foglalkoztat feketén, számukra létfontosságú a szabályok átmeneti enyhítése. Ha ugyanis elesnek a vállalkozások az állami megbízásoktól, akkor a gazdaság fehérítését célzó intézkedés eredménye mindössze a csődök - vagyis inkább felszámolások - gyarapodásában mutatkozna meg.

Az országgyűlés más válságra hangolt enyhítést is napirendre tűzött, ezek egyike a munkaügyi és munkavédelmi szabálytalanságok differenciált kezelése. Az adminisztrációs és egyéb kisebb hibák elkövetőit nem zárná ki a javaslat a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból - persze a feketén foglalkoztatás továbbra is kizáró tényező marad. A módosítást a jövő héten tárgyalja a parlament.

Szintén ebbe a körbe tartozik az a már visszavont szigorítás, amely a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket szankcionálta volna. Az indoklás szerint különösen az építőiparban alakult ki olyan fokú bizonytalanság, hogy az alapanyag-kereskedők kizárólag készpénzes ügyletekbe mentek bele, akár milliós megrendelések esetében is.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?