20 °C Budapest

Parlamenti egyetértés: segítenének az építőiparon

Pénzcentrum
2009. március 27. 09:15

Többpárti egyetértés alakult ki a Parlamentben a közbeszerzési szabályok átmeneti enyhítésére. A változtatások elsősorban az építőiparnak kedveznek.

Közös javaslatot nyújtottak be szocialista, fideszes és kereszténydemokrata képviselők a közbeszerzési szabályok átmeneti enyhítésére. A jelenleg is hatályos szabályozás szerint a 200 ezer forint feletti számlákat csak akkor fizetheti ki a megrendelő, ha az alvállalkozó igazolni tudja: nincs köztartozása, nem áll csőd- és felszámolási eljárás alatt.

A helyzetet a képviselők az adózás rendjéről szóló törvény módosításával enyhítenék: javaslatuk szerint csak 2011-től lépne hatályba a szigorítás. A javaslatot sürgősséggel tárgyalnák.

A pártok indoklásukban arra hivatkoztak, hogy a recesszió miatt egyik leginkább sújtott szektorban, az építőiparban 93 ezer cég közel 300 ezer alkalmazottat foglalkoztat feketén, számukra létfontosságú a szabályok átmeneti enyhítése. Ha ugyanis elesnek a vállalkozások az állami megbízásoktól, akkor a gazdaság fehérítését célzó intézkedés eredménye mindössze a csődök - vagyis inkább felszámolások - gyarapodásában mutatkozna meg.

Az országgyűlés más válságra hangolt enyhítést is napirendre tűzött, ezek egyike a munkaügyi és munkavédelmi szabálytalanságok differenciált kezelése. Az adminisztrációs és egyéb kisebb hibák elkövetőit nem zárná ki a javaslat a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból - persze a feketén foglalkoztatás továbbra is kizáró tényező marad. A módosítást a jövő héten tárgyalja a parlament.

Szintén ebbe a körbe tartozik az a már visszavont szigorítás, amely a 250 ezer forint feletti készpénzes kifizetéseket szankcionálta volna. Az indoklás szerint különösen az építőiparban alakult ki olyan fokú bizonytalanság, hogy az alapanyag-kereskedők kizárólag készpénzes ügyletekbe mentek bele, akár milliós megrendelések esetében is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07