5 °C Budapest

Nagy bajban a Zsolnay: visszalépett a máltai vevő

2009. április 2. 16:45

Visszalépett a máltai TECLIMA Kft. is a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlásától csütörtökön -írja az inforadio.hu 

 

Varga Péter, a pécsi önkormányzati vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a cég írásban jelezte, hogy nem írja alá a szerződést. A befektető ezt "a kialakult politikai helyzettel", pontosabban azzal indokolta, hogy nem kapta meg a városi közgyűlés jobboldali ellenzékének támogatását.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy "a tőke a békés, nyugodt körülményeket kedveli" a Zsolnay tervezett értékesítésének a közelgő pécsi polgármester-választás sem használt.

"A kisebbségi tulajdon eladására nagy szükség lett volna a cég modernizálása, a működés ésszerűsítése, tevékenységének fenntartása érdekében. Most főhet a fejünk, miként találunk új befektetőt. Egy új eljárás legalább 3-4 hónapot vesz igénybe, pedig a veszteséges működés sokáig már nem tartható fenn" - mondta Varga Péter.

A TECLIMA összesen 698 millió forintot fizetett volna a városi tulajdonú cég kisebbségi részvénycsomagjáért, amellyel a menedzsmentjogokat is megszerezte volna. A közgyűlés egy héttel ezelőtt hagyta jóvá az értékesítést, azt követően, hogy a TECLIMA visszaigazolta, kész elfogadni azt a szindikátusi szerződést, melyben az önkormányzat és a Pécs Holding gyakorlatilag korlátozta volna a menedzsmentjogait.

A Zsolnay értékesítésére kiírt pályázat másik résztvevője, a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. korábban éppen ezen "önkormányzati érdekeket védő" szerződés tartalma miatt vonta vissza 800 millió forintos ajánlatát.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?