16 °C Budapest

Nagy bajban a Zsolnay: visszalépett a máltai vevő

2009. április 2. 16:45

Visszalépett a máltai TECLIMA Kft. is a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlásától csütörtökön -írja az inforadio.hu 

 

Varga Péter, a pécsi önkormányzati vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a cég írásban jelezte, hogy nem írja alá a szerződést. A befektető ezt "a kialakult politikai helyzettel", pontosabban azzal indokolta, hogy nem kapta meg a városi közgyűlés jobboldali ellenzékének támogatását.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy "a tőke a békés, nyugodt körülményeket kedveli" a Zsolnay tervezett értékesítésének a közelgő pécsi polgármester-választás sem használt.

"A kisebbségi tulajdon eladására nagy szükség lett volna a cég modernizálása, a működés ésszerűsítése, tevékenységének fenntartása érdekében. Most főhet a fejünk, miként találunk új befektetőt. Egy új eljárás legalább 3-4 hónapot vesz igénybe, pedig a veszteséges működés sokáig már nem tartható fenn" - mondta Varga Péter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A TECLIMA összesen 698 millió forintot fizetett volna a városi tulajdonú cég kisebbségi részvénycsomagjáért, amellyel a menedzsmentjogokat is megszerezte volna. A közgyűlés egy héttel ezelőtt hagyta jóvá az értékesítést, azt követően, hogy a TECLIMA visszaigazolta, kész elfogadni azt a szindikátusi szerződést, melyben az önkormányzat és a Pécs Holding gyakorlatilag korlátozta volna a menedzsmentjogait.

A Zsolnay értékesítésére kiírt pályázat másik résztvevője, a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. korábban éppen ezen "önkormányzati érdekeket védő" szerződés tartalma miatt vonta vissza 800 millió forintos ajánlatát.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem