14 °C Budapest

Nagy bajban a Zsolnay: visszalépett a máltai vevő

2009. április 2. 16:45

Visszalépett a máltai TECLIMA Kft. is a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlásától csütörtökön -írja az inforadio.hu 

 

Varga Péter, a pécsi önkormányzati vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a cég írásban jelezte, hogy nem írja alá a szerződést. A befektető ezt "a kialakult politikai helyzettel", pontosabban azzal indokolta, hogy nem kapta meg a városi közgyűlés jobboldali ellenzékének támogatását.

A vezérigazgató megjegyezte, hogy "a tőke a békés, nyugodt körülményeket kedveli" a Zsolnay tervezett értékesítésének a közelgő pécsi polgármester-választás sem használt.

"A kisebbségi tulajdon eladására nagy szükség lett volna a cég modernizálása, a működés ésszerűsítése, tevékenységének fenntartása érdekében. Most főhet a fejünk, miként találunk új befektetőt. Egy új eljárás legalább 3-4 hónapot vesz igénybe, pedig a veszteséges működés sokáig már nem tartható fenn" - mondta Varga Péter.

A TECLIMA összesen 698 millió forintot fizetett volna a városi tulajdonú cég kisebbségi részvénycsomagjáért, amellyel a menedzsmentjogokat is megszerezte volna. A közgyűlés egy héttel ezelőtt hagyta jóvá az értékesítést, azt követően, hogy a TECLIMA visszaigazolta, kész elfogadni azt a szindikátusi szerződést, melyben az önkormányzat és a Pécs Holding gyakorlatilag korlátozta volna a menedzsmentjogait.

A Zsolnay értékesítésére kiírt pályázat másik résztvevője, a Matyi Dezső érdekeltségébe tartozó Pécsi Direkt Kft. korábban éppen ezen "önkormányzati érdekeket védő" szerződés tartalma miatt vonta vissza 800 millió forintos ajánlatát.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?