Zálogházba menekülünk a válság elől

2009. április 2. 08:30

Országos szinten a lakosság 25-30 százaléka kényszerül arra, hogy a megélhetési gondok miatt kisebb-nagyobb vagyontárgyait elzálogosítsa. Egyre nő azok száma is, akik nem tudják kiváltani értékeiket.

Az elmúlt évek gazdasági megszorításai, valamint az ősszel kirobbant hitelválság miatt egyre többen kényszerülnek zálogházba vinni értékeiket. A fióktulajdonosok tapasztalatai szerint főleg az északkeleti és dél-dunántúli régiókban élők keresik fel a hitelintézeteket a gyorshitelek reményében.

Egyre több azonban azok száma, akik nem tudják kiváltani az értékeiket. A határidő lejártáig vissza nem vett családi ékszerek, szobrok, porcelánok kényszereladása a kereskedőknek is gondot okoz, hiszen a felvásárlópiac egyre szerényebb. Ezeket a bent ragadt tárgyakat a kereskedők egyfajta sajátos veszteségként kénytelenek elkönyvelni.

Nem csak az ügyfelek száma nőtt meg látványosan, de a letétek meghosszabbítása is egyre gyakoribb. Míg régebben az ügyfelek fele vissza tudta fizetni határidőre a kölcsön, ma már csak azért mennek be, hogy újabb haladékot kérjenek - mondta egy miskolci üzlet tulajdonosa.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?