16 °C Budapest

A Microsoft vezére beszólt Bill Gates-nek

2009. március 20. 16:30

Steve Ballmer egy konferenciabeszélgetésen alig leplezett elégedettséggel beszélt arról, mennyivel jobb dolgozni úgy, hogy Gates már nincs a vállalat élén. A vezérigazgató ezzel kapcsolja össze a Windows 7 várható sikerét is - írja a computerworld.hu

A Windows 7 lesz az első operációs rendszere a redmondiaknak, amely Bill Gates vigyázó tekintete nélkül készül el. A fejlesztés vezetőinek idomulniuk kellett az új érához. Megszokni, hogy a Microsoft egyik alapítója és egykori vezető szoftvertervezője már nem dolgozik velük. Minderről a New York-i Media Summit rendezvényen Steve Ballmer, a cég vezetője beszélt. "Sokan előrébb léptek, új képességekre, tapasztalatokra tettek szert. Magamon is azt látom, hogy bizonyos területeken fejlődtem" - tette hozzá.

Ballmer elégedetten beszélt a várhatóan idén debütáló Windows 7-ről. "Csodálatos termék! Látszik, hogy csapatmunka gyümölcse ... független Billtől és az irányításától" - fogalmazott meglehetősen élesen. "Úgy látom, mindannyian büszkék vagyunk a Windows 7-re, és bízunk a sikerében. Még be kell fejeznünk, de azt hiszem, hatalmas durranás lesz." Annyi már biztos, hogy a Windows 7 bétaverziója sokkal pozitívabb fogadtatásra lelt, mint elődje, a több mint öt évig készülő Vista. Gates tavaly június 30-án távozott a cég éléről, így a termékfejlesztés jelentős részében már nem vett részt.

Természetesen vigyázva, hogy konkrétan ezt ne mondja ki, Ballmer nyilvánvalóvá tette, hogy Gates irányítása alatt a döntések egyetlen kézben összpontosultak. A mostani felálállás sokkal jobban teszik a cégvezérnek. Most Ray Ozzie, a szoftvertervezők feje, Craig Mundie, a kutatásért és stratégiaalkotásért felelős vezető és Ballmer osztoznak olyan jogkörökön, amelyek korábban mind Gatest illették meg.

Ballmer szerint a legfontosabb változás a cég életében az, hogy az említett hármas csapatként tud együtt dolgozni, a technológiával kapcsolatos döntések közösen születnek. "Technológiai döntésközpontnak hívom azt, ahogy mi hárman együtt dolgozunk. Ez lényegesen különbözik attól, amit Bill képviselt."

"Ő volt az alapító. Hiába voltam vezérigazgató (Gates a posztot már 2000 elején átadta Ballmernek), Bill akkor is a nagybetűs BILL volt. Kétség sem fért hozzá, hogy ha ő valamit szeretett volna megvalósítani, akkor azt el is érte. Nem adott konkrét utasításokat, de ha kifejtette a véleményét, akkor tudni lehetett, hogy - fogalmazzunk így - nagyon mozgalmas élete lesz annak, aki nem ért egyet ezzel."

Mi pedig fogalmazzunk úgy, hogy ennél árnyaltabb kritikai megjegyzés miatt is robbant már ki háború. Érezhette ezt maga Ballmer is, és a beszélgetés végén elismerte, ha lenne választási lehetőség, a cég dolgozói valószínűleg örömmel látnák újra a fedélzeten a társalapítót. "Hiányzik Bill. Úgy értem, ha minden technológiai középvezetőt, fejlesztőmérnököt megkérdeznénk, hogy szeretne-e újra együttdolgozni vele, akkor valószínűleg igenlő válaszokat kapnánk. Másrészt Billnek most is fontos teendői vannak, amelyek példaértékűek mindannyiunk számára."

Zárásként Ballmer nem adott pontos dátumot a Windows 7 bevezetésére. "Amikor kész lesz" - fogalmazott egyszerűen. Így a hivatalos álláspont még mindig az, hogy a Vista debütálása után három évvel jelenik meg az új operációs rendszer. Ez 2009 novembere és 2010 januárja közé teszi az időpontot, attól függően, hogy a vállalati vagy az egyéni felhasználóknak szánt verzió megjelenésétől számolunk.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?