1 °C Budapest

A Microsoft vezére beszólt Bill Gates-nek

2009. március 20. 16:30

Steve Ballmer egy konferenciabeszélgetésen alig leplezett elégedettséggel beszélt arról, mennyivel jobb dolgozni úgy, hogy Gates már nincs a vállalat élén. A vezérigazgató ezzel kapcsolja össze a Windows 7 várható sikerét is - írja a computerworld.hu

A Windows 7 lesz az első operációs rendszere a redmondiaknak, amely Bill Gates vigyázó tekintete nélkül készül el. A fejlesztés vezetőinek idomulniuk kellett az új érához. Megszokni, hogy a Microsoft egyik alapítója és egykori vezető szoftvertervezője már nem dolgozik velük. Minderről a New York-i Media Summit rendezvényen Steve Ballmer, a cég vezetője beszélt. "Sokan előrébb léptek, új képességekre, tapasztalatokra tettek szert. Magamon is azt látom, hogy bizonyos területeken fejlődtem" - tette hozzá.

Ballmer elégedetten beszélt a várhatóan idén debütáló Windows 7-ről. "Csodálatos termék! Látszik, hogy csapatmunka gyümölcse ... független Billtől és az irányításától" - fogalmazott meglehetősen élesen. "Úgy látom, mindannyian büszkék vagyunk a Windows 7-re, és bízunk a sikerében. Még be kell fejeznünk, de azt hiszem, hatalmas durranás lesz." Annyi már biztos, hogy a Windows 7 bétaverziója sokkal pozitívabb fogadtatásra lelt, mint elődje, a több mint öt évig készülő Vista. Gates tavaly június 30-án távozott a cég éléről, így a termékfejlesztés jelentős részében már nem vett részt.

Természetesen vigyázva, hogy konkrétan ezt ne mondja ki, Ballmer nyilvánvalóvá tette, hogy Gates irányítása alatt a döntések egyetlen kézben összpontosultak. A mostani felálállás sokkal jobban teszik a cégvezérnek. Most Ray Ozzie, a szoftvertervezők feje, Craig Mundie, a kutatásért és stratégiaalkotásért felelős vezető és Ballmer osztoznak olyan jogkörökön, amelyek korábban mind Gatest illették meg.

Ballmer szerint a legfontosabb változás a cég életében az, hogy az említett hármas csapatként tud együtt dolgozni, a technológiával kapcsolatos döntések közösen születnek. "Technológiai döntésközpontnak hívom azt, ahogy mi hárman együtt dolgozunk. Ez lényegesen különbözik attól, amit Bill képviselt."

"Ő volt az alapító. Hiába voltam vezérigazgató (Gates a posztot már 2000 elején átadta Ballmernek), Bill akkor is a nagybetűs BILL volt. Kétség sem fért hozzá, hogy ha ő valamit szeretett volna megvalósítani, akkor azt el is érte. Nem adott konkrét utasításokat, de ha kifejtette a véleményét, akkor tudni lehetett, hogy - fogalmazzunk így - nagyon mozgalmas élete lesz annak, aki nem ért egyet ezzel."

Mi pedig fogalmazzunk úgy, hogy ennél árnyaltabb kritikai megjegyzés miatt is robbant már ki háború. Érezhette ezt maga Ballmer is, és a beszélgetés végén elismerte, ha lenne választási lehetőség, a cég dolgozói valószínűleg örömmel látnák újra a fedélzeten a társalapítót. "Hiányzik Bill. Úgy értem, ha minden technológiai középvezetőt, fejlesztőmérnököt megkérdeznénk, hogy szeretne-e újra együttdolgozni vele, akkor valószínűleg igenlő válaszokat kapnánk. Másrészt Billnek most is fontos teendői vannak, amelyek példaértékűek mindannyiunk számára."

Zárásként Ballmer nem adott pontos dátumot a Windows 7 bevezetésére. "Amikor kész lesz" - fogalmazott egyszerűen. Így a hivatalos álláspont még mindig az, hogy a Vista debütálása után három évvel jelenik meg az új operációs rendszer. Ez 2009 novembere és 2010 januárja közé teszi az időpontot, attól függően, hogy a vállalati vagy az egyéni felhasználóknak szánt verzió megjelenésétől számolunk.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?