13 °C Budapest

Irodapiaci jelentés: 2009 a bérlők éve lehet!

2009. március 16. 14:30

A Colliers International magyarországi irodája kiadta 2009-es irodapiaci jelentését. "Az irodapiac kitűnő lehetőségekkel kecsegtet az olyan bérlők számára, akik bérleti költséghatékonyságra és jobb ár-érték arányra törekszenek egy új, modern irodaterületen. 2009 várhatóan az egyik legjobb év lesz a cégeknek költözéshez, a meglévő irodabérletük újratárgyalásához elsősorban azért, mert a bérleti díjak csökkennek és a tulajdonosok nagyon kedvező feltételeket fognak ajánlani.

A sikeres bérbeadásért a tulajdonosok kétféle módon ösztönözhetik a piaci szereplőket: az egyik példa erre a dél-budai irodaház akciója is, melynek révén agresszív árképzéssel próbálnak bérlőket megnyerni. A másik lehetőség, hogy az ügynökségeket motiválják magasabb díjazási csomagokkal" - mondta Saly Miklós, a Colliers International irodacsapatának vezetője.

A 2008-as év folyamán összesen 249,000 m² új "A" kategóriás irodaterület került átadásra Budapesten, ennek hatására az üresedési ráta 17,9%-ra nőtt ebben a piaci szegmensben. További 331,000 m² iroda pedig az idei év folyamán kerül a piacra, ebből 248,000 m² "A" kategóriás bériroda lesz. A Colliers International az év végéig az üresedés növekedésére számít, akár a 25%-os szintig is, a gazdasági válság mértékétől függően.

"A nehéz hitelkondíciók és a recesszió miatt a tulajdonosok gyengébb tárgyalási pozícióba fognak kerülni, és valószínűleg rengeteg kompromisszumot kell kötniük, hogy mielőbbi cash-flowhoz és minél magasabb bérbeadottsági százalékhoz jussanak, ha még az idén fel akarják tölteni épületeiket," hangsúlyozta Saly. A Colliers észrevétele szerint az effektív bérleti díjak már a tavalyi év során is 0,50-1 EUR/m²/hónap mértékben csökkentek, és további 1-2 EUR/m²/hónap mértékű esés várható 2009-ben, szintén a válság mértékétől függően.

A maihoz hasonló kiszámíthatatlan környezetben kockázatos becslésekbe bocsátkozni. Annyi azonban bizonyos, hogy néhány projekt átadása átcsúszhat 2010-re; előfordulhat, hogy a gazdaság jobban vagy rosszabbul teljesít - ami az üresedési ráta mértékét is befolyásolja - de összességében kijelenthető, hogy a túlkínálat a budapesti piacon a bérlők számára csakis jobb feltételeket hozhat. "Hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből, fontos a profi bérlőképviselő segítsége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tulajdonosok a nehéz piaci helyzetben is gyakorlott tárgyalók. A leendő bérlők, akik gyakran saját maguk számára igyekeznek letárgyalni bérleti szerződésüket, hajlamosak megfeledkezni a bérleti díjon felüli, igen fontos feltételekről; a Colliers International kész segíteni azoknak a cégeknek, amelyek a lehető legjobb feltételekkel kívánják meglévő szerződésüket újratárgyalni, vagy kívánnak új irodába költözni" - foglalta össze Saly.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?