13 °C Budapest

Lavina indulhat a budapesti irodapiacon

2009. március 3. 09:00

Robbanásszerű változást okozhat egy magyarországi ingatlanberuházó akciója, amelyben egy dél-budai új irodaháznál négyzetméterenként 9 eurós bérleti díjat hirdetett meg. Ezzel a Colliers International 2-3 euróval is aláment a környéken kialakult árszintnek.

Az is könnyen lehet, hogy a cég lépése más ügynökségeket is arra kényszerít, hogy a várt nyári/őszi csökkenést már most meglépjék.

A Colliers ügyvezetője szerint még mindig jobb most ezen az áron kiadni egy irodaházat és biztosítani a készpénzkiáramlást, mint több hónap múlva kényszerűen kevesebbért bérbe adni. Idén 300-350 ezer négyzetméternyi új iroda érkezik a piacra, de ha ebből csak 200-230 ezer készül el ténylegesen, akkor is megugrik az üresedési mutató.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az eddigi trendeket felváltva 2009-től az egyedi, valamilyen különleges tulajdonsággal rendelkező irodaépületek lehetnek a kelendők. Azonban ha egy irodaház kiemelten jó helyen van és jók a szolgáltatásai is, akkor a bérlők idén is megfizetik érte a korábbi díjakat.

Ugyanakkor számos bérlő halasztja el bővülési vagy költözési terveit, és van, aki csökkenti a bérlemény méretét. Éppen ezért az idén már nem indul annyi fejlesztés, mint 1-2 éve.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?