Zsugorodik az ingatlanbefektetések piaca

2009. március 5. 11:45

Nagyon kevés üzlet köttetett 2008-ban az ingatlanbefektetési piacon: a Colliers International ingatlanközvetítő- és tanácsadó adatai szerint összességében 411 millió euró cserélt itt gazdát.

Ezen a csendes piacon az irodai irányadó hozam csupán 60 bázisponttal nőtt 2007-hez képest, elérve a 6,5%-os szintet 2008 végére. "Várakozásaink szerint a hozamok esni fognak 2009-ben, hiszen a befektetők, akik szigorúbb finanszírozási feltételekkel kell majd, hogy szembenézzenek és más befektetési lehetőségeik is vannak, jelentős árcsökkentési igénnyel fognak fellépni a piacra való visszatérés előtt," mondta Hamish White, Partner és a Colliers International budapesti irodájának Befektetési üzletág vezetője.

"Nehéz év volt a tavalyi, hiszen a minőségi ingatlanok tulajdonosai a kivárásra játszottak, a legtöbb 2008-ben lezárt tranzakció még 2007-ben elkezdődött. A nehéz körülmények ellenére a Colliers azonban sikeresen lezárt nyolc tranzakciót, amely jól mutatja, hogy megálltuk a helyünket a piacon," tette hozzá White.

A budapesti ingatlanbefektetési piac most viszont az összes európai várossal versenyben áll a befektetők kegyeinek elnyeréséért. "A magyar piac fundamentumainak jelenleg nagyon kicsi a súlya: a befektetők látják, hogy akár Londonban is vásárolhatnak irodaépületeket 7,5% körüli hozamszinteken, minek vegyenek hát drágábban budapesti épületeket, még ha jó minőségűek is. Az eladásra kényszerülő tulajdonosok mindenképp szem előtt kell, hogy tartsák ezt az elvárásaik megfogalmazásakor. A hozamok Budapesten is vissza fognak térni a 2002/2003-as szintekre," összegezte Rémi Couture, a Colliers International piackutatási igazgatója.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?