Ebből élt a Sztojka-család! Mennyit hozott a bodza-biznisz?

2009. február 14. 08:00

"Egyszerű, tisztességes emberek vagyunk, akik bodzagyűjtésből és vasazásból élnek" - nyilatkozta Sztojka Iván édesanyja. Annak jártunk utána, hogy mekkora jövedelemre lehet szert tenni a bodzatermesztésből! Számításaink szerint egy 36 hektáros (60 focipályányi!) termőterületen közel egy évtizedes megfeszített előkészítő munka után lehet kitermelni egy év alatt egy X5-ös BMW árát.

A mezőgazdasági tanulmányok szerint a fekete bodza (sambucus nigra) termesztése verejtékes munkával az ágazatban megszokott átlagokat meghaladó jövedelmezőségű lehet. Termesztése elsősorban olyan gazdálkodóknak ajánlott, akik olyan - egyéb növény termesztése szempontjából életképtelen - földbirtokkal rendelkeznek, aminek egyébként nagy valószínűséggel az eladására kényszerülnének.

A bodza gyümölcsét sokféleképpen felhasználják, készíthető belőle dzsem, szörp, ivólé, bor, pálinka, gyümölcstea, de ásványvizek ízesítésére is használják. Terméséből színezék is nyerhető, fájából szerszámnyél készíthető, virágának jótékony hatásait a népi gyógyászat már évszázadokkal ezelőtt felismerte.

Hazánkban körülbelül 30 évvel ezelőtt jelentek meg az első ültetvények, azóta már a 2 ezer hektárt is meghaladta a mesterséges termőterület. A növény a természetben is megtalálható, de a vadon termett bodza gyümölcséért csak kétharmad annyit fizetik az átvevők, mint a gazdaságokban termesztett egészségesebb növényekért.

A bodza termesztését hosszú előkészítő munka előzi meg, a növény négy év alatt fordul termőre. A telepítéssel és az ápolással kapcsolatos költségek nagysága 1,3 millió forintra tehető az első három évben. Az első termő években még alacsonyabb a hektáronkénti termésátlag, de később ez akár a 10-12 tonnát is elérheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az átlagos felvásárlási ár 80 forint körül mozog kilogrammonként, így egy hektár 800 ezer forint bevételt hozhat évente. A termőre fordult ültetvények árbevétel arányos jövedelmi mutatója megközelíti az 50 %-ot, ami azt jelenti, hogy minden befektetett egy forintunk 2 forint árbevételt eredményez. A befektetett munkaidő alapján 800 forint körüli órabérrel lehet számolni.

Számítások szerint a bodzaültetvény a nyolcadik évben térül meg, ezután lehet csak jövedelemmel számolni. A bodza növényvédelem szempontjából kevésbé igényes, mint egyéb növénykultúrák, de háromévente a teljes területet trágyázni kell mű- és szerves anyagokkal kombinálva.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?